Podengo português

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Jagende oertypen
Land van oorsprong Portugal
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Dit ras is middelgroot, vrij slank, kortharig, heeft een smalle kop, staande oren en een lange haak- of krulstaart. De podenco portugues is echter niet zo slank en staat niet zo hoog op de poten als zijn broer (podenco ibicenco) op Ibiza. De podenco portugues medio is iets potiger en komt overal op het Iberische schiereiland voor, maar vooral in Portugal en Andalusië (vandaar ook de andere benaming podenco andaluz). Ook deze podenco heeft veel gemeen met zijn mediterrane verwanten, in het bijzonder zijn passie voor de jacht (ook vooral op konijnen). Met zijn beweeglijkheid, snelheid en sprongkracht is hij niet echt een gemakkelijke huishond, maar anderzijds maakt hij zijn drukke manier van doen weer goed met zijn beminnelijke, aanhankelijke karakter. Daar het een zeer intelligente hond betreft, is het zaak hem met vaste en consequente hand te behandelen, anders haalt hij allerlei kattenkwaad uit! Ook het jagersinstinct van de podenco portugues medio kan zijn baas soms wanhopig maken, bijvoorbeeld als hij probeert op koeien, paarden, schapen of varkens te jagen. Reuen ravotten graag en vaak met reuen van andere rassen, ook als die een stuk groter en sterker zijn. De podenco portugues komt het meest voor in oranje en wit. Ze zijn echter zelden effen; meestal vertonen ze tegen een oranje achtergrond een bles en een borstvlek, de voeten zijn wit.

Een Podengo português opvoeden

De Podenco portugues zijn gevoelige, zeer intelligente honden; een training met veel dwang (en geschreeuw) heeft daarom weinig zin. Een positieve, vrolijke, afwisselende opvoeding werkt prima (clickertraining). De Podenco portugues heeft zich ook als acteerhond uitstekend bewezen. In de film “Zeus en Roxanne” spelen ze een hoofdrol, in “Three Wishes” en “Dante’s Peak” een imponerende bijrol. De nieuwste film met een PPM heet “Lake House”.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Podengo português? Kijk dan op onze Podengo português opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 50-55 cm Gewicht: 10-15 kg Kleur: oranje, wit, zelden volledig effen Bijzonder kenmerk: uitgesproken jager

Aard

De Podengo Português kent 2 gezichten. Binnenshuis zijn het lieve, sociale, rustige, aanhankelijke honden, die zeer goed samen kunnen leven met kinderen en andere huisdieren. Buitenshuis zijn het vrolijke, onafhankelijke, niet moe te krijgen "jagertjes". Luisteren op afstand is niet hun sterkste punt, ze zijn immers in Portugal altijd gefokt als zelfstandige werkhond. Maar als ze van jongs af aan de juiste "training" krijgen, en de timing van de baas goed is, zullen ze terug komen, in plaats van de achtervolging op de "prooi" in te zetten. Ook als een Podenco portugues de prooi achterna gaat, zal hij altijd op de plek terug komen waar hij zijn baasje heeft verlaten.

Beweging

De Podenco portugues kan zich prima vinden in bijv. behendigheid, coursing en dogfrisbee. Het zijn sportieve honden, met een enorm uithoudingsvermogen, prima om mee te nemen bij een rit te paard, of een fietstocht.

Erfelijke ziekten

Voor dit ras zijn geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.