Benchtraining

Benchtraining
Benchtraining is nuttig op twee vlakken. Je leert je hond goede manieren en je voorziet een plaatsje speciaal voor hem. Meer voordelen van Benchtraining zijn:

  • Het verbetert de relatie met je hond
  • Het voorkomt dat heel je inboedel aan stukken gescheurd wordt
  • Het vergemakkelijkt reizen
  • Het helpt bij het zindelijk maken van je hond


De belangrijkste zaken eerst…

Voorzie een bench die groot genoeg is voor je hond. Hij moet er in kunnen rechtstaan en zich kunnen bewegen. Anderzijds mag hij ook niet te groot zijn, anders kunnen ze in één deel hun behoefte doen en kunnen ze slapen in het andere deel.

Honden zijn gezelschapsdieren en hebben dus nood aan aandacht. Plaats daarom zijn bench in een ruimte die gonst van de bezigheid, zoals de woonkamer. Als je zijn bench in een lege, donkere kamer plaatst, zal hij zich gestraft voelen. Dit is uiteraard de bedoeling niet!

Gebruik de bench dus ook nooit als plaats om je hond in op te sluiten wanneer hij iets verkeerd heeft gedaan. Het is de bedoeling dat hij zich thuisvoelt zijn bench.

Benchtraining voor puppy’s

Begin de Benchtraining ’s morgens. Zo heeft je puppy een hele dag tijd om zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen. Voorzie speelgoed, beloningen en eten in de bench. Zo geef je hem een motivatie om op eigen houtje in zijn bench te stappen. Speel met je puppy, zodat hij vermoeid is en mogelijk een dutje kan doen in zijn bench.

Wanneer hij in zijn bench zit, ga dan naar een andere kamer maar ga niet te ver, je moet hem nog kunnen horen. Natuurlijk zal hij de eerste momenten blaffen of huilen, maar beloon hem nooit door hem uit zijn bench te halen!


Benchtraining voor volwassen honden

Benchtraining voor volwassen honden verloopt op bijna dezelfde manier als Benchtraining voor puppy’s. Alleen de manier waarop je hem laat kennismaken met zijn bench verschild enigszins.

Plaats zijn bench in de buurt van zijn voederbak en laat de deur openstaan. Leg er speelgoed in of eten. Zo heeft hij een motivatie om binnen te gaan. Sluit de deur pas wanneer je hond volledig vrijwillig in zijn bench is gegaan.

Net zoals bij puppy’s zal hij eerst blaffen en huilen. Hoe moeilijk ook, probeer er aan te weerstaan. Verleng gaandeweg de periodes dat de hond in de bench zit.
Met veel geduld én met veel beloningen voor je hond, zal de hond van zijn bench beginnen houden. Zo geef je hem een plaatsje dat alleen voor hem is en geef je jezelf de kans om af en toe eens op adem te komen.

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden"

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


10 reacties

Veerle Robijn

Onze benchen staan in de berging, juist weg van de woonkamer en wanneer het in de woonkamer te druk wordt voor onze 2 Entlebuchers, gaan ze in hun veilige, rustige bench liggen. Het is maar hoe je ze het gewoon maakt en hoe je de bench "inricht"...

annemieke de greef

Onze bench staat in een kamer naast de keuken, en ik merk dat Gonzo eveneens in zijn bench gaat liggen als het te druk is of als de kleinkinderen te ruw spelen.
De bench maakt het inderdaad ook mogelijk om de hond op een veilige manier mee te nemen op reis, en ook ter plaatste kunnen we op uitstap gaan en de hond in het vakantiehuisje laten waar hij rustig in zijn bench ligt.

Veerle Robijn

Onze benchen gaan ook steeds mee op reis. Het is inderdaad ideaal als de honden eens niet mee kunnen vb. als je gaat winkelen of op restaurant gaat. Ze hebben dan hun bekend plekje waar ze als een blok in slaap vallen of zich amuseren met een kauwbot... Je hoeft geen schrik te hebben dat ze het te warm zullen krijgen in de auto of dat het huisje/ de kamer afgebroken is als je terug komt...

wij gebruiken alleen de bench op de wedstrijden agility
tijdens verkenning of als we onze wedstrijd spelen
Wij hebben twee dwergpoedels en zo zijn ze veilig
Onder elkaar letten we wel op, dat er een vreemden rond onze tenten hangen
In huis heb ik dat nooit nodig gehad..de honden hebben hun kussens in de living en ook in de kamers. Zo nodig, zie ik ze naar boven trekken als ze gerust willen gelaten worden
Voor de puppy's gebruikten wij 's nachts wel een soort park, naast ons bed, waar ze hun kussen en water hadden
Zo een soort park wordt door fokkers ook al eens gebruikt
Daar konden ze er niet uit 's nachts tot ze ongeveer 6 mnd / 8 mnd
waren ..
Konden er pas uit als ik de afsluiting wegnam

John Reijnen

Ik ben anti bench en anti ren, ik ben van mening dan een hond , hoe goed bedoeld ook, niet in een kooitje hoort te zitten.
In de meeste gevallen wordt een bench verkeerd gebruikt, zogezegd omdat de hond dan zijn rust nodig heeft.
Als roedel leider, want dat ben jij als eigenaar, behoor jij de aanwezige familieleden, of bezoekers er op te wijzen, dat ze je hond(en) gerust moeten laten, zodat ze niet weg hoeven te kruipen.

Nicole Geens

Ik heb nooit van mijn leven een bench gehad voor mijn honden. Cleo had wel een tentje (zonder deurtje) voor op de camping, en dat tentje kwam echt het dichtst bij een bench.
Met de komst van Happy ontdekten we dat wij heel graag in het tentje van Cleo zat. Het veilige huisjes gevoel denk ik.
Daarom maart zo'n stoffen bench gekocht voor haar, en ja hoor, Happy was dolgelukkig en Cleo had haar tentje terug. EMO 3
Ondertussen heeft Happy al verscheide benches, voor in de auto, in de huiskamer, in de slaapkamer, kortom overal.
Maar bench-training heb ik zodoende nooit gedaan. Met uitzondering dat Happy ons er op getraind heeft om voor haar benches te kopen. EMO 4

nu onze Aili wat groter geworden is, zou ik ze graag van de bench willen.
Ze gaat er zo graag in maar stilaan groeit ze eruit en zou in ze liever op een hondenbed willen leren slapen.
Moet ik dan opnieuw met zindelijkheidstraining beginnen?
Onze border is intussen 6 maand geworden.

John Reijnen

@Aili....is je bench demontabel?
ik bedoel hiermee, kun je het bovenstuk eraf nemen, zodat alleen de bak blijft staan?
zo ja begin daar dan mee.
en na verloop van tijd vervang je de bak door een mand of zoals jij zeg door een bedje.
Is je bench niet demontabel, kun je hem ook gerust in een keer weg nemen je hond zal even zoeken, maar als jij haar duidelijk maakt dat het bedje nu haar plaatsje is, dat gaat ze dat gauw gewoon zijn hoor.

Als je hond nu zindelijk is, moet je geen schrik hebben dat ze in een keer alles vergeten is, zindelijkheid heeft echt niks met die bench te maken hoor.

Chris Hommers

Hier 2 pups yorken , het ging gewoon vanzelf . Ze zijn hier gekomen en wij hebben ze s'avonds in hun bench gezet en ze zijn gelijk gaan slapen tot s'morgens . Ook geen druppel of wat dan ook gevonden s'morgens !!. Dus heel simpel en gemakkelijke hondjes .

HUBERT DE VLOO

Het is nu al enkele maanden maar mijn jack russel die slaapt s,nacht in zijn bensch maak me nu al om 6,30uur wakker, wat kan ik daar aan doen.


Een reactie plaatsen