Waarom een Sheltie (Shetland Sheepdog) kopen?

Waarom een Sheltie (Shetland Sheepdog) kopen?
De Shetland Sheepdog, ook wel Sheltie genoemd, was vroeger een populair hondenras op de Engelse Shetland eilanden. Hij werd oorspronkelijk in boerderijen gebruikt als hoeder van de schapen en als bewaker. De hond heeft zijn naam te danken aan de Shetland Eilanden en aan zijn eerste gebruik als hoeder van schapen.

Karakter

De Sheltie is een zeer aangename, behulpzame en gehoorzame gezelschapshond. Door zijn temperament past hij zich goed aan in alle omstandigheden. Hij is intelligent, waakzaam, zacht en aanhankelijk. Hij is geïnteresseerd in alles wat er om hem heen gebeurt en bemoeit zich overal mee. Het is voor hem heel belangrijk te weten dat hij gewaardeerd wordt. Daarom probeert hij zijn baas steeds een plezier te doen.

De Sheltie is een goede waakhond. Wat hij daarbij te kort komt aan grootte, wordt gecompenseerd door zijn luidruchtigheid.

Buiten het samendrijven van dieren of het presteren in wedstrijden is de Sheltie ook een echte familiehond. Deze uiterst sociale hond gaat erg goed om met soortgenoten en katten. Ten opzichte van vreemden, kijkt hij de kat uit de boom en blijft op een afstand, totdat hij ziet dat de vreemden geaccepteerd worden door zijn baas.

Uiterlijk

Een Shetland Sheepdog is een tengere hond met een lange en rechte vacht. De lange haren klitten gemakkelijk samen, dus moet de vacht een drietal keer per week geborsteld worden. Stop de Sheltie slechts enkele keren per jaar in bad, het haar zal anders zijn structuur en zijn mooie glans verliezen.

Training

De opvoeding geeft meestal geen problemen. De Sheltie leert graag bij en vindt het heerlijk om bezig te zijn. Hij is gevoelig, wil met liefde behandeld worden en verwacht rechtvaardigheid van zijn baas. Hij is één van de meest gehoorzame en behulpzame honden. Hij is slim en leert snel commando’s. Tijdens de training moet hij vooral aangemoedigd worden en niet steeds gestraft.

Neem hem regelmatig mee naar buiten, lichaamsbeweging is van groots belang. Laat hem niet heel de dag slapen, hij heeft veel energie en uithoudingsvermogen. Ook het sociaal contact is zeer belangrijk voor deze hond. Te weinig contact en lichaamsbeweging kan zorgen voor gedragsproblemen. Hij is nergens gelukkiger dan bij zijn gezin en kwijnt weg als hij buitengesloten wordt.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Wij hebben een schotse collie en een sheltie. Ik heb het me nog niet beklaagd dat we een sheltie hebben. Zij is superlief, heel gehoorzaam, een knuffelkont en een speelvogel. Voor mij , samen met de schotse collie, het ideale en mooiste hondjeEMO 4

Ton van Poppel

Ik heb 3 shelties. Voor deze 3 heb ik er ook al 2 gehad. Het zijn heerlijke hondjes, leren snel iets, luisteren over het algemeen goed, werken graag met je. Ik doe met alle 3 behendigheid en hoopers. Dit vinden ze geweldig. De langharige vacht is goed bij te houden. In tegenstelling hetgeen hiervoor geschreven wordt klit de vacht bijna niet. Ze zijn heel waakzaam. Eén groot nadeel, het zijn blaffers.

Tiana Goyvaerts

Ik heb een sheltie terrier mix ze is 7 maanden maar wil niet trainen is heel de dag moe wilt weining buiten of snel trrug binnen zijn
Kan iemand mij hiermee helpen heb ze nog maar 1maand


Een reactie plaatsen