Chart polski

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Gladharige windhonden
Land van oorsprong Polen
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Chart Polski ( of de Polish Sighthound, Polish Greyhound ) behoort tot de rassengroep van de Windhonden, onder Gladharige rassen. In Polen waren deze honden zeker al bekend in de 12de eeuw, wellicht reeds vroeger. Ze vergezelden de Aziatische handelaars. In het kasteel van Wawel in Krakow werden geschriften teruggevonden die het bestaan aantonen van de koninklijke kennel, waar verschillende coursing dogs ( renhonden ) en andere windhonden vertoefden. Sommige honde vertoonden een opmerkelijke gelijkenis met de Saluki en andere met de Chart Polski. De onderzoeken daaromtrent werden gepubliceerd in een thesis van de Principal School of Agriculture in Warschau. Deze gegevens werden meteen ook de basis voor het opstellen van de rasstandaard voor de Polish Sighthound. In 1690 had een zekere Gostomski in zijn boek 'Riding and Hunting', het uitgebreid over de jacht met de Chart. Uit kronieken van het jaar 1823 kon men opmaken dat er reeds hondenraces plaatsvonden met deze honden. Uit die periode zijn er ook enkele tekeningen ( zie tekening hieronder ) teruggevonden, waarop deze hond wordt afgebeeld. Alle geschriften en bronnen beschrijven de Chart Polski als een krachtige Windhond met een iets langere vacht dan de andere kortharige Windhonden. Deze honden werden gebruikt voor de jacht op de vos, wolf en haas en ook op bepaalde soorten gevogelte. In onze contreien is de hond weinig of niet gekend.

Een Chart polski opvoeden

Consequent met begrip voor het eigenzinnige karakter.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Chart polski? Kijk dan op onze Chart polski opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Chart Polski reu is 70–80 cm, die van de teef 68–75 cm. Het gewicht van de Chart Polski is ongeveer 35-40 kg. Kleur: Alle kleuren zijn bij de Chart Polski toegestaan.

Aard

Zelfverzekerd, moedig en gereserveerd. Tijdens de jacht is de Chart Polski snel, zeer bekwaam en onvermoeibaar. Het is een moedige en temperamentvolle hond, die echter graag zijn eigen baas is. Tijdens de jacht is hij zeer snel

Beweging

De Chart Polski heeft vanzelfsprekend veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.