Lymfeklierkanker bij honden

Lymfeklierkanker bij honden is een ziekte waarbij kankercellen het lymfeklierweefsel aantasten. Aangezien dit weefsel praktisch in elk orgaan groeit, kan elk lichaamsdeel worden getroffen. Het is één van de meest voorkomende kankers bij honden. Vooral oudere honden worden er het slachtoffer van. Sommige rassen zijn er meer vatbaar voor dan anderen: o.a de Boxer, de Sint Bernard en de Schotse Terriër.

Oorzaak

Over de oorzaak van lymfeklierkanker bestaat geen zekerheid. Er zijn wel een aantal zaken die als mogelijke boesdoener worden aangewezen:

  • Bepaalde plantenvergiffen en onkruidverdelgers
  • Langdurige blootstelling aan sterke magnetische velden
  • Chromosoomveranderingen
  • Veranderde functie van het immuunsysteem
  • Wonen in industriële gebieden
  • Blootstelling aan tabaksrook


Symptomen lymfeklierkanker

Het meest duidelijke teken dat je hond lijdt aan lymfeklierkanker is het opzwellen van de lymfeklieren. Aangezien de kanker elk lichaamsdeel kan aantasten, hangen de symptomen af van het getroffen orgaan. Bijvoorbeeld wanneer de kanker zich ontwikkelt in het maag-darm kanaal treden de volgende symptomen op:
  • Verlies van eetlust
  • Diarree
  • Gewichtsverlies

Maar als de borst wordt getroffen door kanker, zal je hond in ademnood verkeren.

Diagnose

Als de dierenarts na een lichamelijk onderzoek opgezwollen lymfeklieren vaststelt, zal hij bloed- en urinetesten afnemen. Vervolgens neemt hij een biopsie van een gezwollen klier. Zo komt hij te weten hoe ver de kanker gevorderd is. Het is dus belangrijk om je hond uitgebreid te laten onderzoeken zodat je weet welke organen zijn aangetast. De ziekte beperkt zich namelijk zelden tot één plaats.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van het soort lymfeklierkanker dat je hond heeft. Aangezien vaak grote delen van het lichaam zijn aangetast, richt de geneeswijze zich op het gehele lichaam. De hond volgt dan een chemokuur. Wanneer de kanker zich toch beperkt tot één bult kan deze door een operatie of met bestraling worden verwijderd.

Prognose

Zonder behandeling is de overlevingstijd zeer kort, maximaal 3 maanden. Met een behandeling kan de ziekte echter onder controle worden gehouden. Toch is de overlevingstijd maar 8 tot 9 maanden. Vaak zal de kanker ook terugkeren en is een nieuwe chemokuur nodig. Na 2 jaar leeft nog slechts 25% van de honden.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Wietse

Hallo,

Wij hebben een Friese Stabij van 13+
Hij heeft sinds kort een bult hoog in zijn nek.
De da heeft een punctie gedaan en opgestuurd naar het lab.
De samples waren niet goed genoeg maar bevatte wel lymfe cellen.
Hij krijgt sinds dit bezoek aan de da antibiotica voor het geval het een ontsteking is.
De bult wordt echter niet kleiner.
Dat zou kunnen betekenen dat het lymfeklierkanker is.

Is het wenselijk en/of zinvol om pretnison of chemokuur te starten ?
Of is dit niet zinvol voor een hond van 13+ ?
Moet maandag weer voor de vervolgafspraak namelijk.

Met vriendelijke groeten,
Wietse


Een reactie plaatsen