Stabij - Stabyhoun

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type spaniëls
Land van oorsprong Nederland
Fokkers 4 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Stabyhoun behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype. Hij stamt uit de provincie Friesland in Nederland en is waarschijnlijk een nakomeling van de grotere Nederlandse jachthond, de Drentse Patrijshond, die gekruist werd met andere Franse en Duitse Spaniels. Net als de Wetterhoun en die Drentse Patrijshond komt ook de Friese 'Staby' uit de Friese Woudstreek. In Nederland zelf is het ras meestal groter dan de aangegeven standaard. Deze honden werden gebruikt voor trekwerk en voor de jacht op haar- en veerwild. De Friese Staby jaagt echter graag op mollen en hazen. De Nederlandse rassen werden vaak door schrijvers en schilders in hun werk opgenomen en hieruit blijkt dat de Hollandse honden vele eeuwen lang zuiver zijn gefokt. Het ras bestaat waarschijnlijk al sinds 1800 en werd in 1942 door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied erkend. De Stabyhoun is een goed gebalanceerde en goede bevederde middelgrote hond. Het is een veelzijdige hond die tegenwoordig als gezelschapshond wordt gehouden. Buiten Nederland komt men het ras nauwelijks tegen. Foto's via: http://www.flickr.com/photos/humandecoy/sets/72157600208129860/

Een Stabij - Stabyhoun opvoeden

Dit ras heeft een zachte maar zeer consequente hand nodig bij de opvoeding. Het zijn slimme honden die daardoor ook makkelijk ongewenste dingen aanleren. Ze zijn buitengewoon baasgericht, iets waarvan goed gebruik kan worden gemaakt bij de training. Een Stabij leert snel en makkelijk. Het zijn goede zwemmers en ze hebben veel energie die ze dagelijks voldoende moeten kunnen uitleven. Is dat het geval, dan zijn ze in huis zeer rustig en kalm.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Stabij - Stabyhoun? Kijk dan op onze Stabij - Stabyhoun opvoeden pagina.

Uiterlijk

Ideale maat voor reuen 53 cm, ideale maat voor teven 49 cm. Gewicht 20-28 kg. Kleur: Zwart met witte aftekening, bruin met witte aftekening, oranje met witte aftekening. De laatste variant wordt al jaren niet meer gezien maar is wel erkend. In het wit is schimmeltekening toegestaan. Ook zwartschimmel en bruinschimmel komt voor.

Aard

De Stabij is vaak wat terughoudend naar vreemden, maar naar bekenden is hij buitengewoon vriendelijk en enthousiast. Het is een zeer zelfstandige hond, die daar ook op geselecteerd is. Wat vaak als eigenzinnigheid wordt omschreven is niets meer dan deze lust tot zelfstandig werken. Stabijs zijn vaak prima mollenhonden, die daardoor wel geneigd zijn op alle ondergrondse ongedierte te jagen. Hoewel een Stabij verdraagzaam is, kan hij ook wat kortaf reageren als hij ergens geen zin in heeft.

Beweging

Ze hebben een groot uithoudingsvermogen dus hebben ze ook veel beweging nodig. Lange wandelingen (indien mogelijk onaangelijnd), zwemmen, apporteren en spelletjes zullen al een groot deel van hun energie kwijtspelen. De Stabyhoun heeft niet de neiging om van zijn baas weg te lopen als hij niet aan de leiband hangt. Als hij zijn energie kwijt is, zal hij rustig zijn in huis. Je kan met hem gaan jagen. Een hondensport is ook altijd een oplossing. Ze doen het vrij goed met agility, flyball en dergelijke.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.