Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Zwangerschap of drachtigheid van de hond

  Davy Agten
  Zwangerschap of drachtigheid van de hond

  Vaststellen drachtigheid


  Bij forse en zware honden is het niet gemakkelijk vast te stellen of de hond drachtig is. Er bestaat geen urine- of bloedtest voor honden op dit gebied omdat de hormoonspiegel van drachtige en niet drachtige honden vrijwel identiek is, dit in tegenstelling tot de mens.

  Het beste is een eventuele dracht vast te stellen tussen de 28-32ste dag na de dekking, door de buik van de teef door de dierenarts te laten onderzoeken . Met echoscopie is een zwangerschap op 3 weken voor het eerst te zien.

  Zwangerschapsduur en ontwormen


  Het is raadzaam om vlak voor en of vlak na de bevalling de teef eenmaal te ontwormen.
  De bevalling vindt plaats tussen de 56ste en 67ste dag (gemiddeld de 63ste dag - 9 weken). Hoe groter het nest, des te eerder de bevalling zich inzet.

  Verschijnselen van de naderende bevalling


  Ruim voor de bevalling valt het op dat de buikomvang van de teef flink is toegenomen. Ook de melkklieren beginnen wat op te zetten.

  Enige tijd voor de bevalling zakt de lichaamstemperatuur van de teef beneden de normaalwaarde (38.0 — 39.0 C). Deze periode kan enige dagen duren maar vlak voor de bevalling zakt de temperatuur weer, vaak tot 36.5 C.

  De bevalling


  Enkele uren na het eerste vruchtwater moet de eerste pup geboren zijn. Als het vruchtwater een groene kleur heeft, moet de pup binnen het uur geboren worden, is dit niet het geval dan moet de dierenarts geraadpleegd worden. Dit wordt ook aangeraden als de teef langer dan 20 minuten moet persen. Bij twijfel natuurlijk altijd de dierenarts bellen.

  De gemiddelde tijd tussen de geboorte van twee pups is ongeveer 45 minuten. Is dit niet het geval dan kan een weeënversterkend middel worden ingespoten (Oxytocin).

  Na de bevalling


  Normaal gezien scheurt de navelstreng spontaan op de goede plaats af. Mocht een navelstreng bloeden dan kunt je die afbinden met een stevig stuk garendraad. De pups kan je merken met nagellak of een gekleurd wollen draadje en ze moeten gewogen worden op een nauwkeurige (digitale) weegschaal. Pups mogen na de bevalling niet afvallen,gebeurt dit wel dan heeft de teef te weinig melk of de pups drinken te weinig. Ook nu is het goed de dierenarts te bellen voor overleg.

  Heb je graag meer informatie? Vraag het dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Zwangerschap Hond , Bevalling Hond , Dracht Hond , Drachtig Hond
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x