Erdélyi kopó - Transsylvanische brak

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Middenslag lopende honden
Land van oorsprong Hongarije
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Erdély is het Hongaarse woord voor Transsylvanie en Kopó betekent lopende hond of brak. De Erdélyi Kopó is een van de oudste Hongaarse rassen. Hij zou ontstaan zijn van kruisingen met de Oriëntaalse en de Poolse Foxhound rassen. Deze kruisingen waren als doel voor de hond lichter en eleganter te maken. Zo ontstonden er 2 variëteiten: De laagbenige versie en de hoogbenige versie. Er zijn verschillende verhalen over de geschiedenis van de Erdélyi Kopó. Toen de Hongaarse stammen een grote volksverhuizing deden hadden ze brakken bij zich. Deze braken werden gekruist met de Keltische brakken. Hun honden jaagden in groep helemaal zelfstandig op groot wild. De honden spoorden het wild op en jaagde ze zo naar hun jagers. In Hongarije was jagen een populaire sport in die tijd die meestal werd gedaan door de rijken of mensen van adel. Dit duurde tot de 20ste eeuw. De infrastructuur veranderde en het jagen verminderde. Toe de 2de wereldoorlog teneinde liep had de Roemeense regering besloten om al de Erdélyi Kopó's af te maken in Transsylvanië. In 1968 werden een aantal hoogbenige brakken opgespoord en in de zoo te plaatsen van Boedapest. In deze zoo zijn ze terug beginnen te fokken om het ras terug te krijgen. Nu zijn deze honden nog steeds zeldzaam zelfs in Hongarije zelf. De hoogbenige Erdélyi Kopó komt beperkt voor maar de laagbenige versie zijn nog schaarser. In 1995 werd er een laagbenige Erdélyi Kopó nest geboren en had verschillende bloedlijnen. Nu fokken ze nog steeds met de laagbenige Erdélyi Kopó om alles terug op zijn plooi te krijgen.

Een Erdélyi kopó - Transsylvanische brak opvoeden

De commando's van de jacht leren ze vrij snel. Dit ligt waarschijnlijk omdat ze hier altijd voor gefokt zijn. Het zijn de andere commando's waar je meer moeilijkheden bij kan verwachten. Je moet zeker veel geduld hebben om een goede opvoeding te geven. Dit wil niet zeggen dat de hond dom is, integendeel hij is zeer intelligent. Hij houd er meestal zijn eigen ideeën op na. Daarom mag je er zeker niet te veel van verwachten. Uiteindelijk heeft dit ras een consequente, vriendelijke en duidelijke opvoeding nodig. Een harde opvoeding werkt averechts bij dit ras.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Erdélyi kopó - Transsylvanische brak? Kijk dan op onze Erdélyi kopó - Transsylvanische brak opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte: Hoogbenige honden 55-65 cm, laagbenige honden 45-50 cm Gewicht: Hoogbenige honden 30-35 kg, laagbenige handen 22-25 kg. Kleur: De basiskleur van de hoogbenige variëteit is zwart met een bruine en witte aftekening. De laagbenige variëteit heeft een bruinrode basiskleur met een witte aftekening. De neusspiegel van deze variëteit mag bruinrood zijn.

Aard

De Erdélyi Kopó is een zeer vriendelijke hond die toch vrij zelfstandig is. Hij is ook initiatief en intelligent. Hij heeft een uitstekend reukvermogen dat gepaard gaat met een enorm jachtpassie. Zoals de meeste jachthonden hebben ze een grote uithoudingsvermogen. Door hun uithoudingsvermogen zijn ze zeer actief en beweeglijk, toch kunnen ze rustig en zeer aanhankelijk zijn in hun huis. De Erdélyi Kopó is zeer laat geestelijk volwassen, soms tot 2 of zelfs 3 jaar. De Erdélyi Kopó is een zeer sociale hond, hij kan het goed vinden met soortgenoten. Hij heeft meer problemen met kleine huisdieren zoals katten of konijnen. Dit komt door zijn enorm jachtinstinct. Als je hem hiermee socialiseert van pups af aan kan er misschien wel verandering in komen, al is het geen zekerheid.

Beweging

Dit zijn honden met een groot uithoudingsvermogen. Dus hebben ze zeer veel beweging nodig. 3 maal het ommetje om is zeker niet genoeg. Je moet minstens met hem een uur gaan wandelen, zwemmen, lopen (canicross) of gaan fietsen. Let wel op, zijn jachtinstinct is groter dan je denkt. Hij kan ineens op de loop schieten als hij een spoor heeft geroken. Dit ligt gewoon in zijn aard. Daarom is het verstandig dat je hem alleen los laat waar het veilig is voor uw hond en de dieren. Een omheinde tuin is zeker niet uit den boze. De meeste mensen met een Erdélyi Kopó gaan jagen met hun hond. Als gezinshond is hij ook geschikt, maar een sportief gezin is wel gewenst.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.