Je hond leren rollen

Het "rol"-commando is een grappige en leuke truc om je hond aan te leren. Voor je begint, moet je hond al op commando kunnen zitten en liggen. Omdat deze truc uit meerdere onderdelen bestaat, is het een beetje moeilijker om je hond (in een vloeiende beweging) te leren rollen. Maar met een beetje geduld rolt jouw hond jolig om voor je het weet.

Hoe leer je je hond te rollen?

Voor je begint, zorg je weer voor lekkere snoepjes of je houdt de klikker bij de hand. Oefen de truc in een rustige, comfortabele omgeving waarin je hond ontspannen is en waar je terug naartoe kan om verder te trainen.

 1. Begin de training met het "lig"-commando. Als je hond ligt, is de volgende stap om hem te laten rollen.
   
 2. Houd een snoepje bij zijn snuit en beweeg het van daar naar zijn schouder. Je hond moet zijn kop draaien om het snoepje te volgen.
   
 3. Als hij dit doet, kan je het snoepje verder van de schouder trekken, zodat hij op zijn zij moet gaan liggen om het te volgen.
   
 4. Hou het snoepje dicht bij zijn snuit en beweeg het helemaal rond, zodat je hond moet rollen om het te volgen. Als hij de volledige rol heeft gedaan, prijs je hem uitvoerig of klik je op je klikker en geef je een traktatie.

Verdeel de oefening in kleinere onderdelen

Hoe geweldig zou het zijn als je hond in één vloeiende beweging zou rollen?! Maar de meeste honden rollen bij de eerste poging niet helemaal door. Je hond kan opspringen, kwispelen of zijn kop naar de andere kant draaien en zo proberen het snoepje te pakken te krijgen. Als dit bij jouw hond het geval is, deel je de training best op in kleinere delen.

 1. Terwijl je hond ligt, houd je het snoepje bij zijn snuit en beweeg je het naar zijn schouder.  Op het moment dat hij zijn kop draait, klik of prijs je hem en geef je iets lekkers. Oefen dit meerdere keren tot je hond consequent zijn kop draait.
   
 2. Vervolgens geef je hem geen snoepjes meer wanneer hij zijn kop draait. Geef hem alleen iets lekkers bij een draai die hem dichter bij zijn zij brengt.
   
 3. Tenslotte, geef je je hond alleen lof en een snoepje als hij volledig op zijn zij ligt. Zo kan je zijn gedrag, waarbij hij het dichtst bij een rol komt, het best selecteren. Elke nieuwe poging moet je hond dichter bij een volledige rol brengen.
   
 4. Vanaf het ogenblik dat je je hond op zijn rug krijgt, is het vrij eenvoudig om hem naar zijn zijkant te laten doorrollen en in een zittende of staande houding te krijgen door het heerlijke snoepje voor zijn snuit te houden.​​​

Voeg het “rol”-commando toe

Ongeacht of je deze truc in stukjes aanleert of niet, het is vaak het makkelijkst om het commando toe te voegen zodra je hond consequent helemaal doorrolt. Eens hij soepel rolt, telkens hij het snoepje volgt, is het tijd om het “rol”-commando toe te voegen. Houd het snoepje voor hem, geef het “rol”-commando en trek zijn aandacht met het snoepje. Oefen dit gedurende enkele trainingssessies.

Stop met het gebruik van snoepjes

De laatste stap in het aanleren van de rol is, stoppen met het gebruik van lekkere snoepjes. Nadat je hond zich heeft omgerold nadat hij het commando een aantal keren heeft gehoord, begin je met het commando te geven en een paar seconden te wachten.

Sommige honden leren snel en zullen onmiddellijk omrollen. Zodra dat gebeurt, klik of prijs je hem en geef je een snoepje.

Reageert je hond niet meteen op het commando, verminder dan het aantal snoepjes. Begin door je hond het “rol”-commando te geven en gebruik het snoepje om hem een ​​deel van de beweging te laten doen. Neem het snoepje weg zodra je hond de rolbeweging maakt.  Verminder elke trainingssessie geleidelijk aan het ‘lokaas’ (snoepje). De meeste honden leren snel en gaan prompt reageren op jouw “rol”-commando.

Problemen en bewijsgedrag

Als je hond veel fouten maakt, zoals opspringen of zijn kop in de tegenovergestelde richting draaien, ga je waarschijnlijk te snel met de training. Ga een stap of twee terug naar wanneer je hond goed presteerde en begin langzaam weer op te bouwen tot een volledige rol.

Sommige honden gaan gewoon niet graag op hun rug liggen. Zorg er in dit geval voor dat je hond weet dat training alleen maar leuk is en als een spelletje gezien moet worden. Als hij het leuk vindt als je over zijn buik wrijft, krab dan aan zijn buik en klik of prijs en geef een snoepje, elke keer hij zijn buik ‘presenteert’.

Zorg ervoor dat je je stem zacht en positief houdt. Haal diep adem en ontspan. Dit kan tijd kosten, maar er is geen reden om te stressen.

Het is ook belangrijk om trainingssessies kort en vrolijk te houden. Te lange sessies zijn vaak frustrerend voor jou én voor de hond. Train elke keer ongeveer 10 minuten en probeer elke sessie positief te beëindigen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen