De komst van puppy's kan een leuke en opwindende gebeurtenis zijn, maar er zijn veel dingen die je op voorhand moet weten zodat je je wat kan voorbereiden. Hieronder staan de meest voorkomende zwangerschapstips voor honden die dierenartsen en fokkers geven om te helpen bij de geboorte van puppy's, zodat je weet wat je kan verwachten en welk materiaal je nodig hebt. Een goede voorbereiding is altijd meegenomen.
1. De zwangerschapscyclus
De zwangerschap bij honden duurt ongeveer 63 dagen. Als je denkt dat je hond drachtig is, breng haar dan naar de dierenarts voor een controle.
Je hond zou binnen 3-4 weken tekenen van zwangerschap moeten vertonen. De dierenarts kan een echo maken om de zwangerschap te bevestigen en zien hoeveel puppy's er verwacht worden. Er bestaan geen zwangerschapstests voor honden en een dierenartscontrole is de beste manier om de zwangerschap te bevestigen.
2. Hoeveel pups kan je verwachten?
De grootte van het nest hangt af van het ras en de grootte van de hond. Sommige grote honden kunnen wel twaalf puppy's in één nest krijgen. Kleine honden daarentegen hebben soms maar één of twee puppy's in een nest. De gemiddelde nestgrootte voor de meeste middelgrote tot grote honden is vijf of zes puppy's.
3. Prenatale zorg is belangrijk
Zodra de dierenarts de zwangerschap heeft bevestigd, is het belangrijk dat je begint met prenatale zorg. De dierenarts kan voedingssupplementen aanraden of je vertellen dat je speciale voeding van een bepaald merk moet geven. Je hond moet tijdens de dracht een paar controles krijgen om er zeker van te zijn dat de zwangerschap naar wens verloopt.
4. Moeders kunnen humeurig zijn
Hormonale veranderingen bij de moederhond mag je sowieso verwachten. Ze kan veel aanhankelijker zijn dan normaal, of net het tegenovergestelde, ze kan zich afstandelijker en chagrijnig gedragen. Ze kan ook allebei zijn, afhankelijk van de dag. Geef je hond wat ruimte en laat haar rusten. Haar lichaam bereidt zich voor op grote veranderingen en zorgt ervoor dat de pups krijgen wat ze nodig hebben.
5. Voeding is van cruciaal belang
Zodra je weet dat je hond drachtig is, moet je je voorbereiden op de overstap naar hondenvoeding van hoge kwaliteit. Het voer bevat de extra calorieën en samenstelling die ze nodig heeft om ervoor te zorgen dat de pups goed groeien en zich ontwikkelen.
Om de hond aan te moedigen te eten als er eetlustproblemen zijn, kan je droog hondenvoer aanvullen met blikvoer. Zorg er altijd voor dat ze voldoende zuiver en koel water heeft, waar ze ook ligt.
6. Verzorging van de dierenarts tijdens de zwangerschap
Regelmatige dierenartsbezoeken tijdens de zwangerschap moeten echo's of röntgenfoto's bevatten om het aantal puppy's te bevestigen en om te controleren dat ze zich ontwikkelen zoals het moet. Je dierenarts moet je een schatting kunnen geven van de verwachte bevallingstijd op basis van de ontwikkeling van de pups.
7. Geef de toekomstige moeder een ruimte om haar nest te bouwen
Voorzie een grote, schone bak (geboortebox) waar de bevalling kan plaatsvinden met eten en extra comfortabel beddengoed. Een grote, stevige kartonnen doos met hoge zijkanten houdt de puppy's samen als ze beginnen rond te kruipen.
Zuivere handdoeken en lakens zijn prima beddengoed voor een geboortebox omdat ze zacht en warm zijn. Zorg dat je er voldoende hebt, want je zal ze vaak moeten vervangen tijdens de bevalling en nadien, als de pups geboren zijn.
Zet de box in de logeerkamer of in een andere kamer waar het stil is en ideaal qua temperatuur; een plek waar de moeder en de puppy's na de geboorte niet gestoord kunnen worden. Zorg dat de moeder eraan gewend is om in die kamer te zijn en zet de geboortebox vroeg klaar, zodat ze er al aan kan wennen om erin te liggen.
Wanneer je hond weeën krijgt, zal ze de box waarschijnlijk vanzelf opzoeken. Doet ze dat niet, zet haar dan zelf in de kamer met de geboortebox en laat haar alleen achter. Zo moedig je haar aan om de box te gebruiken.
8. Tekenen van arbeid
Een bevalling verloopt in drie fases voordat de puppy’s effectief ter wereld komen. De eerste fase kan 6 tot 18 uur duren. Gedurende deze tijd kan je hond rusteloos of angstig zijn. De weeën beginnen en dat kan pijnlijk zijn. Je hond kan rillen, jammeren, huilen, zenuwachtig op en neer lopen, aan haar zijden bijten of zelfs overgeven. Houd haar kalm en sluit haar op in de kamer met de geboortebox, zodat ze de box in kan gaan wanneer het zover is.
9. Arbeid kan lang duren
Het kan dagen duren voordat een hond alle drie de stadia van de bevalling doorloopt. Zodra een hond naar de tweede fase van de bevalling gaat, komt elke pup met tussenpozen van ongeveer 30 minuten ter wereld. Het kan soms zelfs tot een uur duren voordat de volgende pup zich wil laten zien.
10. Voorbereiding op puppy's
Naarmate de bevalling dichterbij komt, moet je een EHBO-kit, voldoende water, een schaar, een zuigapparaat voor baby's en andere benodigdheden klaar hebben liggen. Afhankelijk van de situatie kunnen er ook een paar extra items nodig zijn. Het wordt aanbevolen om een geboortekit aan te schaffen die alle benodigdheden bevat. Vraag hiervoor raad aan je dierenarts.
Zet een kleine weegschaal klaar, zoals een keukenweegschaal of een postweegschaal, zodat je de puppy's kan wegen wanneer ze geboren worden. Hou ook een (opgeladen) telefoon klaar met het nummer van de dierenarts in de aanslag, voor het geval er complicaties zijn.
11. De beste maat van een geboortebox
De geboortebox moet groot genoeg zijn zodat de moeder comfortabel kan liggen. Er moet natuurlijk extra ruimte zijn voor de pups. De puppy's en de moeder zullen waarschijnlijk de eerste week na de geboorte het grootste deel van hun tijd in de box doorbrengen.
12. Enkele extra items voor de geboorte
Zodra de puppy’s komen, moet je naast het materiaal dat je nodig hebt voor de geboorte ook een camera, een pen en papier en andere items bij de hand hebben om de geboorte te documenteren.
13. Signalen dat er een probleem is
Complicaties bij de geboorte zijn niet ongebruikelijk. Het is alleen moeilijk om te weten óf er überhaupt een probleem is. Als de moeder pijn lijkt te hebben, begint te bloeden of tekenen van ernstig leed vertoont, bel dan onmiddellijk de dierenarts. Als een puppy na een uur niet uit het geboortekanaal komt, bel ook dan de dierenarts.
14. Melkkoorts bij de moeder
Maakt je hond lichte koorts na de geboorte van de pups? Geen paniek, dat is normaal. Maar als de koorts hoger is dan 39 graden of als de hond zich vreemd gedraagt, bel dan meteen de dierenarts. Ze kan een aandoening hebben die melkziekte (of eclampsie) wordt genoemd als gevolg van een te laag calciumgehalte in het bloed, en dit vereist onmiddellijke behandeling door een dierenarts.
15. Geboortepapieren
Net als bij de geboorte van een mens, moet je de tijd van de geboorte noteren. Controleer de klok om zeker te zijn. Daarom heb je ook een kleine weegschaal nodig, zodat je elke pup kan wegen en ook het gewicht kan registreren.
16. Na de geboorte
De moeder moet de placenta doorbijten en elke pup zelf schoonmaken. Als ze de placenta niet breekt, moet jij een handje helpen. Dat is echt niet moeilijk. Om de puppy's schoon te maken, kan je elke pup voorzichtig met zachte, verwarmde handdoeken nawrijven om er zeker van te zijn dat ze schoon en droog zijn, en ze vervolgens bij de tepels van de moeder leggen zodat ze kunnen eten.
17. Socialiseren van de puppy's
Dit is het leukste onderdeel voor de meeste baasjes. Nu de geboorte achter de rug is, kan je die schattige puppy's zachtjes knuffelen terwijl je bij de moeder zit. Door ze meteen aan menselijke interactie te laten wennen, worden honden naarmate ze ouder worden socialer en aanhankelijker.
18. Nazorg voor de moeder
Wees niet verbaasd als je hond te moe is om te eten nadat ze de laatste pup heeft gebaard. Geef haar wat water en laat haar rusten. Laat de moeder de eerste dagen een band opbouwen met haar puppy's.
Houd het stil en comfortabel in de kamer en let op de temperatuur. Laat slechts één persoon per keer naar binnen om moeder en puppy’s maximaal te laten rusten en ze niet te overweldigen.
19. Ontworming
Het komt heel vaak voor dat puppy's met wormpjes geboren worden. Puppy's moeten ontwormd worden als ze 2 weken, 4 weken, 6 weken en 8 weken oud zijn. Houd voor de ontworming het gewicht van de puppy's in de gaten zodat de dierenarts een gepast ontwormingsmiddel kan voorschrijven en je kan vertellen hoeveel je moet gebruiken.
20. Vaccinaties
Puppy's hebben verschillende vaccinatierondes nodig om ze te beschermen tegen mogelijk dodelijke ziektes zoals Parvo. Jouw puppy's hebben hun eerste vaccinatie nodig als ze ongeveer 6 weken oud zijn.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
dankje