Toller - Nova Scotia duck tolling retriever

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Retrievers
Land van oorsprong Canada
Fokkers 5 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (of kortweg de 'Toller', zoals hij vaak wordt genoemd) behoort tot de rassengroep van de Opjagende en Apporterende Vogelhonden en Waterhonden (groep 8 van de FCI-lijst). Het ras dankt zijn naam enerzijds aan de eilanden Nova Scotia (langs de Oostkust van Canada) en anderzijds aan de taak waarvoor het ras gefokt werd, het "tollen" wat "eend lokken" betekent. De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is ontwikkeld in Nova Scotia in het begin van de 19de eeuw om watervogels te “tollen“ (lokken) en te apporteren. De Toller rent, springt en speelt langs de waterkant in het volle aanzicht van een vlucht of een groep eenden, af en toe verdwijnend uit zicht en dan weer verschijnend, geholpen door de verborgen jager, die kleine stokjes of een bal naar de hond gooit. De spelactiviteit van de hond lokt de nieuwsgierig geworden eenden binnen schootsafstand van de jager. Daarnaast moet de Toller de geschoten eenden ook apporteren uit het (veelal ijskoude) water. De Toller is een plezierige hond met uitstekende werkeigenschappen, die zeker niet verloren mogen gaan. De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is van de 6 Retriever rassen de kleinste maar misschien wel de meest fanatieke. De Toller is een middelgrote, krachtige, compacte, goed gespierde uitgebalanceerde hond die een hoge graad van intelligentie, alertheid en wil om te werken bezit.

Een Toller - Nova Scotia duck tolling retriever opvoeden

De Toller is een hond waarmee gewerkt moet worden, of dit nu gehoorzaamheid, in de jacht of een andere hondensport is, werken mét en voor de baas vinden ze geweldig. Het is beslist geen hond voor 3-maal daags een blokje rond het huis, het is en blijft een werk/jachthond met veel passie. Een Toller is een leergierige en veelzijdige hond maar beslist niet de makkelijkste. In de training onderscheidt de Toller zich door de hoge mate van intelligentie, leert snel de goede maar ook de minder goede dingen. Een Toller zal niet klakkeloos doen wat zijn baas van hem vraagt, maar zelf nagaan of er niet een eenvoudigere manier is om het door de baas gewenste resultaat te bereiken. Dit maakt dat voor een goede training een geduldige aanpak is vereist. Het is deze gevoeligheid die in het hele wezen van de Toller zichtbaar is en het trainen tot een aparte uitdaging maakt. Het is dus ten zeerste aan te bevelen met de hond te wandelen, te trainen, te spelen, te sporten en/of te werken. Mits aan deze voorwaarden wordt voldaan, kan de Toller en leuke en rustige hond zijn. De Toller is dus een slimme hond die snel en graag leert. Steeds meer eigenaren komen tot de conclusie dat de Toller, naast de jacht en apporteren, ook uitermate geschikt is voor andere trainingen, zoals obedience en behendigheid. De natuurlijke wil om te apporteren en zijn speelsheid zijn noodzakelijk voor de "tolling" eigenschap. Zoals ook van "voorstaan" bij staande honden kan worden gezegd, geldt dat de "tolling" eigenschap erfelijk bepaald is en niet of nauwelijks kan worden aangeleerd. De honden hebben een intens en natuurlijk plichtbesef. Met pups, jonge én volwassen honden moet worden getraind. Het opbouwen van een hechte relatie kan ook door samen te spelen of balletjes weg te gooien, die de Toller met plezier - maar beslist niet oneindig - zal gaan halen, is ook trainen. De mensen in Nova Scotia spreken ook niet van werken met de hond maar van "playing the dog". Andere eigenaren zeggen dat het apporteer-maniakken zijn.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Toller - Nova Scotia duck tolling retriever? Kijk dan op onze Toller - Nova Scotia duck tolling retriever opvoeden pagina.

Uiterlijk

Ideale hoogte voor reuen boven de 18 maanden is 48-51 cm, voor teven boven de 18 maanden 45-48 cm. Afwijking van de ideale hoogte naar boven en beneden tot 2,5 cm is toegestaan. Het gewicht moet in verhouding zijn met de hoogte en bone van de hond. Gewicht: 20-23 kg voor volwassen reuen; 17-20 kg voor volwassen teven. Vacht en Kleur: De Toller is gefokt om te apporteren uit letterlijk ijskoud water en moet een waterafstotende dubbele vacht van middelmatige lengte en zachtheid hebben met een zachtere, dichte onderbeharing. Deze vacht mag enigszins golvend zijn op de rug, maar is verder stijl. Tijdens sommige winters kunnen lange losse krullen bij de keel ontstaan. De bevederingen zijn zacht bij de keel, achter de oren en aan de achterzijde van de achterpoten, aan de voorpoten middelmatig bevederd. Terwijl het is toegestaan de oren en de voeten te trimmen moet de Toller een natuurlijke uitstraling behouden. De kleur mag variëren van rood of oranje met lichtere bevedering aan onderzijde van de staart, en gewoonlijk minstens één van de volgende witte markeringen aan staart, poten (niet boven de polsen), borst en bles. Het pigment van de neus, lippen en oogranden moet overeenkomen en vleeskleurig zijn passend bij de vacht, of zwart zijn.

Aard

Een Toller wordt net als andere honden NIET sociaal, lief en gehoorzaam geboren, de fokker én moederhond hebben het eerste aandeel hierin. De Toller vertoont in gedrag overeenkomsten en verschillen met andere retrieversoorten. Het ras is gevoelig, heeft een hoge mate van intelligentie en is erg gehecht aan zijn roedel. Maar de Toller is beslist niet altijd zo'n allemansvriend als de Golden Retriever. Ten opzichte van vreemden stelt hij zich soms wat gereserveerd (maar zeker niet agressief) op. Dit maakt dat voor een goede training een geduldige maar consequente aanpak is vereist en de eigenaar over een grote dosis humor moet beschikken, daar de Toller – naast gevoelig en intelligent – ook zeer eigenwijs en eigenzinnig kan zijn.

Beweging

De Toller is een hond waarmee gewerkt moet worden, of dit nu gehoorzaamheid, in de jacht of een andere hondensport is, werken mét en voor de baas vinden ze geweldig. Het is beslist geen hond voor 3-maal daags een blokje rond het huis, het is en blijft een werk/jachthond met veel passie. Mits u de Toller voldoende geestelijke een lichamelijke uitdagingen kunt bieden kan de Toller een leuke en rustige hond zijn.

Erfelijke ziekten

Bij de Nova Scotia Duck Tolling Retriever voorkomende, erfelijke aandoeningen. Auto-immuun ziekte: komen in verschillende vormen voor o.a. Steroid-Responsieve Meningitis-Arteritis, Systemic lupus erythematosus (SLE), Kaakmyositis, Immune mediated polyarthritis, Hyperadrenocorticisme (ziekte van Cushing), Hypoadrenocorticisme (De ziekte van Addison) Heupdysplasie: komt binnen het ras voor maar beperkt. Het ontstaan van heupdysplasie wordt bepaald door omgevingsfactoren en genetische factoren. Elleboogdysplasie: komt binnen het ras voor maar beperkt. Het ontstaan van Elleboogdysplasie wordt bepaald door omgevingsfactoren en genetische factoren. Chondrodysplasie: kortbenigheid wordt binnen het ras gezien, Hypofysaire Dwerggroei is niet binnen het ras aangetoond. Epilepsie: komt binnen het ras voor maar gelukkig beperkt. Oogafwijkingen: Epitheliale Cornea dystrofie, Persisterende Pupillaire Membranen, Cataract en Persisterende Hyperplastische Tunica Vasculosa Lentis, komen slechts sporadisch voor. Distichiasis: Komt vaak voor binnen het ras maar geeft over het algemeen geen of slechts milde klachten en is goed te behandelen. Progressieve retina atrofie: komt in klinische vorm niet meer voor, sinds 2002 wordt hier via het DNA op getest. Uit de voorgenomen combinatie mogen uitsluitend nakomelingen geboren worden die een A (normal/clear) of B (carrier) pattern hebben. CEA/ch: komt in klinische vorm niet voor, sinds 2006 wordt hier via het DNA op getest. Uit de voorgenomen combinatie mogen uitsluitend nakomelingen geboren worden die een CEA/CH normal/vrij of carrier/drager pattern hebben.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.