Sussex-spaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Opjagende honden
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

In Engeland, waar hij vandaan komt, is de Sussex Spaniel erg bekend. Erbuiten is hij zeldzaam. De rasnaam is afgeleid van het graafschap Sussex, waar hij in een kennel werd ontwikkeld; het is een echte éénmanscreatie. De eerste exemplaren werden al rond het jaar 1700 waargenomen, maar rond 1795 begon Mr. Fuller in Sussex dit ras te fokken. Hij wijdde vijftig jaar van zijn leven om van dit ras iets unieks te maken. Zijn bloedlijnen worden nog steeds teruggevonden in de huidige generaties. Toentertijd waren deze spaniels wat groter dan nu het geval is. In het verleden zijn er Bloedhonden en Clumber Spaniël in gefokt. Na de tweede Wereldoorlog was het aantal overgebleven Sussex Spaniels erg laag. Mrs. Freer's Fourelover's kennel bezat destijds nog een stuk of acht honden en met zorgvuldig fokken heeft zij het ras weten te handhaven. Sinds het midden van de 19de eeuw werd het ras in Engeland ook geshowd. Door zijn lange en lage bouw is hij in open terrein nogal langzaam als jachthond, maar hij maakt veel goed met zijn uitstekende neus en grote vastberadenheid in het veld. Hij is klein maar stoer gebouwd en heeft veel talent als opjager en apporteur van klein wild en vogels, maar hij kan dat wel geen hele dag volhouden. Merkwaardig voor dit ras, is dat ze al blaffend jagen. De glanzende leverkleurige vacht is tevens typerend voor deze hond. De Sussex Spaniël is een zeldzame verschijning.

Een Sussex-spaniël opvoeden

Consequent, maar met zachte hand voedt u de Sussex Spaniël op.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Sussex-spaniël? Kijk dan op onze Sussex-spaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Ideale schouderhoogte van de Sussex Spaniël is 38-41cm. Het ideale gewicht van de Sussex Spaniël is ongeveer 21,7 kg. Kleur: De Sussex Spaniël heeft een diepe goudachtige leverkleur. De haren vertonen aan de punten een goudachtige glans. De goudkleur overheerst. Een donkere leverkleur of een purperachtige leverkleur is ongewenst.

Aard

De Sussex Spaniël is vriendelijk; agressie is hoogst ongewenst. Hij is vrolijk en makkelijk te trainen. Het is een zachtaardige hond, die lief is voor kinderen.

Beweging

De Sussex is een actieve hond, die houdt van werken.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.