Welsh corgi Cardigan

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Deze schapenhoeder uit Wales toont ondanks zijn kleine gestalte pony's en runderen precies waar ze heen moeten. Zijn korte, maar taaie en sterke poten laten geen enkel dier ontsnappen. Het ras wordt al eeuwen in Wales gefokt en verwierf grote bekendheid door het Engelse koningshuis. De Welsh corgi zou dezelfde voorouders als de teckel hebben. Omdat de hond zo vrolijk, leergierig, waakzaam en aanhankelijk is, heeft hij al menig harten veroverd. Er zijn twee rascategorieën: de pembroke met zijn stompstaartje en de cardigan met de lange staart. Terwijl de vacht van de cardigan doorgaans roodgevlekt of blauw gemarmerd is, zijn veel pembrokes effen rood, grijsbruin of reebruin. Andere zijn dan weer zwart met rode of witte aftekeningen aan kop, borst en nek.

Een Welsh corgi Cardigan opvoeden

Cardigans zijn hoogst intelligent en snelle denkers, waardoor ze erg makkelijk te trainen kunnen zijn, maar ze zijn niet onderdanig en hebben vaak ook een eigen willetje. Desondanks zijn ze wel gehoorzaam en vinden ze het erg fijn de baas gelukkig te maken. Het prijzen met hondensnoepjes is over het algemeen de meest succesvolle trainingsmethode bij Cardigans. Doordat ze een onverzadigbare eetlust hebben, moet hier echter wel mee worden opgepast omdat Cardigans snel last krijgen van overgewicht.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Welsh corgi Cardigan? Kijk dan op onze Welsh corgi Cardigan opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 25-30 cm Gewicht: 8-11 kg Kleur: Alle effen kleuren rood; sable; wildkleur; rood met zwart of een van deze kleuren gecombineerd met witte aftekening op de benen, borst of hals. Iets wit aan het hoofd en voorsnuit toegestaan.

Aard

Behalve intelligent zijn Cardigans ook vlug, actief en (over)moedig. Ze zijn erg gehecht aan het gezin en zijn daarover ook heel beschermend. Ze zijn alert op wat er in de omgeving gebeurt en zullen reageren met geblaf als ze iets bespeuren wat buiten de routine valt. Het ras neemt een waakse houding aan tegenover onbekenden, zonder overdreven argwanend te worden. Cardigans kunnen dominant zijn omdat ze van oorsprong alles willen regelen, maar dit valt er makkelijk uit te trainen wanneer het nog een puppy is. De Cardigan is vriendelijk en speels maar ze hebben, dankzij hun herdersinstinct, nog wel eens de neiging om naar de hielen te happen, vooral bij kleine kinderen. Dit kan voorkomen worden met behulp van een goede training. In gezelschap van kinderen is de Cardigan erg geduldig maar hij zal plagerijen niet gelaten over zich heen laten komen. Zolang de kinderen de hond met respect behandelen zal er normaal gesproken echter geen probleem zijn, al moeten jonge kinderen nooit alleen worden gelaten met een hond.

Beweging

Ondanks hun lengte zijn Cardigans snelle renners en hebben ze, zoals de meeste herdersrassen, dagelijks minimaal een uur beweging nodig. Dagelijkse wandelingen en verzorging is daarom ook nodig. Ook al zijn ze wat kleiner, ze hebben het karakter van een wat grotere hond en daarmee moet dus rekening gehouden worden.

Erfelijke ziekten

De lengte van de ruggengraat kan rugproblemen of vroege artritis veroorzaken. Cardigans worden over het algemeen twaalf tot veertien jaar oud. Bij een gebrek aan activiteit of overvoeding kunnen Cardigans gemakkelijk last van overgewicht krijgen. Een dikke buik kan bij Cardigans een hoop stress veroorzaken op de ruggengraat en hierdoor kan het leven van de hond enorm teruglopen. Cardigans moeten ook niet worden gedwongen om van een relatief grote hoogte te springen. Ze kunnen hierbij de korte benen of de lange rug beschadigen. Ook kunnen oogafwijkingen voorkomen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.