Finse brak

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Middenslag lopende honden
Land van oorsprong Finland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Finse Stövare ( of Suomenajokoira, Finsk Stövare, Finse Hound, Finse Brak ) behoort tot de rashondengroep van de Lopende Honden. Dit ras werd in 1870 voor het eerst in Finland getoond. Deze Finse Hound kan een oude afstamming voorwenden, maar hij is slechts een goeie honderd jaar aan de mens bekend. Hij heeft een gemengde afstamming, net als de meeste speurhonden. Het kruisen van de Engelse Foxhound met zowel de, Franse, Duitse en Zweedse Hounds produceerde deze knappe, geraffineerde Fin. Hij is een jager in hart en nieren en bejegent zijn taak met veel enthousiasme en bedrevenheid. De Finse Stövare is een grote, robuuste Hound met een ietwat losse huid en grote oren. Hij is snel, energiek, rustig, evenwichtig en heeft een groot uithoudingsvermogen.

Een Finse brak opvoeden

De Finse brak moet consequent worden opgevoed en hij vraagt een vastberaden eigenaar.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Finse brak? Kijk dan op onze Finse brak opvoeden pagina.

Uiterlijk

De schofthoogte voor reuen bedraagt 55 tot 61 cm en voor teven 52 tot 58 cm. Het gewicht schommelt rond de 25 kg. Kleur: is altijd driekleurig. Zwarte mantel. Tan aftekeningen op hoofd, buik, schouders, dijen en verder op de benen. Meestal witte aftekeningen op hoofd, hals, borst, onderbenen en staartpunt.

Aard

De Finse brak is een energieke jager bij warm weer. Deze Finse Hound houdt van een meester die ook van het buitenleven geniet. Hij schept geen genoegen in koud weer en zal tijdens de winter ( met succes trouwens ) strijden om een plekje op zijn favoriete stoel. Het is bij voorkeur een familiehond, maar hij behoudt voor een stuk zijn onafhankelijkheid. Hij is goedaardige en edelmoedige gezelschapshond.

Beweging

De Finse brak moet voldoende ruimte en beweging krijgen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.