De meeste honden kwijlen, en dat is heel normaal. Maar soms neemt het kwijlen buitenmaatse proporties aan. Wat kan er dan aan de hand zijn?
Je hond kwijlt als hij iets lekkers ziet
Als de hond ziet of ruikt dat hij iets lekkers te eten zal krijgen, beginnen de speekselklieren zich voor te bereiden op het eten. Dat is een normale reactie. Maar sommige hondenrassen kwijlen meer als andere. Bijvoorbeeld Deense dogs, Boxers of Bassets. Niet toevallig zijn het ook honden met platte snuitenen/of afhangende wangen. Zij zijn fysiek benadeeld en hebben meer moeite om hun speeksel binnen te houden.
Kwijlen door ziekte?
Het kwijlen kan ook te wijten zijn aan stress of angst, bijvoorbeeld tijdens een autorit of een bezoek aan de dierenarts.
Kwijlen kan ook een teken van ziekte zijn. Vaak zijn er problemen met de spijsvertering: een trage maag, ontsteking van de slokdarm of maagontsteking, gepaard met misselijkheid.
Een hond met tandproblemen en tandpijn kwijlt ook meer dan normaal. Verder kan er ook een insectenbeet (eventueel een bij of een wesp) aan de basis liggen. Dan zwelt de tong op en komt er meer kwijl in de bek van de hond. Ten slotte moet je uitkijken voor hondsdolheid: Deze ziekte zorgt ervoor dat de tong verlamt geraakt en de hond niet meer kan slikken.
Meestal zal overmatig kwijlen dus niet zo erg zijn. Maar je houdt het toch best in de gaten. Bij de minste twijfel ga je best eens langs bij de dierenarts.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Je moet onze Jenne eens zien: de kwijl loopt gewoon uit zijn mond bij het zien van een potje yoghurt. Zelfs het woord wekt deze reactie al op !