Västgötaspets - Vallhunda

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Scandinavische waak- en herdershonden
Land van oorsprong Zweden
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Västgötaspets ( of Zweedse Vallhund ) behoort tot de rassengroep van de Arctische Waak- en Herdershonden. Hij werd pas in 1943 door de FCI erkend als Zweeds ras. Het is evenwel reeds een zeer oud ras. Net als de Welsh Corgi, waar dit ras ook veel op lijkt, wordt het ras gebruikt als veedrijver en bewaker. Het ontstaan van dit ras is onduidelijk. Of nu de Vikingen Corgi's mee naar Zweden namen, of het ras ontstaan is uit Zweedse honden die naar Engeland werden meegenomen, is niet precies bekend. In het laatste geval zou de Corgi de voorvader van de Västgötaspets zijn. Zeker is dat het ras nog steeds in Västergötland wordt gebruikt voor het hoeden van runderen. De Vallhund, wat vertaald kan worden als 'woudhond', beschikt over veel talenten : veedrijver, waakhond, rattenvanger en veelzijdige boerenhulp. Het ras is door de jaren heen slechts weinig veranderd. Hij wordt steeds meer opgemerkt op Europese tentoonstellingen. Het is, zoals alle kortbenige herders, een typische "hielenbijter" en daardoor geschikter voor het drijven van koeien dan van bv schapen.

Een Västgötaspets - Vallhunda opvoeden

De Västgötaspets is een vriendelijke en vrolijke hond, die consequent maar wel zacht moet worden opgevoed. Het is belangrijk rustig en kalm te zijn wanneer men bezig is met de hond.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Västgötaspets - Vallhunda? Kijk dan op onze Västgötaspets - Vallhunda opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Västgötaspets reuen 33 cm, de teef 31 cm. Het gewicht van de Västgötaspets is 9-14 kg. Kleur: De kleuren van de Västgötaspets zijn bruin, grijsbruin, geelgrijs en roodgrijs, met iets lichtere schakeringen op snuit, keel, borst, buik, voeten en schouders.

Aard

Zelfstandig en met name op eigen terrein zeer waakzaam. Tegenover vreemden soms wat terughoudend. Ze zijn zelfstandig van aard en houden tijdens hun wandelingen altijd contact met de baas. Het zijn uitstekende werkhonden die graag werken en makkelijk te trainen zijn, mits op de goede manier aangepakt. De Västgötaspets is intelligent en aanhankelijk; het is een sympathieke metgezel met een evenwichtige aard. Hij is vrolijk, houdt van aandacht, energiek, zeer onafhankelijk en altijd waakzaam. Het is een levendige, actieve hond die lief is voor kinderen en trouw aan zijn baas en het gezin.

Beweging

Ook al wordt dit kleine hondje vaak voor schattig aangezien: de Västgötaspets is en blijft een herder. Zorg daarom voor gemiddelde beweging. Deze honden vinden het geweldig om lang en uitbundig te wandelen, maar als u eens een keer geen tijd hebt om meer dan 3 maal daags een blokje om te gaan zullen Västgötaspetsen zich, als u ze maar genoeg bezighoud met andere dingen, ze gewillig aanpassen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.