Noorse lundehond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Scandinavische jachthonden
Land van oorsprong Noorwegen
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Deze slanke hond met zijn vosachtige kop stamt uit Noord-Noorwegen, waar hij sinds jaar en dag als jachthond wordt gehouden. Hij zocht op de fjorden langs de kust naar de jongen van broedende papegaaiduikers (in het Noors 'lunde' geheten). Deze vogels nestelen op plaatsen waar gras groeit en graven tot twee meter lange broedholen waarin ze hun jongen grootbrengen. Als de kuikens bijna volgroeid zijn, maar nog niet kunnen vliegen, vormen ze een gemakkelijke prooi voor de lundehond. In het verleden liet men de ranke honden de broedholen ingaan om er de jonge, zo'n 400 gram wegende vogels uit te halen, die een welkome afwisseling vormden op het menu van de mensen in deze streek. Tegenwoordig is deze manier van jagen verboden en zijn lundehonden bijna uitgestorven. De lundehond heeft aan elke voet zes tenen, een kenmerk dat geen andere hond heeft en dat tevens duidt op de hoge ouderdom van het ras. Naast zijn geschiktheid voor de 'ondergrondse jacht' zijn de bijzonder beweeglijke nek-en schoudergewrichten opmerkelijk. Interessant is ook dat de hond in staat is zijn gehoorgangen af te sluiten zodat ze in de broedholen niet verstopt raken door aarde en vogelpoep.

Een Noorse lundehond opvoeden

Een consequente opvoeding is nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Noorse lundehond? Kijk dan op onze Noorse lundehond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 32-39 cm Gewicht: ca. 6 kg Kleur: zwart, grijs of bruin met wit Bijzondere kenmerken: zes tenen aan elke voet; de hond kan zijn gehoorgangen afsluiten

Aard

Zachtaardig, alert en vol energie. Aanhankelijk voor de eigenaar, gereserveerd tegen vreemden. Deze krachtige, energieke, waakzame en levendige hond heeft een onafhankelijk karakter, maar is niet agressief. Het is een opgewekte, aanhankelijke gezelschapshond. Hij is opmerkelijk lenig en flexibel. De Lundehund kan zijn voorpoten onder een hoek van 90° naar buiten draaien, en zijn hals is zo buigzaam dat hij zijn rug met zijn hoofd kan aanraken.

Erfelijke ziekten

Het Lundehond Syndroom: Intestinale lymphangiectasie is een ziekte met als primair kenmerk een verstopping of afgenomen werking van de lymfevaten (lymphangiectasie) en van de darmen (intestinaal). Deze ziekte wordt ook wel het "lundehundsyndroom" genoemd omdat hij als eerste bij de lundehund werd ontdekt. Dit is echter niet de officiële naam. Intestinale lymphangiectasie komt voor bij de mens, groot vee en bij honden. Men treft de ziekte incidenteel aan in elk hondenras, maar juist erg vaak bij de lundehund en wat minder ook bij de basenji en de Yorkshire terrier. Men weet echter niet waarom juist bij deze rassen. De leeftijd van zieke dieren varieert en er is geen afhankelijkheid van het geslacht.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.