Welsh springerspaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Opjagende honden
Land van oorsprong Wales
Fokkers 4 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Toen de mens eeuwen geleden met Spanielachtige honden ging jagen, waren de voorouders van de Welsh Springer Spaniel er waarschijnlijk al. De geschiedenis van dit ras is al zo oud als de begindagen van de jacht met netten en vogels ( havikken ), toen honden wild aanwezen en uit de dekking opstootten. Reeds in 1570 werd het ras beschreven in het boek English Dogs van Dr. Caius en afgebeeld op schilderijen van Jan Steen. Welsh Springer Spaniels zijn talentvolle jachthonden en als ze voldoende beweging krijgen, ook aangename gezelschapshonden. Er bestaan vermoedens dat de Springer, de Welsh Sheepdog en de Corgi werden gekruist. In de 19de eeuw was de Welsh Springer bijna verdwenen. Gelukkig waren er in Zuid-Wales nog voldoende honden over om het ras in ere te herstellen. In Wales staat het ras ook bekend als 'Starter'. Voordat zij door de Kennel Club in 1902 werden erkend, werden zij getoond onder de naam 'Welsh Cockers'. Het is een onvermoeibaar ras en uitstekend te gebruiken bij de jacht. De Welsh is een harde werker en een trouwe kameraad.

Een Welsh springerspaniël opvoeden

Een Welsh Springer is géén waakhond. Agressie of de lust tot verdedigen is in strijd met de rasstandaard. Een pup en een jonge Welsh Springer hebben een zeer consequente hand van opvoeden nodig, want ze kunnen enorm eigenwijs zijn, zeker in de puberteit. Sommige Welsh Springers hebben de neiging wat verlegen of teruggetrokken te zijn, andere daarentegen zijn extravert of brutaal. Beide vormen verdienen de aandacht bij de opvoeding.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Welsh springerspaniël? Kijk dan op onze Welsh springerspaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Een volwassen Welsh Springer weegt tussen de circa 19 en circa 25 kilo. Wat het formaat betreft zit de Welsh Springer Spaniël precies tussen de Engelse Springer Spaniël (groter) en de Engelse Cocker Spaniël (kleiner) in. De Welsh Springer Spaniël varieert van circa 46 tot circa 48 centimeter schofthoogte. Kleur: De Welsh Springer Spaniël is alleen dieprood en wit.

Aard

De Welsh Springer Spaniël is vriendelijk, zachtaardig en betrouwbaar. Wanneer men zacht en voorzichtig met deze honden omgaat, kunnen zij onvermoeibare en efficiënte jagers zijn. Ze zijn fiere en goedaardige metgezellen die ongepaste ruwe behandelingen verafschuwen. Zij verwachten dat hij eigen waardige en beleefde manieren door hun meesters overgenomen worden. Ze zijn vriendelijk, gewillig, trouw, enthousiast en actief.

Beweging

De Welsh Springer Spaniel is een werkhond. Het is een actieve en harde werker en heeft veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.