Norwichterriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine terriërs
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De eerste Norwich Terriërs zijn gefokt en verkocht door ene meneer Lawrence, een hondenhandelaar. Hij verkocht ze aan de studenten van Cambridge. Ze werden toen de Catab Terriërs genoemd. Deze studenten hielden de hondjes als gezelschapsdier en om de ratten weg te houden. Later kwamen daar andere fokkers bij zoals Jodrell Hopkins die in de Trumpington straat woonde en deze hondjes Trumpington terriërs noemde. Deze fokker verkocht een hondje aan Jack Cooke van Brooke Hall en dit hondje, Rags genoemd, dekte vele teven. Deze teven brachten allemaal prachtige diepe rode gekleurde pups voort. Een andere fokker uit die tijd, Lewis Low, zoon van een dierenarts, kruiste zijn kruising (een witte terriër met vleermuisoren) met de kleine Ierse Terriër voor de mooie dieprode kleur. De terriërs kregen de naam Norwich. Toen iemand hem namelijk vroeg hoe hij deze terriërs noemde, antwoordde hij spontaan, na een bezoek aan Norwich (een plaatsje in Engeland): ik noem ze Norwich Terriërs. In de beginjaren waren er Norwich Terriërs met hangende en met staande oren. Pas in 1964 werden deze twee types gescheiden als Norfolk Terriër met hangende oren en Norwich Terriërs met staande oren. De Norwich Terriërs zijn vrolijke aanhankelijke honden die nergens bang voor zijn. Ooit zijn deze, meestal rode terriërs gefokt voor de jacht op de vos en de das en daardoor van nature geschikt om het erf en huis vrij te houden van ratten en ander ongedierte. De Norwich Terriër is eigenzinnig en volhardend en zeer verdraagzaam en vriendelijk van aard.

Een Norwichterriër opvoeden

De Norwich Terriër heeft een vriendelijke maar zeer consequente opvoeding nodig. Ze gaan graag hun eigen gang maar leren snel. Een harde aanpak werkt totaal niet, en een vriendelijke aanpak wel. De Norwich Terriër is aanhankelijk en wil graag samenwerken, maar wel met uitdaging en vriendelijkheid gebracht.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Norwichterriër? Kijk dan op onze Norwichterriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte: Reu 24 - 26 cm. Teef 23 - 25 cm. Gewicht: 4 - 6 kg. Kleur: De kleuren van de Norwich Terriër variëren van rood, tarwekleurig, black and tan tot grizzle.

Aard

De terriers zijn vrolijke aanhankelijke honden en voor de duivel niet bang. Kleine hondjes met een groot hart. Ooit zijn deze, meestal rode terriers gefokt voor de jacht op de vos en de das en daardoor natuurlijk geschikt om het erf en huis vrij te houden van ratten en ander ongedierte. Eenmaal een spoor gevonden? Onze kleine Terrier graaft net zolang tot hij de buit gevonden heeft en uw tuin een hopeloze zaak is geworden. De Norwich terrier is een overmoedige hond, maar worden op late leeftijd wat rustiger. Er zit geen agressie onder deze kleine duiveltjes. Ze zijn eigenwijs, gaan graag hun eigen gang, en moeten zeer consequent maar met beleid opgevoed worden. Te veel straffen kun je bij een Norwich terrier niet doen. Je moet ze een beetje beduivelen. Ze moeten toch doen wat wij willen maar op de manier dat zij denken dat het gaat zoals zij het gewild hadden. De Norwichterriers zijn zeer leergierig en met wat beloning leren ze goed luisteren. Ze zijn gek op behendigheidspelletjes. Een bal ophalen willen ze ook wel doen, als ze daar toevallig zin in hebben, anders haal je hem zelf maar op.

Beweging

De Norwich Terriër vereist regelmatige lichaamsbeweging en is een verwoed jager op ratten en konijnen. Hij past zich echter gemakkelijk aan.

Erfelijke ziekten

De Norwich terriers zijn goede gezonde honden. In bijna iedere Norwich terrier zit echter een verre voorvader met epilepsie. Deze epilepsie onderscheidt zich tussen een echte epileptische aanval en een crampaanval. Dit laatste gaat dikwijls ongemerkt voorbij. Ondanks dat er veel moeite gedaan wordt om deze ziekte eruit te fokken, komt het zo nu en dan toch voor.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.