Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Blastomycose

  Davy Agten
  Blastomycose
  Blastomycose is een infectie die wordt veroorzaakt door de schimmel Blastomyces dermatitidis. Deze schimmel wordt in de longen ingeademd, dus in de eerste plaats is het een longinfectie. Maar af en toe worden ze verspreidt naar andere delen in het lichaam.
  Voorkomen

  De meeste infecties komen voor in de Verenigde Staten. In België of Nederland komt deze ziekte gelukkig niet voor. Ook in Afrika is deze ziekte al meermaals opgemerkt.
  Informeer je dus goed op voorhand als je naar de Verenigde Staten of Afrika wilt reizen met je hond.

  Oorzaak


  De schimmel die verantwoordelijk is voor deze ziekte wordt getroffen in warme, vochtige grond of in rottende plantengroei. Wanneer deze grond of plantengroei in beweging wordt gebracht, komen schimmelsporen vrij in de lucht. Jouw hond kan deze schimmels inhaleren waardoor ze in de longen terecht komen. Bovendien kunnen ook mensen deze schimmels inhaleren.

  Symptomen


  Blastomycose wordt vaak verward met andere ziekten zoals kanker, een virale infectie of de ziekte van Lyme. De symptomen lijken namelijk sterk op elkaar: het verlies van eetlust dat gepaard gaat met gewichtsverlies, koorts, pijn en lusteloosheid. Ook kan de infectie zich verspreiden naar de huid waardoor de hond wondjes kan krijgen op de neus of poten.

  Een zeer ernstig symptoom van deze ziekte is blindheid. Eens je hond blind is, blijft hij blind, het is onbehandelbaar. Bovendien zal hij ook ademhalingsproblemen krijgen omdat de longen zijn aangetast.

  De symptomen verergeren snel en zijn dodelijk als het niet op tijd behandeld wordt.

  Diagnose


  De dierenarts zal een monster nemen van het speeksel en een analyse maken van het geïnfecteerd weefsel. Op deze manier kan de schimmel worden aangetoond.
  Er kan ook een monster worden genomen van de wondjes of van een opgezwollen lymfeklier. Dit monster zal hij kunnen analyseren met behulp van een microscoop.

  Behandeling


  Om de schimmel uit het lichaam van je hond te krijgen, zal de dierenarts antimycotica voorschrijven. De naam zegt het zelf, dit is een medicatie die speciaal gebruikt wordt om schimmelinfecties te bestrijden. Deze medicatie moet oraal toegediend worden en dit tenminste 3 maanden lang. Enkele bijwerkingen zijn echter mogelijk: koorts, misselijkheid, braken, diarree en huiduitslag.

  Verder nog vragen? Neem dan eens een kijkje in het boek "EHBO voor honden - tips voor een gezonde hond"

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Symptomen , Diagnose , Behandeling , Oorzaak , Schimmel , Blastomycose , hondenziektes
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x