Een oudere Golden Retriever in huis nemen, meer voordelen dan je denkt

Een oudere Golden Retriever in huis nemen, meer voordelen dan je denkt
Je droomt al jaren van een Golden Retriever, maar je voelt je echt niet klaar om een puppy alles aan te leren. Dan is een oudere Golden Retriever misschien wel iets voor jou. Hij is al zelfstandiger, kan langer alleen zijn en past zich bovendien snel aan in een nieuwe omgeving. Hoe oud hij ook is, hij zal snel een evenwaardig lid van de familie worden.

Waar vind je een oudere Retriever?

Vaak wordt een puppy verkozen boven een oudere hond. Voor wie niet veel tijd kan steken in het opvoeden van een jonge puppy is een oudere hond nochtans ideaal. Hondenfokkers hebben meestal ook oudere honden te koop. De redenen hiervoor zijn heel uiteenlopend: showhonden die te oud zijn, reuen die te oud zijn om mee te fokken, teefjes die al een paar keer zwanger zijn geweest, ...

Neem zeker ook eens een kijkje in een asiel.

Heb je beslist om een oudere hond in huis te nemen? Zorg er dan voor dat je alles over hem leert kennen: zijn karakter, zijn gezondheid, zijn gewoontes en dagelijkse routine, .... Ook zaken zoals zijn voeding: waar is hij verzot op? Wat lust hij helemaal niet? Voor je uiteindelijk de knoop doorhakt, moeten alle gezinsleden met hem kennis gemaakt hebben. Enkel zo zul je merken of iedereen hem wil en of hij met je familie overweg kan.

Hoe pak je zijn opvoeding aan?

De meeste Golden Retrievers op leeftijd zijn al zindelijk en gehoorzamen meestal goed. Ze kunnen makkelijk overweg met een nieuw baasje en een nieuwe omgeving. Toch heeft deze verandering ook een impact op hem.

De eerste dagen zul je hem wat wegwijs moeten maken. Toon hem waar alles is en hoe het er bij jou aan toe gaat. Toon hem waar hij zal slapen, waar hij zijn behoefte moet doen en waar hij zijn eten kan vinden. Neem je tijd en wees geduldig. Het zal sowieso enkele dagen duren voor hij zijn draai vindt. Geef hem daarna minstens een maand om volledig te wennen aan zijn nieuwe omgeving, vooraleer je met een gehoorzaamheidstraining begint.

Een oudere Retriever heeft hoogstwaarschijnlijk al een training gehad. Toch is het sterk aan te raden om deze training opnieuw te geven. Dit creëert een intensere band. Hij zal jou beter begrijpen en jij ook hem. Geef hem zeker genoeg aandacht en liefde. Toon hem dat jij zijn nieuwe baasje bent, en dat hij enorm welkom is in de familie. De start van een prachtige vriendschapsband.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Jordy Bruijnius- van der gaag

ik heb nu precies een jaar geleden mijn golden van marktplaats afgehaald, hij was toen 4 jaar. ik had al een andere hond een kleine kruising en wilde heel graag een golden. maar een pup opvoeden en aanschaffen was voor mij erg duur. Ik ben het er helemaal mee eens dat het best veel voordelen heeft om een wat oudere golden te kiezen boven een pup, maar soms vind ik het best heel jammer dat ik hem niet meegemaakt heb als pup.Boris is echt een kanjer geworden ik train met hem bij K.C. Delft ik doe nu VEG met hem (vrijdag 3 Dec examen brrrrrr) en doe ook Doggy-Dance met hem. Ik verwacht mij in maart 2011 in te schrijven voor mijn eerste wedstrijd.
Een golden is echt mijn ras in alle opzichten. Boris is mijn maatje die er altijd voor mij is en die mij altijd helpt waar nodig en niks gek raar of stom vind.

Groetjes Jordy een een pootje en likje van Boris

Bieke Van Gijsegem

Nota : een oudere labrador in huis halen is zowat hetzelfde als een oudere golden, alleen wat kortere haren op te zuigen EMO 1

John Reijnen

@ biekevg.... het grootste verschil tussen een Golden en een Labrador is dat een Labrador veel eigenzinniger is en een veel sterker eigen karakter heeft, en daarom ook een baasje nodig heeft die zelf veel steviger in zijn schoenen staat..


Een reactie plaatsen