Azawakh

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Gladharige windhonden
Land van oorsprong Mali
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Azawakh ( of met andere woorden de 'Tuareg Sloughi Azawakh Hound' ) is genoemd naar een vallei in noordoost Mali. Maar hij leeft in een veel groter gebied en is niet onverwant aan de Sloughi. De Azawakh heeft een eigen geschiedenis, maar die is grotendeels onbekend. Hij trekt al eeuwen met de Toearegs door de zuidelijke Sahara, als gezelschaps- en jachthond, maar ook als waakhond. Al jong begint hij dieren te achtervolgen. Azawakhs worden goed gesocialiseerd, omdat ze als puppy's met de kinderen van de stam optrekken. Allerlei theorie‘n over zijn ontstaan doen de ronde. Sommigen benadrukken dat zijn aard typisch is voor een Oosterse windhond, anderen wijzen op een mogelijke verwantschap met de honden van het Oude Egypte. De Azawakh werd in de eerste helft van de 20e eeuw naar Frankrijk gebracht door officieren die dienst hadden gedaan in de Sahara. De Azawakh is een echte windhond; vooral zijn indrukwekkende grote borst en hoge bouw vallen op.

Een Azawakh opvoeden

Consequent met liefde en begrip.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Azawakh? Kijk dan op onze Azawakh opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Azawakh reu is 64–74 cm, die van de teef 60–70 cm. Gewicht van de Azawakh reu is 20–25 kg, dat van de teef 15–20 kg. Kleur: Licht zandkleur via alle schakeringen van roodzandkleurig tot donker bruin. Ook de gestroomde variant komt bij de Azawakh voor.

Aard

De Azawakh is een trotse, zelfverzekerde, zelfstandige hond.Maar ook eigenzinnig. Gericht op zijn eigen mensen, maar met een sterk gevoel voor hiërarchie. Voor de eigen mensen gaat hij door het vuur tegenover vreemden is hij gereserveerd.

Beweging

De Azawakh heeft zeer veel lichaamsbeweging nodig om in conditie te blijven.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.