De Border Collie

De Border Collie
De Border Collie is meer dan 100 jaar geleden gefokt en is afkomstig uit het gebied dat men “the Border” noemt. Dit gebied ligt tussen Engeland en Schotland. Ze werden gefokt omdat er nood was aan honden die schapen konden drijven en hoeden. Dit ras werd beschouwd als de eerste officiële herdershond.

Er bestaan verschillende verklaringen voor de naam “Border Collie”. Ze hebben alleen maar vermoedens over de oorsprong. Collie kan onder andere wijzen naar hun witte kraag namelijk “collar” of naar het type schaap waar veel mee gewerkt werd namelijk “coalies”.

Karakter

Een Border Collie is zeer intelligent en gehoorzaam. Bovendien is hij loyaal en beschermend voor de familie. In aanwezigheid van andere honden of personen zal hij zich dus afstandelijk opstellen. Dit ras is een uitstekende werkhond en herdershond. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen. Hij werkt tot hij er bijna bij neervalt.

Zijn energie is echter niet altijd ideaal als huishond. Hij heeft veel beweging nodig en is niet tevreden met een wandeling per dag. Het is dus aangeraden om een grote tuin te hebben zodat hij regelmatig kan rennen.

Deze hond kan gemakkelijk buiten leven, zelfs bij koud weer.

Verzorging

De Border Collie stelt weinig eisen aan zijn verzorging. De vacht is gemakkelijk te onderhouden en zijn nagels moeten niet geknipt worden. Hij heeft zelden nood aan een bad.

Beweging

Deze hond moet regelmatig fysiek en mentaal geprikkeld worden. Hij houdt er van om een missie te hebben. Zorg voor voldoende beweging, want de Border Collie is niet snel moe te krijgen.

Gezondheid

De gemiddelde levensverwachting van een Border Collie is 12 jaar. Meestal blijven ze gespaard van gezondheidsproblemen.

Enkele problemen waar hij mee te maken kan krijgen zijn:

  • Hypothyreoïdie: hij maakt een tekort aan schildklierhormonen aan waardoor de schildklier langzamer gaat werken
     
  • Lensluxatie: de lens heeft zich in een as gekanteld
  • Kennelhoest: een besmettelijke ontsteking van de luchtpijp en de eerste vertakkingen hiervan
     
  • Maagtorsie: de maag gaat rond zijn as draaien als gevolg van een verkeerde vertering in de maag, te veel eten, verkeerd eten of te veel beweging na de maaltijd.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen