Darmziekten bij honden

Darmziekten bij honden
Net zoals mensen kunnen ook honden problemen krijgen aan de darmen. De spijsvertering, absorptie en beweging van het voedsel door de maag of het darmkanaal kunnen beschadigd worden. De spijsvertering en de absorptie zijn nochtans essentieel voor je hond om zijn weefsel te kunnen opbouwen, te herstellen en om energie te krijgen.

Enkele veel voorkomende aandoeningen:

Maagverdraaiing

Een maagverdraaiing, -uitzetting en –zwelling komt vaak voor bij grote honden met een diepe borstkast zoals de Doberman, de Rottweiler en de Bouvier.

Als er een te grote gasontwikkeling is gaat de maag zich kantelen om zijn as. De maag wordt afgesloten waardoor het gas niet meer kan ontsnappen. De hond zal daardoor proberen te braken, zonder succes. Wel zal er wit slijm naar buiten worden gewerkt. Vertrek dus onmiddellijk naar de dierenarts als je ziet dat jouw hond probeert te braken zonder succes. De druk moet zo snel mogelijk uit de maag verdwijnen. Eerst zal hij een sonde via de bek in de maag proberen te brengen om zo het gas te laten ontsnappen. Mislukt deze poging, zal hij rechtstreeks een buisje in de maag aanbrengen. Door de verdraaiing is deze poging echter ook zelden succesvol. De kans op overleving is klein, de maagwand zal gaan doorlekken en de hond zal sterven aan een buikvliesontsteking of aan een shock.

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat jouw hond na een maaltijd niet te actief is. Laat hem eerder vóór het eten uit. Geef meerdere keren per dag een kleine maaltijd in plaats van één grote maaltijd. Plaats zijn etensbak op een verhoging, zo voorkom je dat je hond veel lucht inslikt.

Esophagitis, enteritis, gastritis en colitis

De slokdarm, de maag, de dunne darm, de dikke darm en de endeldarm vormen samen het spijsverteringsstelsel. Het achtervoegsel –itis betekent letterlijk ontsteking. Esophagitis is dan ook de ontsteking van de slokdarm, gastritis een ontsteking van de maag, enteritis een ontsteking van de dunne darm en colitis een ontsteking van de dikke darm.

De term gastro-enteritis wordt gebruikt voor een ontsteking van het hele maag-darmkanaal. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële of virusinfectie, het eten van bedorven voedsel, een voedselallergie of het gebruik van bepaalde medicijnen. De meest voorkomende klachten zijn braken en buikpijn.

Constipatie

Constipatie of verstopping is de medische term voor een langzame of moeizame stoelgang. Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt doordat je hond veel botten eet. Dit wordt namelijk niet verteerd door het lichaam waardoor het in de darmen voor verstopping zorgt. Als behandeling gebruikt de dierenarts meestal een lavement.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Mijn hond heeft regelmatig diarrée, 3 dagen op 5 ! Ik heb al verschillende malen van voedsel veranderd maar het lukt neit ! Ik moet een afspraak neme met de dierearts. Deze zal een bloedafname doen en een echo van de maag....wait and see. Iemand nog een idee ?

Mijn hond heeft regelmatig diarrée, 3 dagen op 5 ! Ik heb al verschillende malen van voedsel veranderd maar het lukt neit ! Ik moet een afspraak neme met de dierearts. Deze zal een bloedafname doen en een echo van de maag....wait and see. Iemand nog een idee ?

Sophia Imhof

Wij kwamen er achter dat onze hond een Bernersennen niet tegen granen kon,krijg nu speciaal graan vrij voer.


Een reactie plaatsen