Cavalier King Charles-spaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Engelse dwergspaniëls
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 11 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Weetjes over de Cavalier King Charles-spaniël

Koninklijke oorsprong

De Cavalier King Charles-spaniël draagt een naam met koninklijke allure, vernoemd naar Koning Charles II van Engeland. Deze koning was zelden zonder zijn geliefde spaniëls te zien. Hij ging zelfs zo ver dat hij bepaalde dat deze honden altijd welkom zijn in openbare plaatsen, zelfs in het Britse parlement.

Meer dan een jachthond

Hoewel afkomstig uit de spaniëlfamilie, blinkt de Cavalier vooral uit als gezelschapshond. Hun grote, expressieve ogen lijken altijd te zeggen dat ze je begrijpen, een eigenschap die mensen bijzonder waarderen.

Koninklijke bewonderaars

De aantrekkingskracht van de Cavalier is niet nieuw. Queen Victoria was als kind al een fervent liefhebber van dit ras.

De grootste in zijn categorie

Algemeen bekend als een kleine hond, staat de Cavalier eigenlijk aan de top van de 'Toy' categorie bij de American Kennel Club (AKC), wat hem de grootste maakt in deze groep.

Speelse jagers

Cavaliers hebben een unieke gewoonte om vliegen na te jagen, wat hun jachtinstincten laat zien. Toch delen ze ook vaak de verwarring met de Papillon, een ander ras binnen de toy-spaniël familie.

Kleurrijke persoonlijkheden

Met vier verschillende kleurpatronen biedt de Cavalier een verrassende diversiteit, bijna alsof je kiest tussen vier rassen in één.

Vriendelijk en knuffelig

Cavaliers staan bekend om hun vriendelijke "glimlach" en hun liefde voor knuffelen. Ze zoeken altijd de nabijheid van hun eigenaar, wat hen uitstekende knuffelmaatjes maakt.

De Blenheim vlek

De unieke 'Blenheim' kleurstelling kenmerkt zich door een speciale kastanjebruine vlek op het hoofd, een opvallend en geliefd kenmerk bij dit ras.

Beroemdheden op vier poten

Met rollen in zowel "Sex and the City" als "The King's Speech", hebben Cavaliers bewezen dat ze ook voor de camera charme hebben.

Een relatief nieuw ras

Hoewel de geschiedenis van Cavaliers ver teruggaat, kreeg het ras zoals we dat nu kennen pas vorm in de jaren 1920.

Onweerstaanbare puppyogen

Met hun grote, schattige ogen weten Cavaliers vaak precies hoe ze moeten krijgen wat ze willen.

Altijd vrolijk

Of ze nu wakker zijn of slapen, een Cavalier heeft bijna altijd een kwispelende staart, tenzij ze natuurlijk aan het rusten zijn.

Zwemliefhebbers

Veel Cavaliers hebben een passie voor water en tonen indrukwekkende zwemvaardigheden.

Zachte oren

De lange, bevederde oren van de Cavalier voelen zo zacht aan dat ze vaak worden vergeleken met zijde of fluweel, wat bijdraagt aan hun onweerstaanbare charme.

Algemeen voorkomen

Dit ras is eigenlijk de voortzetting van de Engelse jachtspaniël, zoals die al eeuwen aan het Engelse hof werd gefokt. Hij is groter dan de zogeheten toyspaniël, die door kruising met de mopshond een ronde kop en korte snuit heeft en ongeveer 28 cm groot wordt.

Qua karakter doet de cavalier-King-Charlesspaniël zijn naam alle eer aan. Hij is bescheiden, rustig, vriendelijk en heel 'hoffelijk', vooral jegens het vrouwtje. Hij is tegenover haar en de andere leden van het gezin zeer trouw. Ook al wordt hij na de wederopleving van zijn populariteit vooral gewaardeerd als huis- en gezinshond, toch heeft hij zijn jagerstalenten nog niet verloren. Voor jagers is deze hond een intelligente, behendige en betrouwbare hulp bij de jacht.

Een Cavalier King Charles-spaniël opvoeden

Opvoeden van een Cavalier King Charles-spaniël vraagt om een aanpak die hun vriendelijke en meegaande aard respecteert. Hier zijn enkele tips en inzichten voor het opvoeden van deze charmante viervoeters.

Socialisatie van jongs af aan

Begin met de socialisatie van je Cavalier King Charles-spaniël op jonge leeftijd. Neem hem mee naar verschillende plekken en laat hem kennismaken met nieuwe mensen en dieren. Dit bouwt zelfvertrouwen op en zorgt voor een goed aangepaste volwassen hond.

Positieve bekrachtiging gebruiken

Gebruik positieve trainingsmethoden zoals beloningen en lof om goed gedrag te stimuleren. Cavaliers reageren niet goed op strenge straffen. Positieve bekrachtiging versterkt de band tussen jou en je hond.

Consistentie is cruciaal

Wees consistent in je commando's en regels. Dit helpt je Cavalier snel te leren en zorgt voor een harmonieuze relatie tussen jou en je hond.

Train op basis van hun intelligentie

Cavaliers zijn slim en leergierig. Maak gebruik van hun natuurlijke intelligentie door ze trucjes en commando's te leren. Dit houdt hun geest actief en versterkt jullie band.

Geduld en liefde

Elke hond leert op zijn eigen tempo. Toon geduld en blijf positief, zelfs als de training niet meteen resultaat oplevert. Liefde en consistentie zijn de sleutel tot succesvolle opvoeding.

Creëer een veilige leeromgeving

Zorg voor een veilige en comfortabele omgeving waar je Cavalier zich kan concentreren op leren. Dit bevordert een positieve leerervaring.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Cavalier King Charles-spaniël? Kijk dan op onze Cavalier King Charles-spaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Algemene verschijning

De Cavalier King Charles-spaniël charmeert met zijn elegante, maar stevige bouw. Dit ras staat bekend om zijn zachte uitdrukking, mede mogelijk gemaakt door grote, donkere ogen die een wereld van begrip lijken uit te stralen.

Grootte en gewicht

Cavaliers zijn relatief kleine honden. Ze staan ongeveer 30 tot 33 centimeter hoog bij de schouder. Het gewicht varieert meestal tussen de 5 en 8 kilogram, afhankelijk van de bouw en het geslacht van de hond.

Kleurvariaties

Dit ras kent vier erkende kleurpatronen: Blenheim (kastanjebruin en wit), Tricolor (zwart/wit met tan aftekeningen), Black & Tan (zwart met tan aftekeningen) en Ruby (een effen dieprood). Elke kleur heeft zijn eigen unieke charme en draagt bij aan de aantrekkingskracht van het ras.

Expressieve kenmerken

Naast hun indrukwekkende ogen, beschikken Cavaliers over lange, bevederde oren die elegant langs hun hoofd vallen. Hun zijdezachte vacht vraagt regelmatige verzorging om klitten te voorkomen en de glans te behouden.

Staart en houding

De staart van de Cavalier wordt vrolijk gedragen, maar niet boven de ruglijn. Hun houding straalt zowel gratie als kracht uit, wat dit ras een opvallende verschijning maakt in zowel het dagelijks leven als op hondenshows.

Aard

De Cavalier King Charles Spaniel is sportief, aanhankelijken kent weinig angst. Hij is vrolijk, vriendelijk, niet agressief en geen enkele neiging tot nerveusheid. De Cavalier King Charles Spaniel is enthousiast, hartelijk. Levendig, uitgaand en sportief. Deze levendige, kleine honden willen u behagen.

Zij zijn intelligent om te begrijpen wat u wilt en daarom gemakkelijk om een gehoorzaamheidstraining te krijgen.

Cavalier King Charles Spaniels komen goed overeen met andere honden en huisdieren. Cavaliers houden van mensen en hebben graag gezelschap. Cavalier King Charles Spaniels zijn een aanrader voor kinderen. Ze kunnen wat terughoudend zijn bij vreemde mensen.

De Cavalier King Charles Spaniel is een prettige metgezelhond. Hij heeft een opmerkelijke ruikvermogen. Zij doen goed in gehoorzaamheidswedstrijden.

Beweging

De Cavalier King Charles Spaniël is een actief en speels ras, maar heeft niet zo veel beweging nodig als sommige andere hondenrassen. Ze genieten van wandelen, rennen en spelen, maar ze zijn ook tevreden met een meer ontspannen levensstijl.

Idealiter zou een Cavalier King Charles Spaniël dagelijks minstens een half uur tot een uur beweging moeten hebben. Dit kan bestaan uit wandelingen, spelletjes in de tuin, of speeltijd binnenshuis. Ze zijn ook bekend om hun vermogen om zich aan te passen aan het activiteitsniveau van hun eigenaar. Dus als je een actiever persoon bent, zullen ze waarschijnlijk genieten van langere wandelingen of zelfs van lichte wandelingen. Aan de andere kant, als je een meer ontspannen levensstijl hebt, zullen ze waarschijnlijk tevreden zijn met kortere wandelingen en meer rusttijd.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is. De hoeveelheid beweging die een hond nodig heeft kan variëren afhankelijk van zijn leeftijd, gezondheid en persoonlijkheid. Het is altijd een goed idee om te overleggen met een dierenarts als je vragen hebt over de juiste hoeveelheid beweging voor jouw specifieke hond.

Erfelijke ziekten

Cavalier King Charles Spaniëls zijn helaas vatbaar voor een aantal erfelijke aandoeningen. Dit betekent niet dat elke Cavalier deze aandoeningen zal ontwikkelen, maar potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van de mogelijke gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  1. Mitralisklepziekte (MVD): Dit is een hartprobleem dat vaak voorkomt bij Cavalier King Charles Spaniëls. Het begint meestal op middelbare leeftijd en kan uiteindelijk leiden tot hartfalen.
  2. Syringomyelie (SM): Dit is een zeer ernstige aandoening waarbij holtes of cysten ontstaan in het ruggenmerg nabij de hersenen. Het kan intense pijn en ongemak veroorzaken.
  3. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een gewrichtsaandoening die vaker voorkomt bij grotere hondenrassen, maar Cavalier King Charles Spaniëls kunnen er ook aan lijden. Het kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
  4. Oogproblemen: Cavaliers kunnen vatbaar zijn voor een reeks oogproblemen, waaronder cataract en retinale dysplasie.
  5. Epilepsie: Epilepsie kan voorkomen bij Cavalier King Charles Spaniëls. Dit kan leiden tot periodieke aanvallen, die kunnen variëren van mild tot ernstig.
  6. Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk kan leiden tot blindheid.
  7. Luxerende Patella: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf (patella) uit positie glijdt. Dit kan pijn en bewegingsproblemen veroorzaken.

Een verantwoordelijke fokker zal gezondheidsonderzoeken uitvoeren om de kans te minimaliseren dat deze aandoeningen worden doorgegeven aan puppy's. Als je overweegt om een Cavalier King Charles Spaniël te krijgen, zorg er dan voor dat je de gezondheidsachtergrond van de ouders controleert.

Hoewel Cavalier King Charles Spaniëls geen extreem brachycefale rassen zijn, zoals Bulldogs of Pugs, hebben ze nog steeds een relatief korte snuit, en hun schedel kan soms kleiner zijn dan ideaal, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Brachycefalie is de term die wordt gebruikt om de "platte" gezichtsstructuur te beschrijven die wordt gezien bij rassen zoals Bulldogs, Pugs, en in mindere mate Cavaliers. Deze honden hebben vaak ademhalingsproblemen als gevolg van de vernauwing van hun neus en keel. Dit kan leiden tot symptomen zoals luid snurken, frequente hijgen, moeilijkheden met inspanning en oververhitting. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot levensbedreigende ademhalingscrises.

Craniële compressie heeft te maken met de grootte en vorm van de schedel van de hond. Bij de Cavalier King Charles Spaniël kan een te kleine schedel leiden tot een aandoening genaamd syringomyelie (SM). Deze aandoening wordt veroorzaakt door een te kleine of misvormde achterkant van de schedel, die de normale stroming van hersenvocht rond de hersenen en het ruggenmerg verstoort. Dit leidt tot de vorming van holtes of cysten in het ruggenmerg, wat ernstige pijn en neurologische problemen kan veroorzaken. Geschat wordt dat tussen de 30% en 70% van alle cavaliers dit genetische probleem hebben maar bij enkele cavaliers resulteert dit in pijn en andere ongemakken (lucht krabben).

Het is belangrijk om te vermelden dat verantwoordelijke fokpraktijken essentieel zijn om het voorkomen van deze problemen te minimaliseren. Dit omvat zorgvuldige selectie van ouderdieren en regelmatige gezondheidstesten. Potentiële eigenaren moeten altijd controleren of de fokker deze gezondheidschecks uitvoert en of ze een ethisch fokbeleid hebben dat de gezondheid en het welzijn van de honden voorop stelt.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.