Cirneco dell'Etna

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Jagende oertypen
Land van oorsprong Italië
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De cirnego dell'Etna stamt van Sicilië en wordt daarom ook wel Siciliaanse loophond of Siciliaanse windhond genoemd. Zijn voorvader is de pharaohond, die al staat afgebeeld op Siciliaanse munten uit 400 v.C. Hoewel zijn gestalte doet denken aan die van een windhond, bestaat er toch een belangrijk verschil: de cirnego dell' Etna jaagt meer op zijn reukzin dan op zijn gezichtsvermogen. Hij is dan ook eerder een loophond, of - als u wilt - de tussenschakel tussen loop- en windhonden. Op het eiland van herkomst wordt dit ras vooral gebruikt als jachthond. De cirnego dell'Etna is een middelgrote hond. De reu is doorgaans iets groter dan de teef. Kenmerken zijn de platte kop, de roze tot donkerbruine neus en de barnsteen-kleurige ogen. De staart is slank en wordt horizontaal gedragen (tijdens de jacht ook wel over de rug gebogen).

Een Cirneco dell'Etna opvoeden

Een duidelijke en consequente opvoeding, waarbij een zachte hand nodig is. Net als alle windhonden is ook de Cirneco dell'Etna zelfstandig van aard. Zijn jachtpassie is aanwezig en niet te onderdrukken.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Cirneco dell'Etna? Kijk dan op onze Cirneco dell'Etna opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 42-52 cm Gewicht: 8-14 kg Kleur: wit of vaal-rossig met eventueel witte aftekeningen aan kop, hals, borst, buik, poten of staartpunt Bijzonder kenmerk: lange, platte kop met hoogopstaande oren

Aard

Deze zeer rustieke, stoere, levendige, beweeglijke hond heeft een sterke persoonlijkheid, maar een goed temperament. Hij is een aanhankelijke, opgewekte en vriendelijke gezelschapshond. De Cirneco dell'Etna is gereserveerd ten opzichte van vreemden, maar niet agressief, hij is een goede waakhond. Deze hond gebruikt vooral zijn reukvermogen bij de jacht op konijnen. Met een consequente opvoeding moet al op jonge leeftijd begonnen worden.

Beweging

De Cirneco dell'Etna is zeer druk en actief. Heeft een groot jachtinstinct en uithoudingsvermogen. Voor mensen en kinderen vriendelijk en aanhankelijk.

Erfelijke ziekten

Bij dit ras zijn geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.