Honden centrum

Västgötaspets - Vallhunda (14992x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Västgötaspets - Vallhunda

Davy Agten

Foto 's Västgötaspets - Vallhunda

foto: Västgötaspets foto: Zweedse Vallhund foto: Vastgotaspets foto: Vastgotaspets foto: Vastgotaspets foto: Vastgotaspets foto: Vastgotaspets foto: Vastgotaspets foto: Vastgotaspets foto: Vastgotaspets

Video's

Västgötaspets - Vallhunda Västgötaspets - Vallhunda Västgötaspets - Vallhunda

Algemeen

 • Groep:Scandinavische waak- en herdershonden
 • Land van oorsprong:Zweden
 • Algemeen voorkomen:De Västgötaspets ( of Zweedse Vallhund ) behoort tot de rassengroep van de Arctische Waak- en Herdershonden. Hij werd pas in 1943 door de FCI erkend als Zweeds ras. Het is evenwel reeds een zeer oud ras.

  Net als de Welsh Corgi, waar dit ras ook veel op lijkt, wordt het ras gebruikt als veedrijver en bewaker.

  Het ontstaan van dit ras is onduidelijk. Of nu de Vikingen Corgi's mee naar Zweden namen, of het ras ontstaan is uit Zweedse honden die naar Engeland werden meegenomen, is niet precies bekend. In het laatste geval zou de Corgi de voorvader van de Västgötaspets zijn.

  Zeker is dat het ras nog steeds in Västergötland wordt gebruikt voor het hoeden van runderen. De Vallhund, wat vertaald kan worden als 'woudhond', beschikt over veel talenten : veedrijver, waakhond, rattenvanger en veelzijdige boerenhulp. Het ras is door de jaren heen slechts weinig veranderd. Hij wordt steeds meer opgemerkt op Europese tentoonstellingen.

  Het is, zoals alle kortbenige herders, een typische "hielenbijter" en daardoor geschikter voor het drijven van koeien dan van bv schapen.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 3
 • Hondvriendelijkheid:
  • 3
 • Gehoorzaamheid:
  • 3
 • Kan alleen zijn:
  • 3
 • Heeft beweging nodig:
  • 4

Training Västgötaspets - Vallhunda

De Västgötaspets is een vriendelijke en vrolijke hond, die consequent maar wel zacht moet worden opgevoed. Het is belangrijk rustig en kalm te zijn wanneer men bezig is met de hond.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Västgötaspets - Vallhunda? Kijk dan op onze Västgötaspets - Vallhunda opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Västgötaspets reuen 33 cm, de teef 31 cm. Het gewicht van de Västgötaspets is 9-14 kg.
Kleur: De kleuren van de Västgötaspets zijn bruin, grijsbruin, geelgrijs en roodgrijs, met iets lichtere schakeringen op snuit, keel, borst, buik, voeten en schouders.

Aard

Zelfstandig en met name op eigen terrein zeer waakzaam. Tegenover vreemden soms wat terughoudend. Ze zijn zelfstandig van aard en houden tijdens hun wandelingen altijd contact met de baas. Het zijn uitstekende werkhonden die graag werken en makkelijk te trainen zijn, mits op de goede manier aangepakt.

De Västgötaspets is intelligent en aanhankelijk; het is een sympathieke metgezel met een evenwichtige aard. Hij is vrolijk, houdt van aandacht, energiek, zeer onafhankelijk en altijd waakzaam. Het is een levendige, actieve hond die lief is voor kinderen en trouw aan zijn baas en het gezin.

Beweging

Ook al wordt dit kleine hondje vaak voor schattig aangezien: de Västgötaspets is en blijft een herder. Zorg daarom voor gemiddelde beweging. Deze honden vinden het geweldig om lang en uitbundig te wandelen, maar als u eens een keer geen tijd hebt om meer dan 3 maal daags een blokje om te gaan zullen Västgötaspetsen zich, als u ze maar genoeg bezighoud met andere dingen, ze gewillig aanpassen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Fokkers

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x