Pharaohond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Oertypen
Land van oorsprong Malta
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Tegenwoordig mag alleen de van Malta stammende kelb tal fenek zich nog faraohond noemen. Het was namelijk deze halfwindhond die bij de FCI met succes door de English Kennel Club voor dit ras werd voorgedragen. Het Maltese ras is op dezelfde manier op Malta beland als de andere twee op respectievelijk de Balearen en Sicilië. Tijdens hun veroveringen gold ook Malta voor Egyptenaren, Feniciërs, Grieken, Carthagers en Romeinen als strategisch belangrijk steunpunt. De honden worden tegenwoordig vooral voor de jacht gebruikt, waarbij ze niet alleen met hun reukzin en gehoor werken, maar ook met hun ogen. De faraohond is ook een goede waakhond. Het ras is sinds begin jaren zestig in Engeland inheems.

Een Pharaohond opvoeden

Deze eigenschappen vragen natuurlijk wel het een en ander van de eigenaar die deze 'sportiviteit' van de hond moet kunnen begrijpen en waarderen. Uiteraard is met een consequente opvoeding de intelligente Pharaohond wel het nodige te leren, maar het diepgewortelde jachtinstinct blijft 'natuurlijk' toch aanwezig. De hond hiervoor straffen zou onredelijk zijn en door een windhond ook absoluut niet worden begrepen. Als U een niet-jagende, zeer gehoorzame hond wilt, zal de keuze niet op dit ras moeten vallen. Tegenover vreemde mensen zal de Pharaohond zich in het algemeen wat gereserveerd opstellen. Tegenover bekenden daarentegen zal hij zich enthousiast en volkomen betrouwbaar gedragen. Dit laatste geldt ook voor de omgang van de hond met kinderen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Pharaohond? Kijk dan op onze Pharaohond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 53-63 cm Gewicht: 14-22 kg Kleur: lichtbruin met witte aftekeningen (bles, borstvlek, tenen en staartpunt)

Aard

Door zijn natuurlijke aanleg voor de jacht voelt de Pharaohond zich uitstekend thuis op een renbaan en/of coursing-terrein. De Pharaohond heeft veel aandacht en beweging nodig, hetgeen zich o.a. uit in het 'vragen' aan het baasje om een spelletje. Ook in het vrije veld zullen ze onophoudelijk blijven zoeken met hun ogen - en typisch voor deze (half)wind- honden ook met hun neus - naar eventuele konijnen, hazen of iets anders wat de moeite waard is.

Beweging

De Pharaohond heeft veel beweging nodig. Trek dagelijks minstens een uur uit om met de hond te gaan fietsen. Pharaohonden kunnen er wel eens vandoor gaan als ze wild ruiken of zien - het blijven nu eenmaal zelfstandige jachthonden. Wil je dit buiten voorkomen, zorg dan voor een degelijke, hoge omheining rond de tuin, want Pharaohonden kunnen erg hoog springen.

Erfelijke ziekten

Geen rasgebonden gezondheidsproblemen bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.