Jämthund

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Scandinavische jachthonden
Land van oorsprong Zweden
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Jämthund ( of Zweedse Elandhond, Zweedse Elkhound, Noorse Bearhound ) behoort tot de rassengroep van de Arctische Jachthonden en is één van de oudste hondenrassen ter wereld. Het is altijd moeilijk om aan plaatselijke rassen een exact jaar van oorsprong of voorouders toe te kennen en in het geval van deze Jämthund is dat niet anders. Hij behoorde en behoort nog altijd tot de grotere Pooljagers van groot wild in het Scandinavisch gebied. Deze hond kan dan wel zijn oorsprong vinden als jager van beren in Noorwegen, de geschiedenis leert ons dat hij vooral in Zweden op elanden joeg. Omdat de 'sport' van de berenjacht uit den boze is, zijn deze Elkhounds beroemd vanwege de jacht op de lynx, de wolf en de elanden. Deze hond moet ergens de grotere en zwaardere broer zijn van de Noorse Elandhond, waar hij trouwens erg op lijkt.

Een Jämthund opvoeden

De Jämthund heeft een consequente opvoeding nodig doordat het van nature zeer zelfstandig is. De hond is hard voor zichzelf en heeft een ijzeren uithoudingsvermogen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Jämthund? Kijk dan op onze Jämthund opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte: De Jämthund reu 57-65 cm, de teef 52-60 cm. Gewicht: 30-35 kg. Kleur: Wolfsgrauw, de aftekening aan de benen, buik, en eventueel snuit is licht, bij voorkeur crèmekleurig.

Aard

De Jämthund is zeer populair als jager en gezelschapsdier in zijn geboorteland Zweden. Het zijn levendige, geharde honden die genieten van de jacht, die houden van het buitenleven en hun bazen boven alles aanbidden. Het is een evenwichtige en kalme hond, vriendelijk en zachtaardig tegenover kinderen. Ook als waakhond is dit ras functioneel. Wel is hij dominant tegenover andere honden.

Beweging

De Jämthund is niet geschikt voor een leven in de stad. Hij heeft veel ruimte nodig om te kunnen rennen en zorgt dan ook zelf voor een serieuze portie lichaamsbeweging.

Erfelijke ziekten

Geen erfeijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.