De juiste hond voor het juiste gezin

De juiste hond voor het juiste gezin

Een kwestie van details…

Als je op het punt staat om je gezin uit te breiden met hond, sta je best bij enkele zaken stil. Het is een grote beslissing, want hoe jouw hond zijn leven er zal uitzien, is volledig jouw verantwoordelijkheid. Als je wilt dat jouw hond even gelukkig is als jezelf, moet je er een zoeken die bij jouw leefomgeving en levensstijl past. Een poedel zal zich tevreden stellen met een klein optrekje in de stad en enkele kleine wandelbeurten, een Duitse dog heeft uiteraard andere ideeën in z’n kop!

Je gaat best niet over één nacht ijs als je zo’n beslissing moet nemen. Je krijgt veel liefde van een hond, maar je moet ook opofferingen doen, geduld hebben en de nodige tijd met hem doorbrengen.


Wil je een puppy of een volwassen hond?

Deze keuze wordt bepaald door omstandigheden en uw levensstijl. Puppy’s kosten veel tijd en werk, een oudere hond daarentegen kent de basisregels, is zindelijk en is gesocialiseerd met andere honden en mensen in zijn leefomgeving. Hoewel puppy’s zich snelleer integreren, is het voordeel bij oudere honden dat hun karaktereigenschappen als volledig ontwikkeld zijn.

Hou er wel rekening mee dat er voldoende toezicht in huis moet zijn als je kleine kinderen hebt. Je moet opletten hoe de hond met de kindjes omgaat, of het nu om een puppy of een volwassen hond gaat.


Wat met de kinderen?

Als je thuis al kinderen hebt, is het maar wat logisch dat je de zoektocht naar de goede hond afstemt op jouw kinderen. Niet elke hond is goed in omgang met kinderen.  Je hond moet immers tegen een duw of een stoot kunnen en sommige soorten zijn niet echt tolerant te noemen.

 

Ben je bereid financiële inspanningen te leveren?

Als je een rashond koopt, is dit al de eerste grote kost. De prijs kan gemakkelijk oplopen tot enkele honderden euro’s. Neem daarbij nog doktersbezoeken, eventuele medicatie, eten, speeltjes, … Het kostenplaatje op jaarbasis valt zeker niet te onderschatten.

 

Wil je wel een hond?

 

 • Hou er rekening mee dat een hond dikwijls nood heeft aan een wandeling om zijn pootjes te strekken. Als je geen tijd genoeg hebt om met hem te gaan wandelen, denk dan toch nog een keer na.
   
 • Vergeet niet dat puppy’s opgroeien. Alle kleine honden zijn schattig en mooi, maar sommige volwassen exemplaren wegen meer dan 40 kilo.
 • Een hond leeft gemiddeld 12 jaar. Wees bereid om gedurende die twaalf jaar samen te leven met jouw hond. Probeer ook om je levenssituatie te overkijken gedurende die twaalf jaar om zoveel mogelijk verrassingen te vermijden.
   
 • Je moet hem opvoeden, dat kan hij zelf natuurlijk niet.
   
 • Als je op vakantie gaat, wil je jouw hond dan meenemen of moet er een andere oplossing gevonden worden?

Extra hulp bij het vinden van het juiste ras kan je krijgen via onze hondentest. En op onze pagina's over de verschillende hondenrassen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen