Kroatische herder - Hrvatski ovcar

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Kroatië
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Hrvatski Ovcar of Kroatische Herdershond moet ongeveer een duizend jaar bestaan. Men vermoedt een verwantschap met de moderne Hongaarse Waterhond en de Puli, die trouwens steeds populairder wordt. Deze hond is een geboren en getogen Kroaat. Hij is kleiner en leniger dan de Herdershond van de Karst (kraski-ovcar), de flinke bewaker van de kudde. Als herder is hij een snelle, actieve hond die sterke instincten en goede reflexen heeft. Zijn aanpak van de kudde, die op een afstand gebeurt, is minder conventioneel dan die van andere herders, maar daarom niet minder efficiënt. Dit zeldzame ras staat bekend om zijn beweeglijkheid en deze trek komt naar voor in de bouw van de hond. Hij wordt gebruikt als vee- en schapenhoeder, en als waakhond.

Een Kroatische herder - Hrvatski ovcar opvoeden

De Kroaat is een zeer alerte, snelle, wendbare en intelligente hond met een enorme dosis energie en een vosachtige kop. Hij kan gemakkelijk afgericht worden, maar heeft wel een consequente opvoeding nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Kroatische herder - Hrvatski ovcar? Kijk dan op onze Kroatische herder - Hrvatski ovcar opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte: tussen de 40 en de 50 cm Gewicht van ongeveer 15 tot 20 kg Kleur: Zwarte achtergrond. Een paar witte aftekeningen op hals, borst en onder de borstkas zijn toegestaan. Witte aftekeningen op voeten en tenen zijn toegestaan, maar niet gewenst.

Aard

Een levendige, attente, moedige hond met een zeer groot uithoudingsvermogen. Hij kan tegen ieder weertype en past zich aan iedere situatie aan. Hij neemt vaak een gereserveerde houding aan.

Beweging

De Hrvatski Ovcar heeft veel beweging en ruimte nodig.

Erfelijke ziekten

Heup - en elleboogdysplasie kunnen voorkomen. Er moet gecontroleerd worden op distichiasis. Binnen dit bras wordt aanbevolen om onderzoek te doen om patella luxatie uit te sluiten. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid. Patella luxatie;Verschuiving van de patella (knieschijf) naar binnen of naar buiten ten opzichte van het gewricht. De oorzaak is een te ondiepe groeve van de femur (bovenbeen) waarin de knieschijf beweegt. De mate van luxatie kan erg verschillen, maar kan evalueren tot een ernstige vorm. Distichiasis; extra wimperhaartjes die vanuit abnormale follikels aan de binnenzijde van de oogleden groeien.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.