Galgo español

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Gladharige windhonden
Land van oorsprong Spanje
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Deze grote, elegante windhond is afkomstig uit Spanje en wordt daarom ook Spaanse windhond genoemd. Hij valt meteen op door zijn grootte. Sedert de galgo español in 1971 officieel als ras werd erkend, geldt een ideale schouderhoogte van 65 cm voor reuen en van 60 cm voor teven. Qua grootte lijkt hij dus op de greyhound, maar zijn temperament is bepaald anders. Bij hondenraces is de galgo español vaak te stormachtig en neigt hij er tijdens wedstrijden toe om zijn rivalen in de haren te vliegen. Dergelijk gedrag, dat bij de greyhound niet voorkomt, leidt uiteraard tot diskwalificatie. Bij de parforcejacht is de galgo español enorm in zijn element. Hij jaagt daarbij het liefst op hazen. De galgo español lijkt niet alleen uiterlijk sterk op de greyhound, hij heeft ook dezelfde voorouders. Deze oerwindhonden arriveerden 2000 jaar geleden met de kelten in Spanje.

Een Galgo español opvoeden

De Galgo Español luistert over het algemeen zeer goed en is makkelijk op te voeden. Hij reageert erg gevoelig op een grove- en harde aanpak. De opvoeding mag nooit met druk of straf gepaard gaan, maar met een aai en een koekje. Met een zachte en inlevingsvolle training is de Galgo Español een goede volgzame hond. Ondanks dit alles mag je nooit vergeten dat een windhond in korte tijd een lange afstand kan afleggen, zorg daarom als de hond van de lijn gaat dat het veilig is, zonder gevaar van wegen etc. Tot slot denk er aan, een Galgo is gefokt voor de jacht en dit instinct zit nog altijd in hem.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Galgo español? Kijk dan op onze Galgo español opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 60-71 cm Gewicht: 20-30 kg Kleur: kaneelkleurig, beige, kastanjebruin, rood, zwart en gestroomd; combinaties van deze kleuren, ook met wit

Aard

De Galgo Español vertoont typische karaktertrekken van een windhond. Thuis, is de Galgo rustig, niet opdringerig en blaft maar zelden. Hij bewaart zijn energie en Spaanse vurigheid voor buiten. De Galgo kan zonder problemen in de stad wonen, als hij maar genoeg bewegingsmogelijkheden krijgt. Rennend door het open veld laat hij iedereen zijn vurige temperament zien. De Galgo is erg aanhankelijk naar zijn baas en/of familie, bij vreemden is hij vaak terughoudend en voorzichtig, maar absoluut niet agressief. De Galgo beslist zelf wie hem mag aaien en wie niet. Omdat de Galgo van nature voorzichtig en terughoudend is, is het van het grootste belang dat de puppen al van kleinsafaan met allerlei situaties in aanraking komen. Dit om te voorkomen dat hun voorzichtigheid kan veranderen in angst. Galgos kunnen prima overweg met andere honden, zij gaan liever de confrontatie uit de weg. Door hun rust en zachtheid gaan Galgos prima met kinderen samen.

Beweging

Voordat je een Galgo koopt, bedenk goed dat windhonden van rennen houden. Een urenlange wandeling is niet nodig in plaats daarvan geeft de Galgo de voorkeur aan een stuk kort en intensief rennen in volle galop om daarna weer lekker Siësta te houden. Een Galgo is een ideale partner voor actieve mensen, ze gaan graag mee joggen, fietsen of wandelen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.