Je hond en kanker

Je hond en kanker
Het laatste dat je bij een consultatie bij de dierenarts wenst te horen is het woord 'kanker'. Je weet automatisch hoe machteloos je je zal voelen, hoeveel gevolgen zo'n diagnose met zich kan meebrengen en, bovenal, hoe erg je hond zal lijden.

Het is dan ook een geruststelling dat kanker bij honden een chronische ziekte is die over het algemeen het beste te verzachten of verhelpen valt – vooral als je er vroeg bij bent. Wanhoop dus niet gelijk als je dat woord hoort. Jij en je hond kunnen nog de beste jaren tegemoet gaan. Hou vooral je hoofd erbij.

Wees op de hoogte

Kanker klinkt vooral heel onbekend voor ons. Door goed te weten wat voor een ziekte het is en welke hoop er nog is, kan je veel angst overwinnen. Je zal het gevoel krijgen dat je de situatie veel beter de baas bent.

In eerste instantie is er gewoon sprake van een foutje in de aanmaak van cellen. Het duurt een hele tijd vooraleer de kankercellen zoveel in aantal zijn toegenomen dat ze een tumor vormen. Pas na enige tijd beginnen de zieke cellen ook de gezonde aan te tasten.

Daarnaast is geen enkele kankersoort hetzelfde. Ga dan ook naar de dierenarts. Die zal je advies kunnen geven en legt de situatie helder voor je uit. Als je dan ook met vragen zit, stel die dan direct.

Je kan ook naar de bibliotheek gaan. Lees boeken over kanker (bij dieren). Ook artikelen uit de media kunnen je helpen. Zo kan je daarin informatie over organisaties vinden die dierenziektes bestrijden.

Hoe kan mijn hond van kanker genezen?

Elke hond is verschillend en elke kankersoort is verschillend. Daarnaast is de leeftijd van je hond en de verdere gezondheid van het beestje van belang. Alles hangt dus van de omstandigheden af. Toch zijn er drie verschillende remedies die het vaakst voorkomen:

  • chirurgische verwijdering van de kankercellen – wat een heel precair proces is als de kanker is uitgezaaid of dreigt uit te zaaien.
  • chemotherapie: je hond of kat krijgt chemische stoffen in het lichaam die de kankercellen kapotmaken. Honden en katten reageren normaliter beter op chemotherapie dan mensen.
  • bestraling: stralen worden op de tumor gericht om de omvang ervan te doen afnemen.
  • Er zijn ook andere methodes, zoals cryochirurgie, waarbij de tumor wordt bevroren, acupunctuur, en genentherapie. Zorg er in ieder geval voor dat je betrokken bent bij het genezingsproces.


Teamwork!

De kanker bestrijdt je hond  niet alleen. Zie jezelf als de leider van een team dat zich inzet om je hond weer helemaal gezond te krijgen!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Carla Buyssens

Zo simpel is het allemaal niet bij kanker.Mijn Mowgly is plots gestorven op 5 dagen tijd. Ze had waarschijnlijk al een tijdje de kanker in haar lijf, maar er waren geen symptomen tot ze begon te hoesten. De kanker zat al in drie organen en de darmen waren ook niet goed. Ze kon niet meer gered worden. Op 7 Januari even naar de dierenarts en ze moest daar blijven die dag. 2 dagen later een complete echografie en het resultaat was fataal. Op 12 Januari kon ze niet meer en heb ik ze moeten laten inslapen. Op 5 dagen was ze zo verzwakt datt ze niet meer bewoog. Ik treur nog steeds om haar want het is allemaal veel te snel gegaan.

Carolien de bruijn

Mijn lieve Beagle kreeg op 10 jarige leeftijd een knobbel in de hals. Helaas bleek dit lymfeklier kanker te zijn. Ze heeft diverse chemokuren gehad die ze heel goed heeft doorstaan. Ze heeft nog 3.5 jaar mogen leven met merendeels goede jaren en een aantal echte slechte dagen. Ik mis mijn lieverd nog iedere dag. Het was een kanjer.


Een reactie plaatsen