Honden centrum

Laekense herder (17948x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Laekense herder

Davy Agten

Foto 's Laekense herder

foto: Laekense herder foto: Lakense herder foto: Laekense herder foto: Laekense herder foto: Laekense herder foto: Laekense herder foto: Laekense herder foto: Laekense herder

Video's

Laekense herder Laekense herder Laekense herder Laekense herder

Algemeen

 • Groep:Herdershonden
 • Land van oorsprong:België
 • Algemeen voorkomen:De nogal zeldzame Laekense Herdershond is ook één van de vier variëteiten van de Belgische Herdershond. Hij heeft een ruwharige vacht en dat zorgt voor een uniek uiterlijk. Over het hele lichaam is het haar ongeveer 6 cm lang. Op het hoofd is een duidelijk 'garnituur' aanwezig ( wenkbrauwen, snor en baard ), maar dat mag niet te overdreven zijn.

  De kleur is als die van de Mechelse Herdershond en Tervuerense Herdershond, namelijk zwartgevlamd vaalros. Vooral op de snuit en de staart is hij donker gevlamd. Ook de Laekense heeft onder zijn warrelige vacht een gestroomlijnde, wolfachtige lichaamsbouw.

  Zijn lichaam is stevig en goed geproportioneerd. De oren zien er ietwat klein uit en zijn hoog op het hoofd geplaatst. De schofthoogte gaat van 56 tot 66 cm, met een gewicht van om en bij de 28 kg. Zijn gangwerk is vrij, actief en levendig.

  Deze variëteit werd ooit gebruikt als waakhond op de bleekvelden van linnenweverijen in de buurt van het plaatsje Boom, niet ver van Brussel. Tijdens het bewind van koningin Marie Henriette, was dit dé hond om te hebben en dé favoriete schaapsherder. Hij is nog steeds waaks, intelligent en opgewekt en bovendien zeer aanhankelijk en trouw. Een goed gesocialiseerde, goed opgevoede Laekense is een uitstekende gezelschapshond.

  Het is een hond die zich goed aanpast en een sterke wil heeft. Het is echter aanbevolen op reeds op jonge leeftijd met discipline en training te beginnen. De overheersende persoonlijkheid en zijn aangeboren waakinstincten maken van hem een bekwame, maar ook behoedzame hond. Heden ten dage is hij echter de minst voorkomende van de vier Belgische Herders.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 4
 • Hondvriendelijkheid:
  • 3
 • Gehoorzaamheid:
  • 4
 • Kan alleen zijn:
  • 3
 • Heeft beweging nodig:
  • 3

Training Laekense herder

Een vaste hand is noodzakelijk bij de opvoeding.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Laekense herder? Kijk dan op onze Laekense herder opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte : 56-66 cm
Gewicht : 28 kg

Aard

De Laekense Herder is een moedige en oplettende hond, die qua werkplezier, intelligentie en behendigheid zeker niet de minste van de Belgische herders is. De Laekense Herder heeft een vrij dominante aard en is zeer gehecht aan zijn eigen 'roedel'.

Beweging

De Laekense Herder moet - net als de andere Belgische Herdershonden - de ruimte hebben en heeft veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

In dit hondenras komen vaak de erfelijke ziektes heupdysplasie en elleboogdysplasie voor.
Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten.
Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans.
Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.
In een poging deze erfelijke ziekten weg te selecteren, worden röntgenfoto's gemaakt van de heup - en ellebooggewrichten van die dieren die als fokdier ingeschreven worden in een stamboek.

Fokkers

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Ledenfoto's van de Laekense herder

Er zijn 1 hond van het ras Laekense herder

Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x