De labrador: Wat te doen op de eerste dag

De labrador is een liefdevolle, hartelijke, aaibare, geduldige hond. Ze zijn zeer intelligent, loyaal en welwillend met sterke geesteskracht. Levendig en opgewekt als ze zijn houden ze van spelen; met name in water want ze houden van zwemmen! Ze hebben een uitstekend, betrouwbaar temperament en zijn vriendelijk, geweldig met kinderen en gelijkmoedig aan andere honden. Ze verlangen naar menselijke aandacht en moeten het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van de familie.

Wanneer je van plan bent om een labrador aan te schaffen, doe je er goed aan, je vooraf grondig te laten informeren door vakmensen. “Bezint vooraleer je begint” is zeker geen overbodige gedachte! De labrador retriever staat bekend als een vriendelijke, plezierige, zelfs gemakkelijke hond. Maar weet dat dit alleen geldt voor een labrador die uitstekend is opgevoed. En opvoeden en trainen kost tijd en energie! Een labrador opvoeden tot een aangename huislabrador neemt toch al snel 1 tot 2 jaar in beslag. Een gezonde labrador word gemiddeld 12-13 jaar oud.

Broodfokkers


De labrador retriever is een zeer populaire hond en dus ruiken veel broodfokkers hun kans. Dit gaat ten koste van het ras, de pup en de naiëve eigenaar. Er wordt dan echt met elke labrador willekeurig gefokt. Er word geen rekening gehouden met de gezondheid van de ouderdieren of met erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie of oogafwijkingen. Met het gekende gevolg : vaak ongezonde, niet gesocialiseerde en vaak angstige puppy’s. Daarom deze gouden raad : Ga steeds te rade bij een erkende kennel en eis steeds een officiële stamboom. Ga na of moeder en vader geen gezondheids- of socialisatieproblemen hebben.

Veelzijdig

De labrador is een goed uitgebalanceerde en veelzijdige hond, die zich goed kan aanpassen. De hond is uitmuntend in apporteren, zoals het Engelse woord retriever al aangeeft. Labradors staan er ook om bekend een zachte aanbeet te hebben. Dit komt vooral omdat het ras gefokt is om watervogels te apporteren bij de jacht.

Labradors worden rond in hun derde levensjaar volwassen. Voordat ze volwassen zijn, hebben ze meestal een behoorlijke mate van puppy-achtige energie. Dit wordt vaak onterecht gezien als hyperactief.

Hoewel labradors soms blaffen als ze geluiden horen, zijn ze over het algemeen niet erg luidruchtig en territoriaal. Het zijn meestal vriendelijke honden die vreemdelingen snel vertrouwen, wat ze tot slechte waakhonden maakt.

De labrador retriever is van nature een jachtlabrador met een enorme “will to please”. Bovendien vertoefd hij graag in het gezelschap van mensen, lange tijd alleen zijn is niets voor hem. Bedenk dus dat je iedere dag de nodige tijd zal moeten vrij maken om in zijn behoefte te voorzien ( uitlaten, opvoeden, verzorgen, trainen,…) Als je het hierboven vermelde allemaal kan opbrengen, dan pas ben je klaar voor “jouw labrador” en kan je er van uit gaan dat je labrador zal uitgroeien tot een aangename huisgenoot.

Voeding


De voeding van de labrador is ook heel belangrijk. Ze hebben aanleg om dik te worden. Je moet waakzaam zijn om ze niet teveel voedsel te geven .Je kan uit verschillende soorten van voedsel kiezen . Er zijn mensen die hun hond graag vers vlees geven of afval van etensresten of kippenbeentjes. Dit laatste is helemaal niet zo goed want die beentjes kunnen breken en vast zitten in de keel. Je mag je hond nu en dan een “hondensnoepje “geven , dit als beloning als hij naar je luistert.

De eerste dag thuis


Wanneer je voor het eerst een labrador in huis krijgt, of wanneer je voor het eerst een puppy krijgt, is dat best een spannende belevenis. Je hebt alles goed voorbereid, maar weet eigenlijk misschien niet goed wat je te wachten staat. Wat zal het kleine hondje doen? En wat wordt er van je verwacht?

Maak je niet te veel zorgen. Hoe klein het hondje ook nog is, het is al goed in staat voor zichzelf op te komen. Er zijn een paar dingen waar je best rekening mee kunt houden.

Rust en terughoudendheid


Wanneer je puppy zijn eerste stappen in je huis zet, heeft hij misschien al een hele reis achter de rug. Maar ook als je dicht bij de fokker woont en snel thuis bent, is dat voor de nog erg jonge labrador een hele ervaring. Opeens is hij de vertrouwde omgeving en geur van het nest kwijt. Zijn moeder, de fokker en niet te vergeten zijn nestbroertjes en -zusjes, ineens zijn ze er niet meer. Geef je kleine labrador daarom alle gelegenheid om te wennen. Voorkom dat je hem overspoelt met aandacht en laat hem z’n gang even gaan. Voorkom dat eventuele kinderen constant aan hem zitten en met hem bezig zijn. Je puppy heeft veel te verwerken en heeft daar de tijd voor nodig. Geef hem die tijd en voorkom dat de pup gestresst raakt. Want dat is voor niemand prettig.

Ligplaats

Zorg ervoor dat u een ligplaats voor je puppy hebt. Een mand, een kleed of een bench, het maakt niet uit zoveel uit wat, als het maar een veilige, rustige plaats is. Veel labradors geven er de voorkeur aan om op iets zachts te liggen. Maar er zijn er ook die juist een harde en zelfs koele ondergrond prettig vinden. Probeer je puppy daarom niet te dwingen ergens op te gaan liggen, maar probeer te ervaren wat hij prettig vind. Zorg er wel voor dat de ligplaats niet op de tocht is.

Wanneer je een bench wilt gaan gebruiken, doe dan niet gelijk het deurtje dicht zodat de puppy opgesloten zit. Een labrador moet wennen aan een bench en leren dat het niet negatief is wanneer het deurtje dicht gaat. Je kan ook eens het artikel over benchtraining bekijken.

Slapen

Na zo’n emotioneel zware eerste dag, volgt de eerste nacht voor jou en je pup. Je zal wellicht denken dat na al die indrukken je pupje makkelijk een hele nacht kan doorslapen. Maar zonder de warme lijfjes van z’n broertjes en zusjes, wil dat vaak niet echt lukken.

Haal 2 uur voor het slapen gaan het water bij uw pup weg, en geef hem geen eten meer. Om alvast wat rust te creëren laat je hem een half uur voor het slapen gaan nog even uit. Laat hem daarna met rust, en ga vooral niet meer met hem spelen. Tot rust komen is de voorloper van het slapen gaan.

Om de overgang naar je thuissituatie makkelijker te maken, is het aan te raden de eerste periode je pup in een bench of mandje naast je bed te zetten. Je aanwezigheid zal hem kalmeren, en als hij onrustig is kan je hem even toespreken of hem even aanraken. Al snel zal hij dan gerustgesteld gaan slapen. Geef hem echter niet teveel aandacht, en ga niet met hem spelen. Zet wel je wekker om 3 of 4 uur, om hem nog even een plasje te laten doen. De meeste jonge pups kunnen nog niet de hele nacht droog blijven.

Dit lijkt misschien allemaal veel om rekening mee te houden. Maar, als je dit doet zullen jij en je hond veel plezier aan mekaar beleven. Er zijn buiten de labrador nog veel fijne hondenrassen, maar de labrador is er zeker eentje.
 

 

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Veerle Robijn

We hebben geen labrador maar een actieve Entlebucher. Zijn eerste nacht heeft hij onmiddellijk alleen in zijn bench in de berging doorgebracht. We hebben wel een nestvod bij onze pup gelegd en een knuffelbeer en een tikkende wekker onder zijn kussen gelegd. Hij was vrij snel rustig en heeft de ganse nacht doorgeslapen, mits 1 onderbreking voor een plasje in de tuin. Nu nog is deze beer zijn lievelingsspeelgoed en de bench zijn eigen plekje waar hij helemaal tot rust kan komen... EMO 4

Nele Bomans

Dan had je geluk EMO 4 Onze eerste nacht viel niet zo mee. We wilden hem in zijn bench laten slapen, maar zodra de deur van zijn bench dicht was (ookal was ze niet op slot) begon hij hartverscheurend te huilen... Ik had thans ook gezellig gemaakt: een lekkere zachte deken (waar hij nog nog mee slaapt) en een knuffel (die is ondertussen verscheurd en leeggehaald). Uiteindelijk heb ik hem die eerste nacht bij mij in de zetel gelegd en hebben we samen verder geslapen. De nachten die volgden sliep hij bij ons op de slaapkamer en dan hebben we hem stilletjesaan laten wennen aan de bench. Na een dikke week was het huilen voorbij... EMO 1

Wij hebben wel al ervaren dat onze labrador een echte 'aandachthond' is: hij wil inderdaad overal bijhoren en zoekt graag aandacht...

Hij heeft ook inderdaad heel wat energie waardoor we hem soms wel moeten opsluiten in zijn bench zodat hij wat kan rusten...

Wat betreft blaffen : hij is een sociale blaffer d.w.z. alleen als hij een andere hond hoort blaffen, blaft hij ook (als de 101 dalmatiërs hier opstaat is het feest EMO 4...)

Dat hij een jachthond is, merk je ook : hij doet niets liever dan achter beestjes (spinnen, vliegen, mieren, vlinders, ...) en vogels aanjagen. Katten zijn tot nu toe nu redelijk veilig...

Hij is ook makkelijk te trainen, supersociaal met iedereen, een kleine boef (als het eten betreft) en hij kan enorm snurken, ... 't is een deugeniet hoor, maar hij kan ook zo lief zijn EMO 4


Een reactie plaatsen