De zoektoch naar je eerste mopshond

Wat je moet weten

Het nemen van een mopshond (en elke andere hond) is een verbintenis die je aangaat voor een lange periode. Alvorens je de beslissing neemt een mopshond aan te kopen is het dus best om deze beslissing eerst goed te overwegen. Een mopshond vraagt immers veel aandacht, verzorging en de nodige medische kosten. Daarnaast heeft elk hondenras zijn eigen karakter, uiterlijk en veelvoorkomende gezondheidskwalen. Vooraleer je een mopshond in huis neemt ga je ook deze eigenschappen best eerst even na.

Uiterlijke kenmerken

De mopshond kan met een schofthoogte van 35 centimeter en een gemiddeld gewicht van 6 tot 8 kg als een kleine hond worden beschouwd. Een mopshond is een kortharige hond met een wit, beige tot zwart lijf en een zwart gekleurde platte neus. Andere opmerkelijke kenmerken zijn de krulstaart en knorgeluidjes.

Karakteristieke kenmerken

De mopshond is een geschikte familiehond. Deze honden zijn vriendelijk, aanhankelijk en kunnen goed met kinderen om gaan. Ze zijn zelden agressief, maar zullen wel hun baasje verdedigen als dit nodig is.

Training en beweging

De mopshond vraagt door zijn kleine gestalte niet zoveel beweging als een grote honden dit doen. Zo is een wandeling van 45 minuten per dag al voldoende om deze viervoeter tevreden te stellen.

Verzorging

Hoewel een mopshond kortharig is, vraagt deze hond om veel verzorging. Zo moet je zijn vacht dagelijks borstelen om de vacht zijdezacht te houden. Daarnaast moet je de oren regelmatig controleren op mijten, de huidplooien zuiver houden, de nagels knippen en de tanden poetsen.


Vaak voorkomende gezondheidsproblemen

De afgevlakte snuit van de mopshond trekt vele mensen aan, maar zorgt er ook voor dat de mopshond vaak specifieke gezondheidsproblemen aan de ogen, oren, het gebit of de luchtwegen krijgt. Door zijn vernauwde luchtwegen heeft de mopshond vaak ademhalingsproblemen of problemen om de lichaamstemperatuur onder controle te houden.

Daarnaast krijgen mopshonden geregeld te maken met hersen(vlies)ontsteking, problemen in de ruggenwervel en heupdysplasie. Toch worden mopshonden gemiddeld 15 jaar oud.

De uiteindelijke zoektocht

Indien je alle voor- en nadelen hebt afgewogen en je definitieve besluit hebt genomen om een mopshond in huis te nemen kan je de eigenlijke zoektocht starten. Een mopshond kan je in de eerste plaats kopen bij een fokker of particulier, maar ook soms bij een dierenasiel. Jaarlijks moeten er veel honden worden afgemaakt omdat er niet voor elke viervoeter een nieuwe thuis kan worden gevonden. Neem daarom eerst liever een kijkje in een dierenasiel alvorens je aanklopt bij een fokker.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Jan Gorissen

Ik had NIET verwacht dat gij de aanschaf van een mopshond en zijn kortsnuitige aanverwanten zou promoten. Eerder had ik verwacht dat een hondenliefhebber de aanschaf van dergelijke honden zou AFRADEN. Deze hondensoort met ademhalingsproblemen moet niet meer verkocht en daardoor niet meer gekweekt worden. Ondanks hun lief snuitje. Jang

Sara Mostmans

De aanschaf van overkweekte en misvormde honden promoten? Serieus? Als je nog een beetje serieus genomen wil worden, haal je dit onmiddellijk weg. En schrap mij maar van je mailinglist.

Kristel Bal

Ivm de boze reacties voor de aankoop van een mopshond. ALLES hangt bij IEDERE hond af van de fokker. Ik ben aan mops nr. 3. Nooit geen problemen gehad met een van hen. Ze lopen met onze grote honden, bloedhond, beagle, porcelaine mee. Wandelen vrolijk 10 km. De eerste werd 10, de tweede 14 en nr.3 is alweer 10 op het moment en is net zo levendig als toen ze 1 was. Als ik dan rondkijk in mijn omgeving bij bv. herders, spaniëls veel problemen en de ellende bij (vooral buitenlandse) geadopteerde honden...Broodfok moet veel strenger worden aangepakt en daar zou de FCI en de landelijke kennels clubs de overheid mee moeten bijstaan


Een reactie plaatsen