Podenco ibicenco

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Jagende oertypen
Land van oorsprong Balearen
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De podenco ibicenco is een grote loophond, afkomstig van Ibiza. Daar werd hij ongeveer een eeuw geleden door dierkundigen en hondenkenners herkend als een rechtstreekse afstammeling van de Oud-Egyptische pharaohond. Zijn lange en dunne staart draagt hij gestrekt naar achteren - soms enigszins gebogen, maar nooit opgerold. Deze honden maken zich op Ibiza al meer dan 2000 jaar verdienstelijk als konijnenjagers. Tijdens de jacht werken meestal een reu en een paar teven samen door konijnen in elkaars richting te drijven. Deze jachtvorm wordt ook op het Spaanse vasteland en in Zuid-Frankrijk beoefend. In onze contreien verscheen dit ras pas in de jaren twintig en dertig. De podenco ibicenco beweegt zich met een lichtverend drafje, springt uit stand razend hoog en is een onverbeterlijke drijfhond. Hij jaagt vooral op neus en gehoor en opereert daarbij opvallend geruisloos. Pas als hij wild ziet, laat hij van zich horen. Als hij een geurspoor heeft ontdekt, zwaait hij met zijn staart, hetgeen heviger wordt naarmate het spoor 'heter' is. Ook als apporteerhond is het ras zeer geschikt. Als huishond is de podenco ibicenco plezierig in de omgang. Hij blaft nauwelijks, maar is toch waakzaam. Hij is een tikkeltje gereserveerd, maar beantwoordt de genegenheid van zijn familie. Voor vreemden heeft hij geen oog, tenzij ze hem te opdringerig worden; dan toont hij bij wijze van waarschuwing zijn sterke tanden.

Een Podenco ibicenco opvoeden

De Podenco Ibicenco heeft een zeer consequente opvoeding nodig, want dit ras kan buitengewoon eigenzinnig en dominant zijn indien hij vanaf kinds af aan vrij gelaten wordt.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Podenco ibicenco? Kijk dan op onze Podenco ibicenco opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 60-66 cm Gewicht: 19-23 kg Kleur: effen wit, roodbruin of geel; roodbruin-, wit- of geelgevlekt Bijzonder kenmerk: brede, opstaande oren

Aard

De Podenco Ibicenco is intelligent, zeer levendig en temperamentvol. Hij is in huis goed te houden, als hij zijn energie maar buiten kwijt kan. Voor de eigen mensen is de Podenco zeer aanhankelijk. Wel moet hij zeer consequent worden opgevoed; met name de reuen zijn nogal dominant en zullen hun plaats in de roedel willen bepalen. Het luisteren is een probleem; het blijven windhonden: als ze iets zien gaan ze er achteraan. De hond komt wel weer bij je, alleen kan dit even duren. Het los laten lopen kan dus het best gebeuren op het strand, een zandvlakte in een groot bos, een zandafgraving of iets dergelijks.

Beweging

De Podenco kan goed samenleven met andere huisdieren, mits dit hem geleerd is. Verder heeft deze hond veel beweging nodig. Hij is zeer nieuwsgierig en intelligent en kan ook goed met kinderen overweg.

Erfelijke ziekten

Geen gezondheidsproblemen bekend. Kan oud worden, wat opvallend is voor zo'n grote hond.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.