Clumber Spaniel

Clumber Spaniël
Waar de Clumber Spaniël vandaan komt kan niemand met zekerheid vertellen. Men gelooft dat deze hond werd gefokt in Frankrijk in de 18de eeuw en tijdens de Franse Revolutie uiteindelijk in Engeland terecht gekomen is. Hier werd hij een geliefde jachthond van de adel en het koningshuis.

Uiterlijk

De Clumber Spaniël kan tussen de 40 en 50 cm groot worden en tussen de 25 en 39 kg wegen. Het is een grote hond met een lang en zwaar lichaam dat laag bij de grond staat omwille van zijn korte poten. Hij heeft een brede diepe borst, een brede snuit en grote oren die naar voren hangen. De hals is lang, dik en krachtig en zijn staart is kort.

Zijn overvloedige, dichte vacht is meestal wit met citroengele of sinaasappelkleurige aftekeningen.

Karakter

De Clumber Spaniël is een lieve, zachte en hartelijke hond. Vroeger werd hij gebruikt voor het opsporen en apporteren van wild. Tegenwoordig wordt hij zowel gebruikt als jachthond en als gezinshond. Hij is zeer aanhankelijk en speels, maar naarmate hij ouder wordt, wordt hij minder actief. De omgang met andere huisdieren verloopt goed, ook met kinderen kan hij goed opschieten. Vreemden daarentegen vertrouwt hij niet. Hij is echter niet agressief en toont geen interesse, als waakhond is hij dus niet geschikt. Hij heeft veel aandacht nodig en voelt zich het beste in de omgeving van zijn gezin.

Verzorging

Zorg er voor dat de vacht regelmatig geborsteld wordt. De vacht moet ook minimum tweemaal per jaar getrimd worden om riekende en slordige haren te verwijderen.

Training

Een stevige dagelijkse wandeling is voldoende voor deze Spaniël. Het is een erg rustige hond. Krijgt hij echter te weinig beweging, let dan op de voeding, deze Spaniël heeft namelijk de aanleg om snel dik te worden. Hij is aan de ene kant erg gesteld op zijn middagdutje en soms heel erg lui, maar aan de andere kant houdt hij van wandelen in de vrije natuur en van zwemmen. Deze hond kan je gemakkelijk vrij laten loslopen. Hij zal soms wel eens weglopen als zijn jachtinstinct naar boven komt, maar hij komt altijd weer terug. Hij is namelijk zeer trouw aan zijn baas en zal in de meeste gevallen goed gehoorzamen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen