Toller - Nova Scotia duck tolling retriever

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Retrievers
Land van oorsprong Canada
Fokkers 5 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Weetjes over de Toller - Nova Scotia duck tolling retriever

Heb je ooit gehoord van de toller, oftewel de Nova Scotia Duck Tolling Retriever? Deze hond, met een naam bijna langer dan zijn lichaam, zit vol verrassingen. Hier duiken we in een wereld vol grappige, leuke en minder bekende weetjes over deze unieke viervoeter. Perfect voor iedereen die overweegt deze levendige hond in huis te nemen of gewoon meer wil weten over dit fascinerende ras.

Een meester in vissen lokken

Wist je dat tollers meesters zijn in het lokken van vissen? Hun voorouders werden gefokt om eenden en ander wild naar jagers toe te lokken. Ze doen dit door aan de waterkant te spelen en met hun staart te kwispelen, wat de nieuwsgierigheid van vissen wekt. Een techniek die niet veel hondenrassen kunnen claimen!

Een lach om niet te vergeten

Tollers staan bekend om hun 'toller smile'. Deze unieke grijns is een uiting van geluk en opwinding. Als een toller je begroet met een brede glimlach, weet je dat je een speciale plek in zijn hart hebt veroverd. Dit charmante kenmerk maakt elke ontmoeting met een toller onvergetelijk.

Energiebom met een volumeknop

Hoewel tollers liefdevolle en loyale metgezellen zijn, komen ze ook met een ingebouwde 'volumeknop'. Ze staan bekend om hun hoge, doordringende blaf, die ze gebruiken om aandacht te trekken of gewoon omdat ze enthousiast zijn. Als je een rustig huisdier zoekt, kan de toller je misschien verrassen met zijn vocale talenten.

Een atleet in hart en nieren

Tollers blinken uit in hondensporten. Van behendigheid tot flyball, deze honden houden van een goede uitdaging en tonen vaak hun atletische vaardigheden op wedstrijden. Hun intelligentie en leervermogen maken hen tot sterren in vrijwel elke hondensport die je kunt bedenken.

Meer dan alleen een mooi gezicht

Naast hun opvallende uiterlijk, zijn tollers ook zeer intelligent. Ze leren snel en zijn altijd enthousiast om nieuwe trucjes te proberen of puzzels op te lossen. Deze slimheid, gecombineerd met hun werklust, maakt van de toller een droomhond voor actieve eigenaren.

Een vacht die verandert met de seizoenen

De vacht van een toller is niet alleen mooi maar ook praktisch. Hij past zich aan de seizoenen aan, waardoor deze honden zowel in de zomer als in de winter comfortabel buiten kunnen zijn. Hun dubbele vacht beschermt hen tegen water en kou, wat hen perfect maakt voor avonturen in de buitenlucht, ongeacht het weer.

Algemeen voorkomen

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (of kortweg de 'Toller', zoals hij vaak wordt genoemd) behoort tot de rassengroep van de Opjagende en Apporterende Vogelhonden en Waterhonden (groep 8 van de FCI-lijst). Het ras dankt zijn naam enerzijds aan de eilanden Nova Scotia (langs de Oostkust van Canada) en anderzijds aan de taak waarvoor het ras gefokt werd, het "tollen" wat "eend lokken" betekent.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is ontwikkeld in Nova Scotia in het begin van de 19de eeuw om watervogels te “tollen“ (lokken) en te apporteren. De Toller rent, springt en speelt langs de waterkant in het volle aanzicht van een vlucht of een groep eenden, af en toe verdwijnend uit zicht en dan weer verschijnend, geholpen door de verborgen jager, die kleine stokjes of een bal naar de hond gooit.

De spelactiviteit van de hond lokt de nieuwsgierig geworden eenden binnen schootsafstand van de jager. Daarnaast moet de Toller de geschoten eenden ook apporteren uit het (veelal ijskoude) water.

De Toller is een plezierige hond met uitstekende werkeigenschappen, die zeker niet verloren mogen gaan. De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is van de 6 Retriever rassen de kleinste maar misschien wel de meest fanatieke. De Toller is een middelgrote, krachtige, compacte, goed gespierde uitgebalanceerde hond die een hoge graad van intelligentie, alertheid en wil om te werken bezit.

De toller is een ras vol verrassingen, perfect voor actieve gezinnen of individuen die een slimme, energieke en loyale metgezel zoeken. Met hun unieke vaardigheden en charmante persoonlijkheden zijn ze meer dan gewoon huisdieren; ze zijn levenslange vrienden die elke dag kleur geven. Ben je klaar voor een avontuur met een toller aan je zijde? Je zult versteld staan van de vreugde en energie die deze bijzondere honden in je leven kunnen brengen.

Een Toller - Nova Scotia duck tolling retriever opvoeden

De Toller is een hond waarmee gewerkt moet worden, of dit nu gehoorzaamheid, in de jacht of een andere hondensport is, werken mét en voor de baas vinden ze geweldig.

Het is beslist geen hond voor 3-maal daags een blokje rond het huis, het is en blijft een werk/jachthond met veel passie.

Een Toller is een leergierige en veelzijdige hond maar beslist niet de makkelijkste. In de training onderscheidt de Toller zich door de hoge mate van intelligentie, leert snel de goede maar ook de minder goede dingen.

Een Toller zal niet klakkeloos doen wat zijn baas van hem vraagt, maar zelf nagaan of er niet een eenvoudigere manier is om het door de baas gewenste resultaat te bereiken. Dit maakt dat voor een goede training een geduldige aanpak is vereist. Het is deze gevoeligheid die in het hele wezen van de Toller zichtbaar is en het trainen tot een aparte uitdaging maakt. Het is dus ten zeerste aan te bevelen met de hond te wandelen, te trainen, te spelen, te sporten en/of te werken.

Mits aan deze voorwaarden wordt voldaan, kan de Toller en leuke en rustige hond zijn. De Toller is dus een slimme hond die snel en graag leert. Steeds meer eigenaren komen tot de conclusie dat de Toller, naast de jacht en apporteren, ook uitermate geschikt is voor andere trainingen, zoals obedience en behendigheid. De natuurlijke wil om te apporteren en zijn speelsheid zijn noodzakelijk voor de "tolling" eigenschap. Zoals ook van "voorstaan" bij staande honden kan worden gezegd, geldt dat de "tolling" eigenschap erfelijk bepaald is en niet of nauwelijks kan worden aangeleerd.

De honden hebben een intens en natuurlijk plichtbesef. Met pups, jonge én volwassen honden moet worden getraind. Het opbouwen van een hechte relatie kan ook door samen te spelen of balletjes weg te gooien, die de Toller met plezier - maar beslist niet oneindig - zal gaan halen, is ook trainen. De mensen in Nova Scotia spreken ook niet van werken met de hond maar van "playing the dog". Andere eigenaren zeggen dat het apporteer-maniakken zijn.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Toller - Nova Scotia duck tolling retriever? Kijk dan op onze Toller - Nova Scotia duck tolling retriever opvoeden pagina.

Uiterlijk

Ideale hoogte voor reuen boven de 18 maanden is 48-51 cm, voor teven boven de 18 maanden 45-48 cm. Afwijking van de ideale hoogte naar boven en beneden tot 2,5 cm is toegestaan.

Het gewicht moet in verhouding zijn met de hoogte en bone van de hond. Gewicht: 20-23 kg voor volwassen reuen; 17-20 kg voor volwassen teven.

Vacht en Kleur: De Toller is gefokt om te apporteren uit letterlijk ijskoud water en moet een waterafstotende dubbele vacht van middelmatige lengte en zachtheid hebben met een zachtere, dichte onderbeharing. Deze vacht mag enigszins golvend zijn op de rug, maar is verder stijl. Tijdens sommige winters kunnen lange losse krullen bij de keel ontstaan. De bevederingen zijn zacht bij de keel, achter de oren en aan de achterzijde van de achterpoten, aan de voorpoten middelmatig bevederd. Terwijl het is toegestaan de oren en de voeten te trimmen moet de Toller een natuurlijke uitstraling behouden.

De kleur mag variëren van rood of oranje met lichtere bevedering aan onderzijde van de staart, en gewoonlijk minstens één van de volgende witte markeringen aan staart, poten (niet boven de polsen), borst en bles. Het pigment van de neus, lippen en oogranden moet overeenkomen en vleeskleurig zijn passend bij de vacht, of zwart zijn.

Aard

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, of kortweg de toller, is een ras dat je blijft verbazen. Niet alleen vanwege zijn fysieke vaardigheden en unieke kenmerken, maar ook door zijn bijzondere aard. Laten we dieper ingaan op wat een toller zo speciaal maakt in gedrag en karakter.

Een Toller wordt net als andere honden NIET sociaal, lief en gehoorzaam geboren, de fokker én moederhond hebben het eerste aandeel hierin. De Toller vertoont in gedrag overeenkomsten en verschillen met andere retrieversoorten. Het ras is gevoelig, heeft een hoge mate van intelligentie en is erg gehecht aan zijn roedel. Maar de Toller is beslist niet altijd zo'n allemansvriend als de Golden Retriever. Ten opzichte van vreemden stelt hij zich soms wat gereserveerd (maar zeker niet agressief) op. Dit maakt dat voor een goede training een geduldige maar consequente aanpak is vereist en de eigenaar over een grote dosis humor moet beschikken, daar de Toller – naast gevoelig en intelligent – ook zeer eigenwijs en eigenzinnig kan zijn.

Gevoeligheid en intelligentie: een unieke combinatie

De intelligentie van de toller maakt hem snel van begrip. Hij leert graag nieuwe dingen en is altijd klaar voor een uitdaging. Deze slimheid vraagt echter om een eigenaar die weet hoe hij de aandacht van de hond vasthoudt en hem op een positieve manier stimuleert. De gevoeligheid van het ras betekent ook dat ze sterk reageren op de emoties van hun eigenaar en een zachte benadering waarderen.

Eigenwijs en eigenzinnig: de charme van een toller

Wat de toller echt uniek maakt, is zijn eigenzinnige karakter. Deze honden hebben een sterke eigen wil en een duidelijke mening over wat ze wel en niet willen doen. Dit kan de training uitdagend maken, maar biedt ook veel ruimte voor humor en vreugde. Het is belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding, maar ook om de unieke persoonlijkheid van de toller te omarmen en te waarderen.

Gereserveerd maar niet agressief

Hoewel tollers erg gehecht zijn aan hun eigen 'roedel', kunnen ze inderdaad wat gereserveerd zijn tegenover vreemden. Deze terughoudendheid is echter geen teken van agressie. Het is eerder een blijk van hun intelligente beoordelingsvermogen en voorzichtigheid. Met een beetje geduld en tijd zullen ze warmlopen voor nieuwe mensen en hun loyale, liefdevolle aard tonen.

De toller is een complexe hond met een rijk palet aan karaktereigenschappen. Van gevoelig en intelligent tot eigenwijs en soms wat gereserveerd, deze honden brengen een unieke dynamiek in huis. Voor wie bereid is tijd en liefde te investeren, biedt een toller een ongeëvenaarde kameraadschap, vol liefde, humor en verrassingen. Een ding is zeker: het leven met een toller is nooit saai.

Beweging

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, bekend om zijn levendige en energieke aard, vereist een aanzienlijke hoeveelheid beweging om gelukkig en gezond te blijven. Dit ras is niet alleen fysiek actief, maar heeft ook mentale stimulatie nodig om aan zijn intellectuele behoeften te voldoen.

Dagelijkse beweging

Een Toller heeft dagelijks ten minste een uur intensieve beweging nodig. Dit kan een combinatie zijn van wandelen, hardlopen, zwemmen of spelen. Vanwege hun achtergrond als jachthonden, genieten Tollers vooral van activiteiten die zowel hun lichaam als hun geest uitdagen, zoals apporteren, agility (behendigheidstraining) en flyball.

Mentale stimulatie

Naast fysieke activiteit is mentale stimulatie cruciaal voor een Toller. Dit intelligente ras houdt van uitdagingen die hen mentaal prikkelen, zoals speurwerk, geavanceerde gehoorzaamheidstraining en interactieve speeltjes. Het bieden van voldoende mentale stimulatie helpt om verveling en daarmee samenhangend destructief gedrag te voorkomen.

Aanpasbaar aan de levensstijl

Hoewel Tollers veel beweging nodig hebben, kunnen ze zich aanpassen aan verschillende levensstijlen, zolang aan hun behoefte aan fysieke en mentale activiteit wordt voldaan. Een actieve eigenaar die graag buiten is en zijn hond betrekt bij activiteiten, zal in een Toller een perfecte metgezel vinden.

Belang van routine

Het is belangrijk om een routine te ontwikkelen die regelmatige beweging en activiteiten omvat. Dit helpt bij het managen van de energie van de hond en zorgt voor een gelukkige en evenwichtige Toller. Zorg ervoor dat de activiteiten variëren om het interessant te houden voor de hond.

Aandachtspunten
  • Jonge honden: Voor puppies en jonge honden is het cruciaal om overmatige belasting van de gewrichten te vermijden. Pas de intensiteit en duur van de beweging aan de leeftijd en ontwikkeling van de hond aan.
  • Oudere honden: Naarmate Tollers ouder worden, kunnen ze te maken krijgen met leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen. Pas de activiteiten aan hun capaciteiten aan, zonder de fysieke en mentale stimulatie volledig te elimineren.

Conclusie: Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een uitstekende keuze voor actieve individuen of gezinnen die bereid zijn de tijd en energie te investeren in het voldoen aan de bewegingsbehoeften van hun hond. Met de juiste hoeveelheid beweging en mentale uitdagingen zal een Toller een gelukkige, gezonde en trouwe metgezel zijn.

Erfelijke ziekten

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar er zijn enkele erfelijke ziektes waar ze vatbaar voor kunnen zijn. Het is belangrijk voor eigenaren om zich bewust te zijn van deze aandoeningen.

Progressieve Retina Atrofie (PRA)

PRA is een ziekte die de fotoreceptoren in de ogen aantast, wat kan leiden tot blindheid. Genetische tests kunnen helpen om dragers te identificeren voordat ze gefokt worden.

Heupdysplasie

Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht abnormaal gevormd is, wat kan leiden tot pijn en artritis. Zorgvuldige selectie en testen van fokdieren kunnen de incidentie verminderen.

Collie Eye Anomaly (CEA)

CEA is een erfelijke oogziekte die de ontwikkeling van het oog beïnvloedt en kan variëren van mild tot ernstig. Genetische tests zijn beschikbaar om dragers en getroffen honden te identificeren.

Auto-immuunziekten

Tollers kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem gezonde cellen en weefsels aanvalt, wat een breed scala aan symptomen kan veroorzaken.

Addison's ziekte

Deze aandoening treft de bijnieren, waardoor ze niet genoeg steroïde hormonen produceren. Met de juiste medicatie kunnen honden een normaal leven leiden.

Preventie en zorg
  • Gezondheidstests: Zorg ervoor dat fokdieren getest zijn op erfelijke ziektes.
  • Regelmatige dierenartsbezoeken: Jaarlijkse controles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van erfelijke ziektes.
  • Geïnformeerde keuzes: Kies een fokker die transparant is over de gezondheid van hun fokdieren.

Door bewust te zijn van deze erfelijke ziektes, kunnen eigenaren beter voorbereid zijn op de zorg voor hun Nova Scotia Duck Tolling Retrievers en actieve stappen ondernemen om hun gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.