Honden centrum

Finse spits (22210x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Finse spits

Davy Agten

Foto 's Finse spits

foto: Finse spits foto: Finse spits foto: Finse spits foto: Finse spits foto: Finse spits foto: Finse spits foto: Finse spits

Video's

Finse spits Finse spits Finse spits Finse spits

Algemeen

 • Groep:Scandinavische jachthonden
 • Land van oorsprong:Finland
 • Algemeen voorkomen:De Finse Spits komt uit Finland, de naam geeft het al aan. De Finnen zelf noemen hun hond: Lintua haukkuvat Suomenpystykorva. De letterlijke vertaling is "vogels aanblaffende Finse hond met staande oren". De meest gebruikte term door de Finnen is Suomenpystykorva.

  Suomen is afgeleid van Suomi wat Finland betekend en pystykorva voor hond met staande oren. In Finland wordt deze hond nog steeds voor de jacht gebruikt. Vanaf 1927 is de Finse Spits naar een groot aantal landen verhuisd.

  Deze honden worden al eeuwenlang gebruikt voor de jacht op met name wilde hoenders, zoals de Korhoen en de Auerhoen. De vogel wordt een boom in gejaagd (hoenders kunnen maar beperkt vliegen) en daar door de hond gehouden tot de jager ter plekke is om het dier af te schieten. De hond doet dit door regelmatig te blaffen.

  De Finse Spits is verder ook zeer goed in het vangen van klein ongedierte zoals ratten en muizen. Hoewel de Finse Spits een onafhankelijke hond is die graag zelfstandig op ongediertejacht gaat is hij zeer gesteld op zijn eigenaars. De Finse Spits zoekt hun gezelschap graag en veelvuldig op.

  De Finse Spits zou verwant zijn aan de Russische Laika.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 4
 • Hondvriendelijkheid:
  • 4
 • Gehoorzaamheid:
  • 4
 • Kan alleen zijn:
  • 3
 • Heeft beweging nodig:
  • 5

Training Finse spits

Hoewel de Finse Spits een onafhankelijke hond is die een consequente aanpak nodig heeft, is het ook een zeer intuïtieve hond met een gevoelige aard.

De jagers beweren dat een hond die onterecht gestraft wordt, het bos intrekt en zich dagenlang niet laat zien. Een rustige en vriendelijke aanpak is dus zaak, waarbij de aard van de hond goed in de gaten moet worden gehouden. Harde correcties zijn uit den boze!

Als je de Finse Spits een goede training en de voldoende inzet geeft krijg je een goed luisterende en een gehoorzame hond. Het is niet onwaarschijnlijk dat je Finse Spitsen ziet in succesvolle behendigheidswedstrijden.

Maar als je een gehoorzame Finse Spits wil hebt je wel veel geduld nodig. Maar als je dat doet dan krijg je een trouwe, enthousiaste en spontane hond voor in plaats.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Finse spits? Kijk dan op onze Finse spits opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte: Reuen 44-50 cm en teven 39-45 cm.
Gewicht: Ongeveer 15 kg.
Kleur: Rood- tot goudbruin, liefst sprankelend.Aan de binnenkant van de oren, op de wangen, borst, buik, binnenzijde ledematen, aan de achterzijde van de broek en de staart is de vacht wat lichter van kleur. Een kleine borststreep en/of wat wit aan de tenen is toegestaan bij de Finse Spits.

Aard

Een zelfstandige en vriendelijke hond, die graag alleen gaat jagen maar ook graag en veelvuldig het gezelschap van zijn eigenaren opzoekt. De Finse Spits blaft van nature vrij veel, iets dat rastypisch genoemd kan worden.

De Finse Spits is onafhankelijk, fijngevoelig, levendig en moedig. Hij is nieuwsgierig maar zeker niet opdringerig. Zijn gezin is hij trouw en hij is lief. Hij volgt wel niet altijd de opgegeven commando’s.

Als er vreemd bezoek komt dan begroet hij ze met geblaf, maar verder laat hij ze met rust. Daarom is hij geen echte waakhond of verdediger van het terrein.

Beweging

De Finse Spits heeft veel beweging nodig. Vrijuit rennen is een van de favoriete dingen van de Finse Spits. Regelmatig, vele en lange wandelingen maken, heeft de Finse Spits nodig om zijn energie kwijt te raken.

Het meest ideale voor een Finse Spits te houden is een groot stuk grond om het huis of op de boerderij.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x