Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Je hond en overmatig kwijlen

  Davy Agten
  Je hond en overmatig kwijlen
  De meeste honden kwijlen, en dat is heel normaal. Maar soms neemt het kwijlen buitenmaatse proporties aan. Wat kan er dan aan de hand zijn?

  Je hond kwijlt als hij iets lekkers ziet


  Als de hond ziet of ruikt dat hij iets lekkers te eten zal krijgen, beginnen de speekselklieren zich voor te bereiden op het eten. Dat is een normale reactie. Maar sommige hondenrassen kwijlen meer als andere. Bijvoorbeeld Deense dogs, Boxers of Bassets. Niet toevallig zijn het ook honden met platte snuitenen/of afhangende wangen. Zij zijn fysiek benadeeld en hebben meer moeite om hun speeksel binnen te houden.

  Kwijlen door ziekte?


  Het kwijlen kan ook te wijten zijn aan stress of angst, bijvoorbeeld tijdens een autorit of een bezoek aan de dierenarts.

  Kwijlen kan ook een teken van ziekte zijn. Vaak zijn er problemen met de spijsvertering: een trage maag, ontsteking van de slokdarm of maagontsteking, gepaard met misselijkheid.

  Een hond met tandproblemen en tandpijn kwijlt ook meer dan normaal. Verder kan er ook een insectenbeet (eventueel een bij of een wesp) aan de basis liggen. Dan zwelt de tong op en komt er meer kwijl in de bek van de hond. Ten slotte moet je uitkijken voor hondsdolheid: Deze ziekte zorgt ervoor dat de tong verlamt geraakt en de hond niet meer kan slikken.

  Meestal zal overmatig kwijlen dus niet zo erg zijn. Maar je houdt het toch best in de gaten. Bij de minste twijfel ga je best eens langs bij de dierenarts. Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Kwijlen Hond
terug naar overzicht

2 reacties

 1. biekevg

  rank: 1

  Ja, klopt!EMO 3 Het zijn echt niet alleen Duitse doggen, boxers en bassets die mooie, grillige kunstwerkjes van strepen op onze - liefst zwarte - broeken nalaten!
  Christo's lippen zijn een beetje over de maat, OK, maar vooral zijn eetlust zit er voor iets tussen, geloof ik. Allemaal Pavlovs honden!
  geplaatst op 19-11-2011 om 11:03
 2. Veerle

  rank: 20

  Je moet onze Jenne eens zien: de kwijl loopt gewoon uit zijn mond bij het zien van een potje yoghurt. Zelfs het woord wekt deze reactie al op ! EMO 3EMO 3EMO 3
  geplaatst op 18-11-2011 om 14:28
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x