Zuid-Russische owcharka

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Rusland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Zuidrussische Ov(t)charka ( of South Russian Ovtcharka ) heeft als oorspronkelijke benaming de Jouznorusskaia Ovtcharka, en behoort tot de familie van de Herdershonden. Deze hond is groot, zeer sterk, snel en voor niets of niemand bang. Hij werd zo ontwikkeld, omdat hij het tegen de enorm krachtige wolven van de Oekraïne moest opnemen. De Ovcharka heeft een lange, dikke vacht die doet denken aan de zeer zware en vervilte vacht van zijn voorvaderen. Het ras werd nauwkeurig op afmetingen, kracht en moed gefokt en heden ten dage is hij nog steeds een zeer intimiderend dier. De Zuidrussische Owcharka is één van de drie Russische Herdershonden en de kleinste van de bestaande variëteiten. Het Russische woord "Owcharka" betekent Herdershond. Waarschijnlijk stammen de dieren af van de honden die in de 18de eeuw vanuit Spanje naar Rusland werden gebracht tijdens het vervoer van enorme kudden schapen. Het is niet helemaal zeker wat voor honden destijds gebruikt werden als Herdershond tijdens dit transport. Waarschijnlijk werden de gebruikte Herdershonden destijds na aankomst in Rusland gekruist met honden die ter plaatse voorkwamen zoals de Kaukasische Herdershond en de Hongaarse Komondor. De ontstane Owcharka kwam vooral voor in Askania Nova en werd gebruikt als hoeder, en vooral bewaker van de schaapskudden. In 1870 bereikte het aantal Owcharka's het hoogtepunt. Nadien nam het aantal drastisch af. In Rusland is men hard bezig om het ras weer op te bouwen.

Een Zuid-Russische owcharka opvoeden

De Zuid-Russische Ovcharka heeft een baas nodig die zijn eigenschappen waardeert, tijd en ruimte voor hem heeft en hem leiding geeft. Gebeurt dit niet, dan zal de hond zelf het heft in handen nemen. De honden moeten van jongs af aan consequent opgevoed worden en hebben een optimale socialisatie nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Zuid-Russische owcharka? Kijk dan op onze Zuid-Russische owcharka opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Zuid-Russische Ovcharka reu is minimaal 65 cm. Voor de Zuid-Russische Ovcharka teef minimaal 62 cm. Er is geen maximum hoogte. Kleur: De Zuid-Russische Ovcharka is meestal wit, ook wel wit met grijze platen, asgrauw, grijs met witte vlekken of platen, strokleurig, wit met grijze ondervacht waardoor een blauwachtige indruk ontstaat.

Aard

Het karakter van de Zuid-Russische Ovcharka laat zich in het kort omschrijven als uitgesproken waaks, afstandelijk en wantrouwend tegenover vreemden, dominant, eigenzinnig en zelfstandig.

Beweging

Hij heeft veel land nodig, zoveel hij maar kan ruiken, een grote familie en bij voorkeur andere dieren die hij kan beschermen. Deze hond is pas in zijn element wanneer hij voldoende ruimte en een taak heeft.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en elleboogdysplasie kunnen voorkomen. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.