Sheltie - Shetland Sheepdog

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 6 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Weetjes over de Sheltie - Shetland Sheepdog

De oorsprong van de sheltie

De Sheltie, ook bekend als de Shetland Sheepdog, komt oorspronkelijk van de Shetlandeilanden in Schotland. Ze werden gefokt om schapen te hoeden op deze ruige eilanden.

Klein maar dapper

Ondanks hun kleine formaat zijn Shelties uitstekende waakhonden. Ze hebben een scherp gehoor en zullen je altijd waarschuwen voor indringers.

Intelligentie

Shelties behoren tot de slimste hondenrassen. Ze leren snel nieuwe commando's en genieten van mentale uitdagingen.

Energieke metgezellen

Deze honden hebben veel energie en houden van lange wandelingen en spelletjes. Ze zijn perfecte partners voor actieve gezinnen.

Uitstekende hoeders

Shelties hebben een sterk instinct om te hoeden. Zelfs zonder training proberen ze soms kinderen of andere huisdieren te hoeden.

Blaffers

Shelties staan bekend om hun vocale aard. Ze blaffen graag, vooral als ze zich vervelen of alert zijn.

Dubbele vacht

Shelties hebben een dubbele vacht: een zachte ondervacht en een lange, rechte bovenvacht. Dit zorgt voor veel verharing, vooral in de lente en herfst.

Kleurenpracht

Shelties komen in verschillende kleuren, zoals sable, tri-color en blue merle. Elke Sheltie heeft een unieke kleurpatroon.

Sensitieve honden

Shelties zijn gevoelig voor de stemming van hun baasjes. Ze kunnen snel aanvoelen wanneer je blij of verdrietig bent en passen hun gedrag daarop aan.

Gezondheid

Hoewel ze over het algemeen gezond zijn, kunnen Shelties gevoelig zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen, zoals heupdysplasie en oogproblemen. Regelmatige dierenartsbezoeken zijn belangrijk.

Oogopslag

De ogen van een Sheltie kunnen je hart doen smelten. Ze hebben een expressieve blik die vaak veel emoties verraadt.

Lange levensduur

Shelties hebben een gemiddelde levensduur van 12-15 jaar, wat betekent dat ze lang deel kunnen uitmaken van je gezin.

Sterke band

Shelties hechten zich sterk aan hun gezin. Ze zijn loyaal en willen altijd in de buurt van hun baasjes zijn.

Gemakkelijk te trainen

Dankzij hun intelligentie en wens om te behagen, zijn Shelties relatief gemakkelijk te trainen. Positieve bekrachtiging werkt het beste voor hen.

Behendigheid

Shelties blinken uit in behendigheidssporten. Hun snelheid en wendbaarheid maken hen uitstekende deelnemers aan agility-wedstrijden.

Herder instinct

Zelfs als ze geen schapen hoeven te hoeden, zal een Sheltie vaak proberen om zijn menselijke familie bij elkaar te houden tijdens wandelingen.

Vriendelijk karakter

Shelties zijn over het algemeen vriendelijk tegenover andere huisdieren en kinderen. Ze kunnen echter een beetje verlegen zijn tegenover vreemden.

Opletten voor overgewicht

Omdat Shelties gevoelig zijn voor gewichtstoename, is het belangrijk om hun dieet en lichaamsbeweging goed in de gaten te houden.

Geluidsgevoelig

Veel Shelties zijn gevoelig voor harde geluiden. Onweer en vuurwerk kunnen hen angstig maken, dus een rustige plek bieden tijdens deze gebeurtenissen is een goed idee.

Unieke persoonlijkheden

Elke Sheltie heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid. Sommigen zijn uitbundig en speels, terwijl anderen rustiger en meer terughoudend zijn.

Algemeen voorkomen

Deze kleine schapenhoeder is afkomstig van de Shetlands. De hond lijkt op een klein uitgevallen collie. De Sheltie stamt echter niet af van dit ras, al hebben de twee honden waarschijnlijk wel dezelfde voorouders. Op de Shetlands wordt de Sheltie ingezet voor het hoeden van de schapen, die daar overigens óók kleiner zijn. Deze razend intelligente, dappere en snelle hond kan deze taak geheel zelfstandig aan.

Vroeger zag de Sheltie er niet zo elegant uit als nu. Zijn volle haar met fraaie tinten geel, roodbruin, zwart en blauw wordt doorgaans onderbroken door witte of roodbruine aftekeningen. Zijn gevouwen oren en spitse bek verschaffen hem een kokette look.

De Shetland Sheepdog is aanmerkelijk kleiner dan de collie. Vanwege zijn geringe grootte kan hij ook prima in stadswoningen worden gehouden. Niettemin heeft hij veel beweging en uitloop nodig. Tegenover het huisgezin is hij aandoenlijk aanhankelijk, hij staat echter gereserveerd tegenover vreemden. Als waakhond staat de sheltie zeker zijn mannetje, hij is echter geen rumoerige hond en ook geen keffertje.

Een Sheltie - Shetland Sheepdog opvoeden

De Sheltie is een intelligent en leergierig hondenras, wat de training vaak een plezierige ervaring maakt. Omdat ze snel nieuwe commando's oppikken, is het belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met de basiscommando's. Consistentie en geduld zijn hierbij essentieel.

Vroege socialisatie

Het socialiseren van je Shetland Sheepdog begint al op jonge leeftijd. Zorg ervoor dat je pup kennismaakt met verschillende mensen, dieren en omgevingen. Dit helpt hen om zelfverzekerd en vriendelijk te worden tegenover vreemden en andere huisdieren.

Positieve bekrachtiging

Shetland Sheepdogs reageren het beste op positieve bekrachtiging. Beloningen zoals lekkernijen, lof en speeltijd werken motiverend. Vermijd harde straffen, want dit kan leiden tot angst en terughoudendheid.

Mentale stimulatie

Vanwege hun hoge intelligentie hebben Shelties behoefte aan mentale uitdagingen. Puzzelspeelgoed, trainingsspelletjes en gehoorzaamheidstrainingen houden hun geest scherp en voorkomen verveling.

Consistente training

Consistentie is cruciaal bij de training van een Sheltie. Gebruik duidelijke en eenvoudige commando's en herhaal deze regelmatig. Door consistentie leert je hond wat er van hem verwacht wordt.

Gehoorzaamheidstraining

Shetland Sheepdogs blinken uit in gehoorzaamheidstrainingen. Ze willen hun baasjes graag plezieren en reageren goed op structuur en duidelijke richtlijnen. Begin met eenvoudige commando's zoals "zit", "lig" en "blijf", en bouw geleidelijk aan op naar complexere opdrachten.

Behendigheidstraining

Shelties zijn uitstekende deelnemers aan behendigheidstrainingen. Hun snelheid, wendbaarheid en enthousiasme maken hen geschikt voor agility-cursussen. Dit soort trainingen biedt zowel fysieke als mentale stimulatie.

Sociale vaardigheden

Naast gehoorzaamheid is het belangrijk om te werken aan de sociale vaardigheden van je Sheltie. Neem ze mee naar hondenspeelplaatsen en organiseer playdates met andere honden om hun sociale interactie te bevorderen.

Gedragsproblemen voorkomen

Shelties kunnen gevoelig zijn voor gedragsproblemen zoals overmatig blaffen en verlegenheid. Vroege training en socialisatie helpen om deze problemen te minimaliseren. Blijf alert op tekenen van angst of agressie en raadpleeg indien nodig een professionele hondentrainer.

Geduld en begrip

Het opvoeden van een Shetland Sheepdog vereist geduld en begrip. Elke hond leert in zijn eigen tempo, dus wees geduldig en blijf positief, zelfs als je hond wat langer nodig heeft om bepaalde commando's te begrijpen.

Oefening en spel

Naast training hebben Shelties veel beweging nodig. Dagelijkse wandelingen, rennen en speeltijd houden hen gezond en gelukkig. Combineer fysieke oefening met trainingssessies om hun energie op een positieve manier te kanaliseren.

De opvoeding en training van een Sheltie of Shetland Sheepdog kan een zeer lonende ervaring zijn. Met de juiste aanpak en veel liefde zal je hond uitgroeien tot een goed opgevoede en gelukkige metgezel.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Sheltie - Shetland Sheepdog? Kijk dan op onze Sheltie - Shetland Sheepdog opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte

Shelties zijn kleine tot middelgrote honden. De gemiddelde schofthoogte van een volwassen Sheltie ligt tussen de 33 en 41 centimeter. Mannetjes zijn meestal iets groter dan vrouwtjes.

Gewicht

Het gewicht van een Sheltie varieert doorgaans tussen de 6 en 12 kilogram. Dit hangt af van hun geslacht, leeftijd en algehele gezondheid.

Kleur

Shelties komen in verschillende prachtige kleuren en kleurcombinaties. De meest voorkomende kleuren zijn sable (goud tot mahonie), tri-color (zwart, wit en tan) en blue merle (blauwgrijs met zwarte en witte aftekeningen). Er zijn ook bi-color Shelties, zoals zwart-wit of blauw-wit.

Uiterlijk

Shelties hebben een kenmerkend uiterlijk met een dubbele vacht die bestaat uit een zachte ondervacht en een lange, rechte bovenvacht. Deze vacht geeft hen een pluizig en volumineus uiterlijk. Ze hebben een sierlijke en elegante bouw met een relatief kleine kop, donkere, amandelvormige ogen en rechtopstaande oren die aan de uiteinden iets naar voren buigen. Hun staart is lang en weelderig behaard, wat bijdraagt aan hun elegante uitstraling.

Expressieve ogen

Een van de meest opvallende kenmerken van de Sheltie zijn hun expressieve ogen. Deze ogen stralen intelligentie en vriendelijkheid uit en zijn vaak donkerbruin, hoewel blue merle Shelties soms een of beide ogen blauw kunnen hebben.

Vachtverzorging

De dikke dubbele vacht van de Sheltie vereist regelmatige verzorging. Wekelijks borstelen helpt om klitten en losse haren te verwijderen, terwijl tijdens de ruiperiodes vaker borstelen nodig is om de overtollige haren onder controle te houden.

Gracieuze beweging

Shelties bewegen zich met een gracieuze en vlotte tred. Hun bewegingen zijn licht en sierlijk, wat hen een elegante uitstraling geeft, zowel tijdens het lopen als het rennen.

Gezichtsexpressie

De gezichtsexpressie van een Sheltie is zeer sprekend en alert. Ze hebben een zachte, maar alerte uitdrukking die hun intelligentie en levendigheid benadrukt.

Algemene indruk

Over het algemeen geven Shelties een indruk van elegantie, intelligentie en vriendelijkheid. Hun compacte formaat, sierlijke bewegingen en prachtige vacht maken hen tot een geliefde verschijning onder hondenliefhebbers.

Aard

Shetland Sheepdogs staan bekend om hun loyaliteit. Ze hechten zich sterk aan hun gezin en willen altijd dicht bij hun baasjes zijn. Deze sterke band maakt hen uitstekende gezelschapshonden.

Ze behoren tot de slimste hondenrassen. Ze leren snel nieuwe commando's en genieten van mentale uitdagingen. Dit maakt hen geschikt voor verschillende hondensporten en trainingsoefeningen.

Deze honden hebben veel energie en houden van fysieke activiteiten. Lange wandelingen, rennen en spelen zijn favoriete bezigheden van de Shetland Sheepdog. Ze zijn perfecte partners voor actieve gezinnen die graag buiten zijn.

Shetland Sheepdogs zijn zeer waakzaam en alert. Ze hebben een scherp gehoor en zullen altijd waarschuwen voor indringers of onbekende geluiden. Dit maakt hen goede waakhonden, ondanks hun kleine formaat.

Over het algemeen zijn Shetland Sheepdogs vriendelijk en sociaal. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn. Ze hebben een zachtaardig karakter en zijn zelden agressief.

Shetland Sheepdogs zijn gevoelig voor de stemming van hun baasjes. Ze kunnen snel aanvoelen wanneer je blij of verdrietig bent en passen hun gedrag daarop aan. Deze eigenschap maakt hen bijzonder empathisch en medelevend.

Van nature hebben Shetland Sheepdogs een sterk hoedersinstinct. Ze kunnen proberen kinderen of andere huisdieren te hoeden, zelfs zonder training. Dit instinct komt voort uit hun geschiedenis als schapenhoeders op de Shetlandeilanden.

Shetland Sheepdogs staan bekend om hun vocale aard. Ze blaffen graag, vooral als ze zich vervelen of alert zijn. Het is belangrijk om hen goed te trainen om overmatig blaffen te voorkomen.

Deze honden zijn zeer aanhankelijk en genieten van menselijke interactie. Ze willen graag deel uitmaken van het gezinsleven en vinden het heerlijk om samen te knuffelen en te spelen.

Dankzij hun intelligentie en wens om te behagen, zijn Shetland Sheepdogs relatief gemakkelijk te trainen. Positieve bekrachtiging werkt het beste voor hen. Ze reageren goed op lof en beloningen.

Shetland Sheepdogs kunnen een beetje verlegen zijn tegenover vreemden. Ze moeten goed gesocialiseerd worden om te voorkomen dat ze te terughoudend of angstig worden in onbekende situaties.

Shetland Sheepdogs blinken uit in behendigheidssporten. Hun snelheid, wendbaarheid en enthousiasme maken hen uitstekende deelnemers aan agility-wedstrijden.

Deze honden hebben een speels karakter en genieten van spelletjes en speelgoed. Ze houden ervan om bezig te zijn en vervelen zich snel als ze niet voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgen.

Shetland Sheepdogs zijn zeer gezinsvriendelijk. Ze zijn geduldig en liefdevol tegenover kinderen, wat hen tot ideale gezinshonden maakt. Ze zijn van nature gehoorzaam en willen hun baasjes graag plezieren. Dit maakt hen geschikt voor verschillende gehoorzaamheidstrainingen en hondensporten.

Hoewel ze vriendelijk zijn, zijn Shetland Sheepdogs vaak alert op vreemden. Ze zullen waarschuwen als er iemand onbekend nadert, wat hen goede waakhonden maakt.

Deze honden zijn sociaal en genieten van het gezelschap van andere honden en mensen. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn.

Shetland Sheepdogs hebben regelmatige verzorging nodig vanwege hun dikke dubbele vacht. Wekelijks borstelen helpt om klitten en losse haren te verwijderen en hun vacht gezond te houden.

Shetland Sheepdogs hebben een gemiddelde levensduur van 12-15 jaar. Dit betekent dat ze lang deel kunnen uitmaken van je gezin en een langdurige metgezel kunnen zijn. Elke Shetland Sheepdog heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid. Sommigen zijn uitbundig en speels, terwijl anderen rustiger en meer terughoudend zijn. Deze diversiteit maakt elke Shetland Sheepdog uniek en speciaal.

Beweging

Shetland Sheepdogs, of Shelties, zijn energieke en actieve honden die dagelijks veel beweging nodig hebben. Ze zijn van nature gefokt om schapen te hoeden, wat betekent dat ze gewend zijn aan lange uren van fysieke activiteit.

Dagelijkse wandelingen

Een Sheltie heeft minimaal één tot twee uur beweging per dag nodig. Dit kan bestaan uit lange wandelingen, rennen en spelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze wandelingen zowel fysiek als mentaal stimulerend zijn.

Speeltijd en interactie

Naast wandelingen hebben Shelties baat bij speeltijd en interactieve spelletjes. Ze houden van balspellen, frisbee en andere activiteiten die hun behendigheid en snelheid uitdagen. Dit helpt niet alleen om hun energie kwijt te raken, maar ook om een sterke band met hun eigenaar op te bouwen.

Behendigheidstraining

Behendigheidstrainingen zijn een uitstekende manier om je Sheltie voldoende beweging te geven. Agility-cursussen bieden zowel fysieke als mentale stimulatie en maken gebruik van de natuurlijke behendigheid en intelligentie van de Shetland Sheepdog.

Mentale uitdagingen

Naast fysieke beweging hebben Shelties ook behoefte aan mentale uitdagingen. Puzzelspeelgoed, trainingsspelletjes en gehoorzaamheidsoefeningen kunnen helpen om hun geest scherp te houden en verveling te voorkomen.

Variatie in activiteiten

Het is belangrijk om de activiteiten af te wisselen om je Sheltie geïnteresseerd en gemotiveerd te houden. Probeer verschillende wandelroutes, nieuwe spelletjes en uitdagende oefeningen om verveling te voorkomen en hun interesse te behouden.

Aangepaste beweging

Houd rekening met de leeftijd en gezondheid van je Sheltie bij het plannen van beweging. Jonge pups en oudere honden hebben mogelijk minder intensieve activiteiten nodig. Pas de duur en intensiteit van de beweging aan op basis van de individuele behoeften van je hond.

Door voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden, zorg je ervoor dat je Sheltie gezond, gelukkig en goed opgevoed blijft. Dit draagt bij aan een sterkere band tussen jou en je hond en bevordert een algeheel welzijn.

Erfelijke ziekten

Shetland Sheepdogs, of Shelties, zijn over het algemeen gezonde honden, maar ze kunnen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke ziektes. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze mogelijke gezondheidsproblemen om ervoor te zorgen dat je hond de beste zorg krijgt.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkelen, wat leidt tot pijn en kreupelheid. Dit kan uiteindelijk leiden tot artritis. Regelmatige veterinaire controles en een gezond gewicht kunnen helpen om de impact van deze aandoening te minimaliseren.

Collie eye anomaly (CEA)

Collie Eye Anomaly (CEA) is een erfelijke oogaandoening die varieert van mild tot ernstig. Het kan leiden tot afwijkingen in de ontwikkeling van het oog, zoals netvliesloslating en in ernstige gevallen tot blindheid. Regelmatige oogonderzoeken zijn cruciaal om CEA vroegtijdig op te sporen.

Progressieve retina atrofie (PRA)

Progressieve Retina Atrofie (PRA) is een andere erfelijke oogziekte die leidt tot geleidelijke achteruitgang van het netvlies, wat uiteindelijk blindheid kan veroorzaken. Er is geen behandeling voor PRA, maar vroege detectie kan helpen bij het aanpassingsproces van de hond.

Dermatomyositis

Dermatomyositis is een auto-immuunziekte die huid- en spierontstekingen veroorzaakt. Symptomen kunnen variëren van huidlaesies tot spierzwakte. Behandeling bestaat meestal uit medicatie om de symptomen te beheersen.

Multidrug resistance (MDR1) mutatie

Sommige Shelties kunnen een mutatie hebben in het MDR1-gen, wat hen gevoelig maakt voor bepaalde medicijnen. Dit kan leiden tot ernstige reacties, zoals neurologische problemen. Een genetische test kan bepalen of je Sheltie deze mutatie heeft, zodat je medicijnen kunt vermijden die een risico vormen.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Dit kan leiden tot symptomen zoals gewichtstoename, lethargie en huidproblemen. Behandeling bestaat meestal uit dagelijkse medicatie om het hormoonniveau te reguleren.

Von Willebrand ziekte

Von Willebrand ziekte is een erfelijke bloedingsstoornis waarbij het bloed niet goed stolt. Dit kan leiden tot overmatig bloeden bij verwondingen of operaties. Een bloedtest kan bepalen of je Sheltie deze aandoening heeft. Behandeling richt zich op het beheersen van de symptomen.

Epilepsie

Epilepsie is een neurologische aandoening die toevallen veroorzaakt. Het kan erfelijk zijn en varieert in ernst. Behandeling omvat meestal medicatie om de frequentie en ernst van de aanvallen te verminderen.

Patella luxatie

Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie schiet. Dit kan pijn en kreupelheid veroorzaken. In ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn om het probleem te corrigeren.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle Shelties deze aandoeningen zullen ontwikkelen, maar bewustzijn en vroege detectie zijn cruciaal. Regelmatige veterinaire controles en genetische tests kunnen helpen om deze erfelijke ziektes te identificeren en te beheersen. Door goed geïnformeerd te zijn en preventieve maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je Shetland Sheepdog een gezond en gelukkig leven leidt.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.