Bouvier des Ardennes

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Veedrijvers
Land van oorsprong België
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Raszuiver is deze hond zo goed als verdwenen. In 1994 doken weer enkele exemplaren op een show op. De georganiseerde fok staat nog in haar kinderschoenen. Men moet weten dat dit soort veedrijver sterk verschilt van onze Bouvier des Flandres. Hij heeft eerder het uitzicht en de lichaamsbouw van een herdershond, is minder geblokt, heeft een langere rug en natuurlijk rechtopstaande oren. De Bouvier des Ardennes is een hond van middelmatige gestalte; 60 cm schofthoogte voor de reuen, met stroef haar van ongeveer 4 cm lengte. De schedel is tamelijk breed en van boven eerder plat met hoog aangezette maar iets van elkaar gedragen oren. Het is een rustieke sterke, flink geknookte hond die vaak staartloos wordt geboren. Op het eerste zicht heeft de Bouvier des Ardennes wel enige gelijkenis met de Lakense herder, maar bij nader toezien merkt men dat zijn snoet korter is en verder bemerkt men andere verschillen. De vacht kan praktisch alle kleuren hebben, behalve volledig wit; de kop is kortbehaard, uitgezonderd de stugge, stekelige snor en baardje die de hond een stuurs uitzicht geven.

Een Bouvier des Ardennes opvoeden

Men mag zeker niet lichtzinnig te werk gaan bij de opvoeding. Vooral de voor de bouvier onnatuurlijke, overbevolkte maatschappij, kan wel eens tot problemen leiden. Een consequente, strakke opvoeding is dan ook noodzakelijk. Een bezoek aan een erkende hondenschool is zeker aan te raden.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Bouvier des Ardennes? Kijk dan op onze Bouvier des Ardennes opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte : middelgroot tot 61 cm en groot meer dan 61 cm Gewicht : 26 kg

Aard

Wantrouwig van aard zoekt hij geen contact met vreemden. Goede waker en moedig zal hij iedere indringer van zijn territorium wegjagen, zijn meester verdedigen en zijn bezittingen beschermen. De Bouvier de Ardennes is een robuuste hond die gewend is in de openlucht te leven. Het is een goede waakhond en een uitblinker in het hoeden van vee. Hij is standvastig, toegewijd, waakzaam en wantrouwig tegenover vreemden. Hij is erg aanhankelijk en gehoorzaam aan zijn baas.

Beweging

De Bouvier des ardennes vereist veel lichaamsbeweging om in conditie te blijven. Omdat Bouviers goed te trainen zijn, moet zeker aandacht worden besteed aan de "mentale" training.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en elleboogdysplasie kunnen voorkomen. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.