Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Honden en hun verzorging

  Davy Agten
  Honden en hun verzorging

  Honden worden heel graag in de watten gelegd. Borstelen en nagels knippen zijn ook voor hen belangrijk om zich opperbest en lekker in hun vel te voelen. Het trimsalon is er niet enkel voor chique toilettage van poedels en aanverwanten. In tegendeel, er zijn veel honden die erg lijden onder klitten in de vacht. Een flinke knipbeurt is voor hen zeker geen overbodige luxe. In dit artikel worden de vijf belangrijkste verzorgingsrituelen eventjes op een rijtje gezet.


  Borstelen

  De meeste honden houden er erg van om geborsteld te worden. Het is een ideaal ritueel om een sterke band tussen jou en je hond te creëren en het laat je hond echt stralen. Niet alle honden hebben even veel vachtverzorging nodig. Dit hangt sterk af van het haartype van de hond.

  • Langharige honden worden best dagelijks geborsteld zodat klitten geen kans krijgen.
  • Honden met een middellange vacht kunnen hier ook wel eens last van hebben en kunnen een tweewekelijkse borstelbeurt goed gebruiken.
  • Kortharige honden kennen dit risico helemaal niet en hebben genoeg aan een maandelijkse kambeurt.


  Knippen

  Sommige rassen, waaronder bijvoorbeeld de poedel en de shih-tzu, moeten ook geregeld geknipt of geschoren worden. Dit laat je best in een trimsalon doen, omdat een verkeerde knip- of scheerbeurt de vacht van je lieveling helemaal kan verpesten. Als je toch graag zelf aan de slag wilt kan je opteren voor een cursus hondentrimmer bij Syntra.
   

  Baden

  Er zijn honden die helemaal niet graag in bad gaan, maar eens ze eraan gewend zijn valt dat allemaal wel mee. De gemiddelde hond heeft genoeg aan één bad per maand, maar een wekelijkse wasbeurt kan zeker geen kwaad. Gebruik telkens een zeepvrije hondenshampoo van de dierenwinkel. Voor honden met huidaandoeningen of specifieke allergieën vraag je best raad bij de dierenarts.
   

  Nagels

  Lange, scherpe nagels zijn voor veel baasjes een bron van ergernis. Je laat de nagels best geregeld bijknippen in een trimsalon. Je kan het eventueel ook zelf doen, maar vergewis je ervan dat het voor een hond enorm pijnlijk is als je de nageltjes te kort knipt. Er is immers maar een klein stukje van de nagel waar geen zenuwen en bloedvaten zitten.
   

  Oren

  Ook hondenoortjes doen er goed aan om geregeld schoongemaakt te worden omdat deze echt een broeihaard kunnen zijn voor schimmels en bacteriën. Sommige rassen hebben er meer last van dan anderen. Vooral honden met lange, flapperende oren lijden vaak onder oorontstekingen.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: hond , Gezondheid , Verzorging , Borstelen , Knippen , Baden , Nagels , Oren
terug naar overzicht

5 reacties

 1. didit

  rank: 35

  Ik heb 2 havanezers en als ik ze niet om de andere dag borstel geraak ik er niet meer door. Door hun lange vacht slepen ze alles op de wandeling mee : takjes, blaadjes draaien zich rond de vacht en als je die er niet uithaalt dan krijg je binnen de kortste keren een hondje dat vol klitten zit en als je ze dan moet kammen doe je ze enkel pijn en wordt kammen een "straf". Na een maand voel én zie ik dat hun vacht "ruw" en dof wordt en dan is het tijd voor een bad. Oren, daar kom ik niet aan. Ik controleer wel of er niets inzit en of ze niet rood zijn, maar ik reinig ze niet. Een gezond oor reinigt zichzelf. Nagels knippen durf ik niet zelf te doen. Het hangt allemaal een beetje af van het ras én van wat je met de hond doet wat betreft het borstelen en wassen. Maar neem nu een showhond : geen hond die meer gewassen én geborsteld wordt en heb je al 1 showhond gezien met een lelijke vacht ? ( ik heb geen showhonden maar wel 2 kadetten die dagelijks rennen en ravotten )
  geplaatst op 18-05-2013 om 19:47
 2. biekevg

  rank: 1

  dagelijks, wekelijks, maandelijks? Voor lab-eigenaren allemaal geen probleem : niet doen!!! Je went een jong labpupje braaf aan een regelmatige badbeurt, en voor je 't weet heb je een vierpoter van 50 kg die zelf in je bad springt als het nog aan het inlopen is, en stil blijven staan tijdens zijn beurt, ho maar... neen hè!EMO 4
  Gevolg : een dolgelukkige kletsnatte lab die je badkamer uitspurt om zijn balletje te gaan zoeken, dat natuurlijk dan net weer mijlenver achterin onder de sofa in het salon ligt, dus... plat met de kletsnatte buik zich onder die sofa wurmen, een spoor van natte vernieling achter zich latend door het hele huisEMO 7
  Maar, plezier hebben ze er wel aan, dat zeker!!!EMO 3
  geplaatst op 18-05-2013 om 18:38
 3. AnneMarie

  rank: 28

  er staat in het artikel dat je hond een wekelijks wasbeurt geen kwaad kan, nou da tis toch echt bulshit!!
  dat kan wel degelijk kwaad
  ook staat er in het artikel dat langharige honden best dagelijks worden geborsteld zodat klitten geen kans krijgen,
  ook dit on grote onzin, klitten komen niet dagelijks
  en dagelijk borstelen zorgt er juist voor dat er klitten ontstaan, omdat dagelijk borstelen het verharen bevorderd, dus de losse haren die je dan reeerd gaan dan juist vast zitten in nog de vaste vacht(als je dan nog kunt spreken van vaste vacht)

  wat dagelijks borstelen doet is de huid zo stimuleren dat het ook voor gaat zorgen dat de vacht gaat verharen.
  dus je krijgt het tegenovergestelde van wat je wilt.
  je wilt zorgen dat de vacht niet te veel in de rui komt, maar juist met elke dag borstelen en elke week wassen, krijg je juist dat de vacht los gaat laten(dus verharen)

  geplaatst op 01-12-2009 om 14:57
 4. jenterutten

  rank: 323

  Denk dat het artikel dat toch niet helemaal zegt AnneMarie. Sommige honden zouden best dagelijks een borstelbeurt krijgen en niet alle honden. Maar ik geef je wel gelijk dat het dan misschien anders geschreven had mogen worden. Maar er staat in ieder geval zeker niet in dat je je hond iedere dag moet borstelen, wekelijks in bad moet doen en iedere dag het oor moet schoon maken.
  geplaatst op 01-12-2009 om 14:38
 5. AnneMarie

  rank: 28

  Oh jee dit is weer zo'n slecht artikel waarin staat dat een hond elke dag geborsteld moet worden, pff soms wordt ik heel moe hier van
  NEE een hond moet NIET ELKE DAG GEBORSTELD WORDEN
  dit geeft oververharing!!!!!!EMO 2
  alleen in de ruifase goed vachtverzorgen, de rest van de tijd zoveel mogelijk met rust laten, alleen bekijken of er klitten ontstaan en die eruit halen(niet knippen, maar pluizen of kammen)

  Ook het inbad doen van je hond is onzin, NIET DOEN dit geeft alleen maar stress en heel veel kans op huidproblemen!!!!! en wekelijks wassen is al helemaal uit den boze!!!!EMO 2

  waarom moet je een oor schoonmaken als er niks aan de hand is???? NEE NIET DOEN AFBLIJVEN!!!!
  hoe meer je met dit soort dingenaan het knutselen gaat des te meer kans heb je om problemen te krijgen.
  alleen kijken of het oor schoon/vies is, is meer dna genoeg
  en pas als het vies is dan pas schoonmaken.

  jammer jammer van dit artikel die volledig de plank mis slaat

  geplaatst op 26-11-2009 om 19:27
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x