Affenpinscher

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Pinschers en schnauzers
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Deze kleine pincher behoort tot een oud ras, dat nauw verwant is met de uit België afkomstige Griffon Belge. Zijn naam dankt deze hond aan zijn korte, ronde, 'aapachtige' gezicht (Duits: Affen = aap). Honden van deze soort kennen we al van middeleeuwse schilderijen en houtsneden. Hun vacht is meestal zwart, maar kan ook grijze, bruine of anders gekleurde aftekeningen vertonen. Hun gang is trippelend, waarbij het achtergedeelte van het lichaam vrij steil omhoogstaat. Hun bek is kort, de kop rond. Deze hond heeft af en toe problemen met zijn luchtwegen. Hij is een zeer aanhankelijke kameraad voor zijn baasje en het gezin, maar kan tegenover vreemden een echte gifkikker zijn!

Een Affenpinscher opvoeden

Affenpinschers leren redelijk snel commando's. Blijf altijd consequent en duidelijk, en wissel de oefeningen wat af.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Affenpinscher? Kijk dan op onze Affenpinscher opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 25-28 cm Gewicht: 3-4 kg Kleur: zwart, ook zwart met gele lokken, geel, geelrood, rood en grijs Bijzonder kenmerk: aapachtig gezichtje

Aard

Een vreemde mengeling van onverschrokkenheid, koppigheid, braafheid en aanhankelijkheid. De honden van dit ras zijn tevreden wanneer u driemaal per dag een blokje om gaat, en als u daarnaast ook nog regelmatig wat met hen speelt, kan hun geluk niet meer op. Affenpinschers gaan goed om met kinderen, en ook met soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze prima overweg. Krijgt u (voor de hond) onbekend bezoek, dan kijkt de Affenpinscher eerst even de kat uit de boom.

Beweging

De Affenpinscher heeft genoeg aan gemiddelde beweging en spelen in de tuin. Het dier past zich gemakkelijk aan. Echter: lange wandelingen kan het ras ook goed aan.

Erfelijke ziekten

Incidenteel kan Patella Luxatie voorkomen. Dit betekend dat er een verschuiving mogelijk is van de knieschijf ten opzichte van het kniegewricht. Bij ernstige vormen van luxatie kan onbeweeglijkheid van het kniegewricht voorkomen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.