Kanaänhond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Oertypen
Land van oorsprong Israël
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Van de Kanaanhond (of Canaan Dog, Kelef K'naani, Israël Canaan Dog ) is het bekend dat het ras al ver voor het begin van onze jaartelling voorkwam en er zijn afbeeldingen gevonden van omstreeks 2200 voor Christus, waarop de kenmerken van de tegenwoordige Kanaanhond duidelijk te zien zijn. In de legendes staat geschreven dat de Kanaanhond met een gouden ketting aan de troon van koningin Jezebel vastgebonden was. Het is de Nationale hond van Israël en hij is al eeuwen lang in het Midden-Oosten bekend. Hij is oorspronkelijk een Paria ( wilde hond ) en werd in de Negef woestijn gebruikt door de Bedoeïenen en andere Nomaden als herder en schildwacht. Door de eeuwen heen is de Kanaanhond de mens dus op allerlei verschillende manieren van dienst geweest. De moderne versie doet onder andere dienst als waakhond, herdershond, speurhond en reddingshond en ook als gehoorzaamheidshond. Hij is achterdochtig tegenover vreemden maar niet agressief. Hij is waakzaam en heeft een snel reactievermogen; hij is bovendien buitengewoon werkwillig en leert gemakkelijk. De Kanaanhond is in Europa een zeldzame verschijning. De Basenji is beslist één van de familieleden van de Canaan Dog. Dokter Rudolphina Menzel uit Israël is de bezielster en hoofdverantwoordelijke voor de redding en stabilisatie van dit ras.

Een Kanaänhond opvoeden

De Kanaänhond heeft een duidelijke opvoeding nodig. Hij leert erg snel, en daardoor leert hij ook makkelijk de verkeerde dingen. Het is een ondernemende en zelfstandige hond die zelf initiatief neemt als hij geen duidelijke baas-binding kent of heeft geleerd. De Kanaänhond heeft nog veel aspecten in zijn aard van zijn wilde voorouders. Hoewel hij vriendelijk is, hecht hij zich niet makkelijk.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Kanaänhond? Kijk dan op onze Kanaänhond opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Kanaänhond heeft een hoogte van 50-60 cm, en een gewicht van 18-25 kg. Kleur: Alle kleuren zijn bij de Kanaänhond toegestaan, behalve grijs, gestroomd en driekleur. Indien een masker aanwezig is dient dit symmetrisch te zijn.

Aard

De Kanaänhond is vriendelijk naar mensen maar erg zelfstandig. Hij is bedaard van aard en erg waakzaam en alert. De Kanaänhond is erg werkwillig en attent en graag actief. De Kanaanhond is een niet agressieve, maar wel inventieve waakhond. Hij wordt steeds populairder in de Verenigde Staten. Het is een geharde hond, maar toch vertoeft hij het liefst binnenshuis.

Beweging

De Kanaänhond is op en top een werkhond, die veel plezier heeft in fysieke activiteiten. Deze hond heeft veel beweging nodig en geestelijke en lichamelijke uitdaging. Hieraan kan tegemoet gekomen worden door hem oefeningen in hoeden te laten doen, hem een tijdje te laten rennen of een inspannende speelsessie aan te bieden gepaard aan een uitdagende trainingssessie.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.