Adoptie: Welke vragen moet je stellen als je een hond adopteert uit een asiel?

Adoptie: Welke vragen moet je stellen als je een hond adopteert uit een asiel?
Een hond adopteren uit een asiel is een heel nobel streven, maar je moet jezelf eerst wat kritische vragen stellen voor je een nieuwe hond in huis neemt. Deze twee vragen gaan over de medische zorg die de hond al dan niet in het asiel gekregen heeft en of het asiel je informeert over het karakter van de hond. Deze twee vragen zijn heel belangrijk om de juiste hond uit te kiezen voor het gezin.

Moet ik zelf nog naar de dierenarts?

Een erg belangrijke vraag: moet je zelf eigenlijk nog naar de dierenarts gaan of heeft de hond al zijn inentingen al gekregen in het asiel (of misschien wel van het vorige baasje). Vraag dit altijd op voorhand aan het asiel zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Welke medische zorg moet de hond al gekregen hebben?
  • De hond moet al ontwormd zijn
  • Het bloed van de hond moet gecontroleerd zijn op hartwormen
  • De oren en huid moeten nagekeken worden op mijten en andere parasieten
  • Ook de meest voorkomende vaccinaties zoals hepatitis, het parvovirus en als de hond oud is, ook hondsdolheid moet de hond gekregen hebben

Dit zijn de verplichte vaccinaties die de hond moet hebben voor je hem adopteert. Verder kan het asiel er ook voor kiezen om de hond te laten castreren of steriliseren maar dat is optioneel. Sommige asielen kiezen ervoor de honden na de basisbehandelingen niet verder te behandelen omdat ze er geen geld voor hebben. Vaak hangen asielen af van vrijwillige giften.

Wanneer je een hond adopteert die meer dan de normale medische zorg heeft gekregen, kan het dat het asiel een financiële tussenkomst vraagt voor bijvoorbeeld de castratie of sterilisatie.

Normaal gezien is dat nooit het hele bedrag, slechts een gedeelte. Let er wel op dat je bij aanschaf van de hond een boekje meekrijgt met de inentingen, het is ook een goed idee om eens contact op te nemen met de dierenarts die de operaties heeft uitgevoerd om bij hem of haar eens te informeren naar andere ziekten.

Kennen jullie het karakter van de hond?

Nog een belangrijke vraag: leer je het karakter van de hond kennen als je in de kennel bent? Vertellen ze je hoe de hond is, of hij bijvoorbeeld graag speelt en of de hond misschien een traumatische ervaring heeft meegemaakt? Dat is een erg belangrijke stap aangezien de karakters goed overeen moeten komen. Als de hond bijvoorbeeld erg bang is van kinderen, is het geen goed idee om hem in huis te nemen als je kinderen hebt.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Bieke Van Gijsegem

Die foto weer, schitterend!!!!EMO 3

feline

welke dieren komen er in het asiel
en waneer???
ik moet dit weten voor mijn werkstuk

André Bos

Wij willen graag een asielhond. Maar kunnen deze minstens 3 keer per dag uitlaten. Is dit voldoende voor een hond. Het gaat bij ons om ochtend, begin van avond en later op avond wat zeker is maar in weekend of andere dagen mogelijk vaker


Een reactie plaatsen