Australische herder

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Amerika
Fokkers 10 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Australische herder is een hondenras die afkomstig is uit de VS. De oorsprong ligt in Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten. Tegelijkertijd werden vanuit Europa Merinoschapen eerst naar Australië en later naar de VS geëxporteerd. De herders kregen dus de verwarrende naam Australian shepherd door de schapen. Het verhaal dat deze honden, net als de Australische veedrijvershond, een kruising met een dingo is, is fout. Een eerste fokboek werd voor de Australian shepherd pas rond 1970 opgestart. In 1971 werd de officiële registratie van de honden door de in 1957 in Arizona gestichte Australian Shepherd Club of America (ASCA) overgenomen. De rasstandaard van het ASCA werd 1977 van kracht. Sinds de jaren 1990 voert de American Kennel Club (AKC) ook een fokboek voor Australian shepherds en heeft een eigen rasstandaard ontwikkeld, die sinds 1993 van kracht is. Pas sinds 1996 is de Australian shepherd een door het Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkend ras. De ras werd voor hard herderswerk gefokt. De honden zijn zeer actief en behoren in handen van actieve baasjes. Enkel fysieke inspanningen zijn voor deze honden niet voldoende. Dat de hond niet het slachtoffer van verveling wordt is het aangewezen met deze hond een hondensport te beoefenen zoals agility. De honden zijn zeer waakzaam en hebben een goed herdersinstinct. Desalniettemin is het geen klassieke waakhond, maar wordt hij door de overheid vaak als zoekhond gebruikt (drugs e.a.). De honden zijn in het algemeen vriendelijk.

Een Australische herder opvoeden

De Australische Herder is vrij gemakkelijk op te voeden. Hij heeft wel veel afwisseling nodig, ook tijdens de training. Je moet wel veel bezig zijn met de Aussie. Als hij niets te doen krijgt van zijn baas gaat hij zich vervelen en gaat dan een bezigheid zoeken. Daarom is het verstandig om een bezigheid met deze hond te hebben. Anders kan het wel eens zijn dat je veel vernielingen gaat tegenkomen. Hij leert vrij snel en doet dit zelfs graag.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Australische herder? Kijk dan op onze Australische herder opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte : 46-58,5 cm Gewicht : 16-32 kg

Aard

Als de Australische Herder aan het werk is, is hij onvermoeibaar, zeer actief en gehard. De Australische Herder is zeer slim en intelligent, dus is hij ook leergierig en is gemakkelijk af te richten. Ze blaffen alleen als ze onraad ruiken. Daardoor zijn ze waaks en alert. De Aussie is ook enorm trouw en gehecht aan zijn baas en gezin. De Australian Shepherd is een intelligente werkhond met sterke drijf- en hoedinstincten. Hij is een trouwe kameraad en heeft het uithoudingsvermogen om de hele dag te werken. Gelijkmatig van aard, vriendelijk en zelden uit op 'ruzie'. Bij een eerste ontmoeting kan de Australian Shepherd enigszins gereserveerd zijn.

Beweging

De Australische Herder heeft veel beweging nodig. Dus 3 keer het blokje om is zeker niet voldoende voor dit ras. Zo kan hij lastig worden in huis. Zoals ik al zei is het een energieke hond, hiermee bedoel ik dat hij iets te doen moet hebben. Dit kun je oplossen door eens met de hond een balspel te doen, een hondensport uitoefenen zoals canicross (joggen met de hond) of met de hond gaan fietsen. Dus het baasje(s) moet wel sportief zijn en met zijn hond veel op pad zijn. Als je dit doe krijg je de perfecte hond. Als je dit niet bent is het niet zo verstandig om dit ras te kiezen.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en bepaalde oogafwijkingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.