Skyeterriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine terriërs
Land van oorsprong Engeland - Schotland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Dit meer dan vier eeuwen oude ras van het eiland Skye was vroeger kleiner en had korter haar. De hond werd gefokt voor de vossen- en dassenjacht. Van het Schotse eiland Skye is overigens ook de aan de skyeterriër nauw verwante cairnterriër afkomstig. Ten tijde van Elisabeth werden deze honden als het ware 'salonfahig' gemaakt en dankzij hun intelligentie en vrolijke karakter groeiden ze al snel uit tot de lievelingen van het Engelse hof. Tegenwoordig is de skyeterriër met zijn lange, draadachtige haar in de kleuren grijs, blauw, zwart, zilver, lichtbruin en crème van een heel bijzondere schoonheid. Het uiteinde van snuit, oren en staart moet altijd zwart zijn. De teef is iets kleiner dan de reu. Als huishond is de skyeterriër aangenaam in de omgang. Te veel blaffen kan hem gemakkelijk worden afgeleerd. Hij houdt zielsveel van zijn familie, zou overal mee naartoe willen en heeft ondanks zijn korte pootjes een enorm uithoudingsvermogen. Have en goed van het gezin verdedigt hij indien nodig op het scherpst van de snede. Met zijn dapperheid en sterke gebit dwingt hij respect af.

Een Skyeterriër opvoeden

De opvoeding van de Skye Terriër moet met respect gebeuren, wat betekent dat u altijd eerlijk en consequent moet zijn, maar de hond daarnaast ook de vrijheid voor eigen initiatief moet geven. Het is zeker niet eenvoudig om een Skye Terriër op te voeden zoals het hoort. Maar streng en consequent zijn is een absolute must.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Skyeterriër? Kijk dan op onze Skyeterriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 25 cm Gewicht: 10-12 kg Kleur: grijs, blauw, zwart, zilver, lichtbruin en crème

Aard

De Skye Terriër is onbevreesd, trouw, vrolijk en vriendelijk voor wie hij kent maar gereserveerd en voorzichtig voor en met vreemden. Neigt naar eenmanshond. In tegenstelling tot wat men zou verwachten zijn Skye Terriërs geschikt voor gehoorzaamheids- of behendigheidstraining. Reuen hebben soms de neiging dominant gedrag te vertonen.

Beweging

Zoals voor elke hond geldt, heeft ook de Skye Terrier voldoende beweging nodig. Een dagelijkse lange wandeling is noodzakelijk. Honden die te weinig beweging krijgen, worden vervelend en ongedurig in huis. Het zijn echte speelkameraden, waarvoor men tijd moet maken.

Erfelijke ziekten

Van dit ras zijn geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.