Ierse waterspaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Waterhonden
Land van oorsprong Ierland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Ierse Waterspaniel ( ofwel Irish Water Spaniel ), de grootste van alle Spaniels, heeft een oude afstamming. Perzische manuscripten uit 4000 voor Christus geven de aanwezigheid van 'Water Honden' in Ierland aan. In juridische documenten uit het Christelijk tijdperk worden 'Ierse Spaniels' specifiek genoemd. Archeologen hebben schedels, die dateren uit de achtste eeuw, opgegraven van honden die sprekend op de moderne Ierse Waterspaniel moeten hebben geleken. Het is zeer moeilijk om de voorouders van de Ierse Waterspaniel exact te achterhalen. De Poedel was oorspronkelijk waarschijnlijk een Waterspaniel en dus niet de voorvader, zoals velen geloofden. Volgens de meest betrouwbare theorie is het ras het resultaat van kruisingen tussen honden die door de eerste bewoners van het land Ierland werden ingevoerd. Zij kwamen van de Kaukasus via Spanje. De rasnaam geeft al aan dat deze honden zich in het water in hun element voelen. Hij is geschikt voor de jacht op waterwild en kan uitstekend apporteren. Ze kunnen urenlang in het water vertoeven. De dicht ingeplante, dikke vacht met stijve krullen houdt de huid droog. De staart is gedeeltelijk onbehaard. Ierse Waterspaniels zijn zeer trouw.

Een Ierse waterspaniël opvoeden

De Ierse Water Spaniël leert snel en vraagt om een baas met een consequente aanpak.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Ierse waterspaniël? Kijk dan op onze Ierse waterspaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Ierse Water Spaniël reu is 53-58 centimeter, de teef ongeveer 51-56 centimeter. Kleur: Een warme, donkere leverkleur die een purperachtige teint heeft die bijzonder is voor het ras en ook wel wordt aangeduid als ‘puce-liver’ (purperachtig bruin).

Aard

Moedig en intelligent, werklust. Zeer trouw aan de baas en familie. De Ierse Water Spaniël is gereserveerd naar vreemden. De Waterspaniel, die nooit verlegen is, is stoutmoedig en enthousiast. Hij is onbevreesd en effectief in het veld, in het bijzonder wanneer hij waterwild apporteert. Verzorging is een noodzaak, maar nooit vervelend. Hij is intelligent, waakzaam, gehoorzaam, liefdevol en tamelijk gelijkmatig van temperament.

Beweging

De Ierse Waterspaniel vereist veel lichaamsbeweging. Water en zwemmen zijn z'n favorieten.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.