Noorse elandhond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Scandinavische jachthonden
Land van oorsprong Noorwegen
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Noorse Elandhond wordt gezien als een van de oudste hondenrassen. Er zijn skeletten gevonden uit het Stenen Tijdperk die veel overeenkomst vertonen met de Elandhond. De Noorse Elandhond werd en wordt gebruikt voor de jacht op de eland. Er zijn twee manieren om dit te doen. Bij de ene manier wordt de hond aan een lange lijn gebruikt om het spoor van de eland te zoeken, te vinden en de jager er vervolgens heen te leiden. Bij de tweede manier werkt de hond los. Hij moet de eland vinden en stellen, dat wil zeggen dat hij het dier naar een plek moet zien te drijven waar hij niet weg kan en hem daar door zijn schelle geblaf te houden. De jager zal dan aan het geblaf horen waar hij heen moet. Omdat elanden zeer gevaarlijke dieren zijn is hier een grote onverschrokkenheid, veel moed en intelligente en ook veel uithoudingsvermogen van de hond voor nodig. De Noorse Eland komt in 2 variëteiten voor, de grijze en de zwarte. Beiden hebben zich ontwikkeld tot aparte rassen en zijn als dusdanig erkend. De zwarte versie is iets kleiner dan de grijze.

Een Noorse elandhond opvoeden

De Noorse Elandhond doet het als Poolhond zeker niet slecht en is zelfs redelijk aanhankelijk. Wel moet men erop letten de hond niet onterecht te bestraffen, want (net zoals de [url=https://www.hondencentrum.com/hondenrassen/karelische-berenhond/]Karelische Berenhond[/url]) de hond is in staat om de baas volkomen te negeren. Consequent opvoeden is dus de boodschap. Aangezien de Noorse Elandhond gevoelig is moet de hond ook liefdevol opgevoed worden. Laat de hond echter nooit los in bosomgevingen tenzij men zeer waakzaam blijft en de hond redelijk onder controle is.. Als deze hond een spoor vindt volgt hij het, ongeacht of de baas volgt of roept. Als intelligente hond kunnen er mits moeite en geduld enkele basiscommando's aangeleerd worden, maar onthoud dat de hond niet onderdanig is en zeker niet slaafs. De hond is door zijn jachtinstinct snel afgeleid en heeft dan nog weinig interesse voor de bevelende baas.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Noorse elandhond? Kijk dan op onze Noorse elandhond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte: Reuen 49 - 52 cm. Teven 47 - 50 cm. Gewicht: ± 20 - 23 kg. Kleur: grijs met alle tinten van licht tot donker of zwart

Aard

Als je als taak hebt een 300 Kg zware eland af te leiden en zelfs aan te vallen kan je niet anders dan moedig zijn, de hond is zelfs ietwat brutaal; energiek zonder nerveus te zijn, kan zeer nadrukkelijk aanwezig zijn en tegelijkertijd heeft de hond een gevoelig karakter zonder slaafs te zijn. De Noorse Elandhond is gevoelig maar niet slaafs. Hij laat zich altijd duidelijk opmerken, en heeft een groot uithoudingsvermogen. Zijn energie is immens, maar hij is niet nerveus. Wel zal hij nooit onderdanig reageren op een commando, laat staan terugkomen als hij losloopt. Dit heeft immers nooit bij zijn takenpakket gezeten gedurende de voorbije 500 jaar. Hij is eigenwijs, trouw (niet onderdanig), moedig, zelfverzekerd, gevoelig en zelfs aanhankelijk. Een agressieve Noorse Elandhond is volledig uit den boze.

Beweging

De hond heeft immens veel energie en moet zich elke dag kunnen uitleven. Wandelingen van minstens 2 uur per dag (gespreid over 2 of 3 wandelingen) zijn absoluut noodzakelijk voor deze hond. Anders richt hij zijn energie op andere, minder constructieve acties. Je kan dit ook oplossen met een uur per dag te gaan fietsen en ondertussen ook nog een 1uur wandelen per dag.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.